Ispanijos premjeras pradėjo istorinį vizitą Kuboje

Ispanijos vyriausybės vadovas Pedras Sanchezas su istoriniu vizitu atvyko į Kubą. Pradėdamas kelionę buvusioje kolonijoje, jis ketvirtadienį sostinėje Havanoje padėjo gėlių prie Kubos nepriklausomybės didvyrio Josė Marti paminklo. Po to socialdemokratas susitiko su Kubos prezidentu Migueliu Diazu Caneliu. Abu politikai pasirašė susitarimą dėl dvišalių konsultacijų bei susitarimą dėl kultūros.

Tai yra pirmasis Ispanijos premjero vizitas buvusioje kolonijoje per pastaruosius 32 metus. Pastarąjį kartą socialistinėje šalyje 1986-aisiais lankėsi ministras pirmininkas Felipė Gonzalesas. P. Sanchezo viešnagės tikslas yra diplomatinių ir ekonominių santykių gerinimas.

Ispanija po Kinijos ir Venesuelos yra trečia svarbiausia Kubos prekybos partnerė. 2017-aisiais prekybos apimtys siekė 1,1 mlrd. eurų. Kubai pamažu ekonomiškai atsiveriant, Ispanija nori plėsti prekybos santykius. Anot ekspertų, Madridas dėl sunkios ekonominės krizės Venesueloje jau netrukus gali tapti antra svarbiausia Kubos prekybos partnere.

Kuba iki 1898 metų buvo Ispanijos kolonija. Santykiai tarp abiejų šalių pastaraisiais dešimtmečiais buvo įtempti, be kita ko, dėl žmogaus teisių padėties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių