Karalienė Elizabeth II pasitiko D. Trumpą Bakingamo rūmuose

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) ir sosto įpėdinis princas Charlesas (Čarlzas) pirmadienį Bakingamo rūmuose pasitiko JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir pirmąją ponią Melanią (Melaniją), prasidėjus tris dienas truksiančiam valstybiniam vizitui, kupinam pompastikos, formalių ceremonijų ir kontroversijos.

Karališkųjų rūmų pievelėje paleidus 41 salvę, D. Trumpas paspaudė ranką monarchei, o paskui įžengė į rūmų vidų, kur jo laukia oficialūs pietūs.

Tik nusileidus oro uoste – akibrokštas

Per tiesioginę transliaciją iš Stanstedo oro uosto šalia Londono buvo matyti, kaip tamsiai mėlyną kostiumą dėvintis D. Trumpas išlipo iš lėktuvo „AirForce One“ kartu su kiek tamsesnės spalvos kostiumėlį vilkinčia savo žmona Melania (Melanija).

Per šią kelionę D. Trumpas dalyvaus tiek reprezentaciniuose, tiek oficialiuose renginiuose: susitiks su Didžiosios Britanijos karaliene Elizabeth II (Elzbieta II), dalyvaus arbatėlėje su sosto įpėdiniu princu Charlesu (Čarlzu), minės Sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 75-ąsias metines abipus Lamanšo sąsiaurio, taip pat pirmąkart kaip prezidentas apsilankys Airijoje ir pabuvos šioje šalyje veikiančiame jam priklausančiame golfo klube.

D. Trumpo vizitas vyks sunkiu laikotarpiu britų politikoje, ministrei pirmininkei Theresai May (Terezai Mei) dėl jos šalį apėmusios „Brexit“ krizės ruošiantis pasitraukti iš Konservatorių partijos lyderio posto. Parlamentarai jau kelis kartus atmetė Th. May pasiektą susitarimą dėl JK išstojimo iš Europos Sąjungos.

Pernai D. Trumpas elgėsi kaip nemandagus svečias – nepagailėjo griežtos kritikos Th. May interviu, duotame vos kelios valandos iki „AirForce One“ nusileidimo Anglijoje.

Šįkart jis pasielgė panašiai: susilaikė nuo kritikos Th. May, bet pagyrė jos varžovą – naujuoju premjeru siekiantį tapti Borisą Johnsoną (Borisą Džonsoną), likus vos kelioms dienomis iki penktadienio, kai dabartinė vyriausybės vadovė ketina atsistatydinti iš valdančiosios partijos lyderio pareigų.

„Manau, Borisas labai gerai atliktų darbą. Manau, jis būtų puikus“, – leidiniui „The Sun“ pareiškė amerikiečių lyderis.

„Jis man patinka. Jis man visuomet patiko. Nežinau, ar jis bus išrinktas, bet manau, kad jis labai geras vaikinas, labai talentingas žmogus“, – pridūrė prezidentas.

Šiuo metu neaišku, ar D. Trumpo išsakytas palaikymas paveiks B. Johnsono galimybes tapti naujuoju Britanijos lyderiu.

Prieš išvykdamas iš Baltųjų rūmų sekmadienį vakare, D. Trumpas vėl įsikišo į jį priimančios valstybės vidaus reikalus. Sekmadienį jis patarė Londonui „palikti“ derybas dėl „Brexit“ ir atsisakyti apmokėti 39 mlrd. svarų (44 mlrd. eurų) „skyrybų“ sąskaitą, jei ES nepasiūlys Britanijai geresnių išstojimo sąlygų.

JAV prezidentas atskleidė, kad savo vizito metu gali susitikti su dar vienu „Brexit“ šalininku, Nigelu Faragu (Naidželu Faradžu). D. Trumpo nuomone, N. Faragui turi būti suteiktas vaidmuo derybose dėl „Brexit“.

D. Trumpas taip pat susitiks su Th. May, bet pirmadienį pagrindinis dėmesys bus skiriamas ištaigingoms ceremonijoms prezidento garbei.

Vizito pradžioje buvusį nekilnojamojo turto magnatą Bakingamo rūmuose iškilmingai pasitiks karalienė Elizabeth II, vėliau D. Trumpas dalyvaus formaliame susitikime su princu Charlesu, o vakare svečio laukia oficialus banketas.

Atskridęs į Britaniją, D. Trumpas metė dar vieną akibrokštą, savo „Twitter“ žinutėje pavadinęs Londono merą Sadiqą Khaną (Sadiką Chaną) „visišku nevykeliu“, kai šis sukritikavo vyriausybės sprendimą ištiesti raudoną kilimą Baltųjų rūmų vadovui.

Kelios akimirkos iki „AirForce 1“ nusileidimo D. Trumpas paskelbė „Twitter“, kad S. Khanas „pagal visus įvertinimus prastai tvarkosi su Londono mero pareigomis“. Pasak prezidento, S. Khanas „turėtų sutelkti dėmesį į nusikalstamumą Londone, o ne į mane“.

Sekmadienį vieno laikraščio paskelbtame straipsnyje S. Khanas tvirtino, kad D. Trumpas yra „vienas geriausių pavyzdžių, kalbant apie augančią pasaulinę grėsmę“, kurią liberalios demokratijos santvarkai esą kelia kraštutinės dešinės ideologija.

S. Khanas dažnai kritikuoja D. Trumpą ir leido per pernai vykusią prezidento kelionę į Jungtinę Karalystę prie britų parlamento iškelti į orą didžiulį balioną, vaizduojantį amerikiečių lyderį kaip verkiantį kūdikį. Protestuotojai vėl planuoja pripūsti šį balioną tris dienas vyksiančio D. Trumpo vizito metu.

S. Khano šalininkai vadina D. Trumpą rasistu dėl jo žodinių atakų prieš Londono pirmąjį merą musulmoną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
monarchija aiskinsis del savo padeties kuri nera dziuginanti.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių