Graikija tikisi pagerinti ryšius su Rusija per V. Putino vizitą

  • Teksto dydis:

Krizės prislėgta Graikija tikisi įkvėpti naujos gyvybės ryšiams su Maskva per Rusijos prezidento Vladimiro Putino dviejų dienų vizitą, galintį atnešti labai reikalingą proveržį energetikos ir prekybos srityse, penktadienį nurodė vyriausybės dienraštis.

Krizės prislėgta Graikija tikisi įkvėpti naujos gyvybės ryšiams su Maskva per Rusijos prezidento Vladimiro Putino dviejų dienų vizitą, galintį atnešti labai reikalingą proveržį energetikos ir prekybos srityse, penktadienį nurodė vyriausybės dienraštis.

„Putino vizitas iš naujo įšildo Graikijos ir Rusijos ryšius“, – rašo laikraštis „Avgi“, pridūręs, kad Rusijos lyderis į atvyks į Atėnus lydimas šešių ministrų.

V.Putino, kuris paskutinį kartą Graikijoje lankėsi 2007 metais, lėktuvas turėtų nusileisti Atėnuose 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Planuojama, kad Kremliaus vadovas atskirai susitiks su Graikijos prezidentu Prokopiu Pavlopulu (Prokopis Pavlopoulos) ir premjeru Aleksiu Cipru (Alexis Tsipras).

Premjero patarėjas Rusijos reikalams Dimitris Velanis sakė „Avgi“, kad Rusijos veiksnys buvo svarbus vyriausybės pastangose ištraukti šalį iš recesijos.

„Graikijos vyriausybė dar viską, kad sužadintų augimą, o mes manome, kad augimas bus susijęs su Rusija“, – aiškino D.Velanis.

Kremlius ketvirtadienį nurodė, kad per šį vizitą dėmesys bus sutelktas į prekybos ir ekonomikos reikalus, pridūręs, kad bus pasirašytos „kelios dvišalės sutartys“.

„Avgi“ penktadienį rašo, kad gali būti pasirašyta sutartis tarp Rusijos naftos milžinės „Rosneft“ ir Graikijos naftos perdirbimo įmonės „Hellenic Petroleum“.

Taip pat tikimasi, kad ateinantį mėnesį bus susitarta dėl Graikijos ir Rusijos žemės ūkio bendrovių steigimo, pridūrė „Avgi“.

Graikijos žemės ūkio eksportas į Rusiją smarkiai nukentėjo dėl tebevykdomo Europos Sąjungos prekių embargo.

V.Putinas savo straipsnyje, paskelbtame ketvirtadienį Graikijos dienraščio „Kathimerini“, nurodė, kad Rusija išlieka suinteresuota Atėnų planais privatizuoti geležinkelius ir Salonikų uostą.

Rusijos pagalba

Graikija, kurią pastaruosius šešerius metus krėtė didelė ekonomikos krizė, ne kartą mėgino užsitikrinti Rusijos, kurioje gyventojų daugumą taip pat sudaro ortodoksai, palaikymą.

Manoma, kad A.Cipras pernai prašė Rusijos finansinės pagalbos, Graikijai balansuojant ant bankroto ribos, nors Maskvos pareigūnai viešai neigė, kad dėl to buvo tartasi.

Rusijos bendrovės taip pat ne kartą buvo siejamos su Graikijos energetikos ir transporto privatizavimo procesuose, kurie niekada nebūdavo užbaigiami.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių