Indijos opa – dingstantys vaikai

Buvęs Indijos Mumbajaus didmiesčio policijos inspektorius Rajendra Dhondu Bhosale niekaip negali pamiršti paskutinės savo bylos kodiniu pavadinimu 46/13. 2013 m. žiemą pakeliui iš mokyklos dingo septynerių metų Pooja Gaudi. Ir mergaitė iki šiol nerasta.

Buvęs Indijos Mumbajaus didmiesčio policijos inspektorius Rajendra Dhondu Bhosale niekaip negali pamiršti paskutinės savo bylos kodiniu pavadinimu 46/13. 2013 m. žiemą pakeliui iš mokyklos dingo septynerių metų Pooja Gaudi. Ir mergaitė iki šiol nerasta. Tokių atvejų Indijoje – tūkstančiai.

Tūkstančiai dingusiųjų

2013 m. žiemą Mumbajų sukrėtė mergaitės dingimo istorija. Nors kasmet mieste dingsta šimtai vaikų, Pooja istorija, regis, perpildė didžiausio Indijos miesto gyventojų kantrybės taurę.

Pasak inspektoriaus R.Dh.Bhosale, per trejus metus, kai vadovavo centriniam Mumbajaus policijos departamentui, jam pavyko išaiškinti net 166 mįslingo žmonių dingimo atvejus.  P.Gaudi atvejis buvo ypač sudėtingas. Ir iki šiol ši byla neužversta.

"Tada išbandėme viską, – tvirtino visą gyvenimą policijoje dirbęs pareigūnas. – Ne sykį bandžiau klausti savo informatorių, kurių daug turiu mieste. Daug valandų kalbėjome su mergaitės šeimos nariais, jos pažįstamais ir draugais. Tikrinome įvairias versijas – nuo pagrobimo iki nužudymo. Išieškojome visas Mumbajaus benamių prieglaudas, vietas, kur dažnai renkasi namų netekę vaikai, netgi visus morgus išvaikščiojome. Ir nieko..."

Pareigūnas pridūrė, kad panašaus sudėtingumo žmogaus  dingimo atvejo jam niekuomet neteko tirti, nors drauge pažymėjo, kad P.Gaudi istorija – tik lašas jūroje.

Kasmet mįslingai Indijoje dingsta nuo 50 iki 100 tūkst. vaikų. Tai – milžiniški skaičiai. Ir tai – tik oficiali statistika, kuri, pasak R.Dh.Bhosale, vargu ar tiksli.

Iš patirties jis gali pasakyti, kad vien Mumbajuje kasmet dingsta gerokai daugiau žmonių, nei rodo oficialūs skaičiai.

Tai, kad ši problema Indijoje – reikšminga, rodo ir tas faktas, jog Indijos aukščiausiasis teismas – aukščiausia teisminė institucija šalyje – prieš porą metų aiškiai nurodė vyriausybei kuo skubiau spręsti vaikų dingimo problemą.

Tačiau, pasak dingusių žmonių ieškančių pareigūnų, niekas nuo to laiko nepasikeitė. Ir apie 45 proc. dingimo bylų taip ir liko neišaiškintos.

Maharaštros valstijoje, kurioje yra įsikūręs Mumbajus, vaikų dingimų skaičius – vienas didžiausių visoje šalyje. Ir atitinkamai didžiausiame valstijos mieste Mumbajuje fiksuojami valstijos rekordai.

Nuo 2011 iki 2013 m., taigi vos per dvejus metus, Mumbajuje dingo net 4,9 tūkst. vaikų. Iš jų 679 – iki šiol nerasti. Tarp jų ir P.Gaudi.

Reformos policijoje

Miesto policijos departamentas visaip bando glaistyti augantį visuomenės pasipiktinimą.

Neseniai virtualioje erdvėje pasirodė tinklalapis pavadinimu "Khoya-Paya" (liet. "Dingęs ir rastas").

Čia miesto gyventojai gali pranešti apie dingusius vaikus, be to, yra paskyra, kurioje žmonės gali policiją informuoti, jeigu kurioje nors miesto vietoje yra matę mažametį, panašų į dingusį.

Policija taip pat jau turi ir specialias pareigūnų grupes, kurios veikia kiekvienoje Mumbajaus policijos nuovadoje. Ir šių pareigūnų vienintelė užduotis – ieškoti dingusių vaikų. Pasak policijos atstovų, kiekvienas dingimo atvejis registruojamas ir tučtuojau nagrinėjamas.

Reikalavimas, kad policija turėtų tokias grupes, kurios orientuojasi tik į dingimus, buvo vienas svarbiausių, kurį kėlė įvairios vaikų aktyvistų grupės.

Jų nariai ilgai piktinosi vangiu policijos elgesiu. Ypač kai dingsta skurdžiau gyvenančių didmiesčio gyventojų atžalos.

Indijos siaubas

Dingimo bylų nagrinėjimo sugriežtinimas, tiesa, davė ir teigiamų rezultatų. Viename Indijos sostinės Naujojo Delio priemiestyje 2007 m. rasti vadinamieji siaubo namai.

Namo sode vienas iškrypėlis palaidojo net šešiolika vaikų. Visi jie buvo paskelbti dingusiais be žinios.

Istorija sukrėtė visą šalį, kurioje ir taip gausu įvairių iškrypėliškų nusikaltimų. Indija garsėja kaip šalis, kurioje moterys kaip niekur kitur pasaulyje rizikuoja susidurti su prievartautojų išpuoliais.

Prieš kelerius metus per visą pasaulį nuskambėjo autobuse išžagintos ir nužudytos jaunos studentės istorija. Panašių nusikaltimų Indijoje – nors vežimu vežk. Kai kas tai net sieja su specifinėmis Indijos visuomenei būdingomis kultūrinėmis tradicijomis.

Tačiau vaikų dingimai pranoksta net išprievartavimo atvejus.

"Vaikų ir paauglių dingimai Indijoje – milžiniška problema", – konstatavo vienos Mumbajaus policijos nuovados vyriausiasis detektyvas Dhanajis Nalawade‘as. Būtent į šią nuovadą kreipėsi P.Gaudi artimieji.

"Mes gerokai sugriežtinome dingimo bylų nagrinėjimą. Tiriant bylas dirba dvigubai daugiau pareigūnų nei anksčiau", – aiškino pareigūnas.

Vis dėlto, bent jau P.Gaudi atveju, policijai nepavyko nieko apčiuopiamo išsiaiškinti.

 


Šiame straipsnyje: IndijavaikaiDingę vaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
gal ir Indijoj norvegai vaikus vagia? Tik neaišku, kur jie slepia tokią gausybę vaikų...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių