Jungtinės Valstijos oficialiai atidarė savo ambasadą Jeruzalėje

  • Teksto dydis:

Jungtinės Valstijos pirmadienį oficialiai atidarė savo ambasadą Jeruzalėje, o per atidarymo ceremoniją buvo parodytas iš anksto įrašytas prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) kreipimasis.

Savo kreipimesi jis patikino, kad Jungtinės Valstijos toliau yra pasiryžusios siekti tvarios taikos Artimuosiuose Rytuose, nors jo sprendimas perkelti JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę sukėlė daugelio didžiulį pasipiktinimą.

Atidengus lentelę prie ambasados pastato, JAV ambasada Jeruzalėje buvo paskelbta oficialiai atidaryta.

Premjeras: Jeruzalė – amžina Izraelio sostinė

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) pirmadienį pareiškė, kad Jeruzalė visuomet bus „amžina ir nedaloma“ Izraelio sostinė.

Per JAV ambasados šiame mieste atidarymo ceremoniją jis sakė, kad šiandien yra „šlovinga“ diena.

Premjeras padėkojo JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) už pademonstruotą „drąsą“ įgyvendinti savo vieną svarbiausių kampanijos pažadų bei pareiškė, kad jo šalies ryšiai su Vašingtonu niekuomet nėra buvę stipresni nei dabar.

B. Netanyahu taip pat sakė, kad taika Viduriniuosiuose Rytuose privalo turėti JAV pripažįstamos „tiesos“ pagrindą.

„Tiesa ta, kad Jeruzalė buvo ir visuomet bus žydų tautos sostinė, žydų valstybės sostinė“, – teigė jis.

Palestiniečiai trokšta, kad Rytų Jeruzalė taptų jų būsimos valstybės sostine, ir griežtai prieštaravo D. Trumpo sprendimui perkelti JAV ambasadą Izraelyje iš Tel Avivo į Jeruzalę.

M.Pompeo: JAV tebenori taikos

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pirmadienį patikino, kad Vašingtonas tebėra įsipareigojęs užtikrinti taiką Artimuosiuose Rytuose, tačiau nė žodžiu neužsiminė apie kruvinus susirėmimus Gazos Ruože, kilusius dėl Jungtinių Valstijų ambasados Jeruzalėje atidarymo.

„Tebesame įsipareigoję remti tvarią ir visapusišką taiką tarp Izraelio ir palestiniečių“, – pareiškė jis.

Pirmadienį per kruvinus susirėmimus prie Gazos Ruožo sienos nuo Izraelio ugnies žuvo 37 palestiniečiai ir dar šimtai buvo sužeisti. Be to, Izraelio oro pajėgos pirmadienį smogė islamistų judėjimo „Hamas“ oro bazei Gazos Ruože.

Tai buvo daugiausiai žmonių gyvybių pareikalavusi diena per pastaruosius kelis konflikto metus.

Vis dėlto M. Pompeo savo pareiškime ignoravo tuos smurto protrūkius ir sakė besididžiuojantis savo šalies ambasados perkėlimu iš Tel Avivo į Jeruzalę ir šio miesto pripažinimu Izraelio sostine.

„Šis svarbus įvykis (yra) prezidento Trumpo pažado įgyvendinimas“, – teigė M. Pompeo.

JAV valstybės departamentas, pirmadienį paprašytas pakomentuoti protestus Gazos Ruože ir Izraelio atsaką į juos, į naujienų agentūros AFP užklausą kol kas neatsakė.

Nei D. Trumpas, nei M. Pompeo nedalyvavo JAV ambasados Jeruzalėje atidaryme. Per ceremoniją buvo parodytas iš anksto įrašytas D. Trumpo kreipimasis.

Į ambasados atidarymo ceremoniją atvyko JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojo Johno Sullivano (Džono Salivano) vadovaujama delegacija, tarp kurios narių buvo ir D. Trumpo duktė Ivanka ir jos vyras Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris), abu dirbantys Baltųjų rūmų padėjėjais, ir iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas).

Ambasados perkėlimas pakurstys įtampą

Tiek JAV draugai, tiek priešai pirmadienį kritikavo Vašingtoną, atidariusį savo ambasadą Jeruzalės mieste, ir tvirtino, kad šis žingsnis pakurstys įtampą Artimuosiuose Rytuose.

Pagrindinė Jungtinių Valstijų sąjungininkė Didžioji Britanija pakartojo savo prieštaravimą ambasados perkėlimui, o Irano parlamento pirmininkas pareiškė, jog šis žingsnis pademonstravo, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra„siauraprotis“ ir „nesugeba įvertinti ilgalaikių savo veiksmų pasekmių“.

„Tokie veiksmai padidins įtampą ir nesaugumą pasaulyje“, – pareiškė Ali Larijani (Ali Laridžanis), dar pridūręs, kad į juos neliks „neatsakyta“.

JAV ambasados Jeruzalėje atidarymo ceremonija, kurioje dalyvavo D. Trumpo dukra Ivanka ir jos sutuoktinis Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris), vyko po to, kai Izraelio pajėgos numalšino audringus protestus prie sienos su Gazos Ruožu ir nukovė dešimtis palestiniečių.

„Nesutinkame su JAV sprendimu perkelti savo ambasadą į Jeruzalę ir pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine prieš pasiekiant galutinį susitarimą dėl (jos) statuso“, – sakė britų premjerės Theresos May (Terezos Mei) atstovas.

„Britanijos ambasada Izraelyje veikia Tel Avive ir neturime jokių planų ją perkelti“, – pridūrė jis.

Pagal 1993-ųjų Oslo taikos susitarimus, prižiūrėtus tuometinio JAV prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono), Jeruzalės statusas, įskaitant ir klausimą, ar Rytų Jeruzalė bus Palestinos valstybės sostinė, turi būti nustatytas per tolimesnes derybas.

Prancūzija taip pat pasisakė prieš JAV sprendimą perkelti savo ambasadą ir kaip ir daugelis kitų kritikų pabrėžė, kad šis žingsnis pažeidė „nedviprasmiškas“ tarptautinės teisės normas ir Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Londone pirmadienį viešėjęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pasmerkė, jo teigimu, „labai, labai nevykusį“ JAV žingsnį ir pareiškė, kad Jungtinės Valstijos prarado „tarpininko vaidmenį“ Artimųjų Rytų taikos procese.

JAV dabar yra „dalis problemos“

„Savo naujausiu žingsniu Amerika pasirinko būti problemos, o ne sprendinio dalimi ir prarado savo tarpininko vaidmenį Artimųjų Rytų taikos procese“, – strateginių studijų centre „Chatham House“ pareiškė R. T. Erdoganas.

„Mes dar kartą atmetame šį sprendimą, kuriuo pažeidžiama tarptautinė teisė ir prieštaraujama Jungtinių Tautų rezoliucijoms“, – sakė jis.

„Šis sprendimas... padidins įtampą ir įžiebs dar didesnę ugnį tarp bendruomenių“, – pridūrė Turkijos lyderis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas taip pat pakartojo, kad Maskva prieštarauja tokiam Vašingtono žingsniui.

„Tvirtai tikime, kad yra netinkama tokiu būdu vienašališkai peržiūrėti tarptautinės bendruomenės sprendimus“, – pareiškė jis.

S. Lavrovas po susitikimo su Rusijos gynybos ministru ir Egipto užsienio reikalų bei gynybos ministrais Maskvoje sakė, kad jo šalis „keletą kartų siūlė platformą deryboms dėl Jeruzalės statuso“.

Maroko karalius Mohammedas VI (Mohamedas VI) savo laiške palestiniečių lyderiui Mahmudui Abbasui rašė, kad „susirūpinęs stebi“, kaip JAV pripažįsta Jeruzalę Izraelio sostine, pranešė naujienų agentūra MAP.

Egipto užsienio reikalų ministerija savo pranešime „stipriai pasmerkė“ Izraelio jėgos panaudojimą prieš palestiniečių civilius.

 


Šiame straipsnyje: jav ambasadaIzraelisJeruzalė

NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
kitaip juk marionetei reikejo atsidekoti uz rinkimus nes tai buvo uzplanuota kaip ir Niujorko dvyniai .......

Šiaip

Šiaip portretas
Jei kur Rusijoje tiek lavonų dėl to atidarimo būtų tai purvasklaida tridaliuotu iki pamėlinavimo visą mėnesi. Bėt jei žydai su JAV tai normaliai demokratiškai čia viskas....

lieka

lieka portretas
tik mosada perkelti i pentagona ... o gal jau dirba tik mes nezinom stai kodel kongresas panasus i musu seima?....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių