ES siūlo steigti 750 mlrd. eurų atsigavimo fondą

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį pasiūlė įsteigti 750 mlrd. eurų atsigavimo fondą „NextGenerationEU“, kuris turėtų padėti vėl užkurti koronaviruso pandemijos paralyžiuotą Europos ekonomiką.

Dėl koronaviruso pandemijos ES ekonomiką jau dabar apėmusi visų laikų giliausia recesija, o U. von der Leyen išdėstytas planas siūlo pagalbą labiausiai nukentėjusioms bloko šalims.

Europos Komisija siūlo pasinaudoti visa ES biudžeto galia šiems tikslams pasiekti: išsaugoti gyvybėms ir pragyvenimo šaltiniams, pašalinti bendrajai rinkai padarytai žalai, taip pat užtikrinti, kad ekonomikos gaivinimo procesas būtų tvarus ir sėkmingas. Priemonės „NextGenerationEU“ 750 mlrd. EUR biudžetas ir tikslinis ilgalaikio 2021–2027 metų ES biudžeto sustiprinimas užtikrins, kad bendra finansinė ES biudžeto galia siektų 1,85 trln. EUR.

Jeigu būtų priimtas, šis paramos paketas būtų didžiausias per ES istoriją. Tuo pačiu gali būti įvesti Europos masto mokesčiai plastikui, išmetamiems anglies junginiams ir didžiosios technologijų įmonėms, ir tai smarkiai sustiprintų Briuselio pajėgumus.

Europos Sąjungos ekonomikos reikalų komisaras Paolo Gentiloni (Paolas Džentilonis) socialiniame tinkle „Twitter“ sveikino šią iniciatyvą kaip „Europos proveržį“, padėsiantį įveikti „beprecedentę krizę“.

Jeigu būtų priimtas, šis paramos paketas būtų didžiausias per ES istoriją.

Koronaviruso pandemija Europoje pareikalavo daugiau kaip 173 tūkst. gyvybių ir paralyžiavo žemyno ekonomiką. Kol kas verslas tik lėtai atsidaro, o sugriežtinta sienų kirtimo tvarka vis dar slopina keliones ir verslą.

Naujasis planas buvo paskelbtas sulaukus didelio spaudimo iš Italijos ir Ispanijos – pirmųjų nuo protrūkio smarkiai nukentėjusių Europos valstybių, kurios yra per daug prislėgtos skolų, kad galėtų savarankiškai atkurti savo ekonomikas.

Jeigu Bendrijos narės priimtų dabartinę susitarimo versiją, Italija per ateinančius metus gautų 81,8 mlrd. eurų tiesioginės pagalbos, o Ispanijai tektų 77,3 mlrd. eurų.

ES iš viso suteiktų 405 mlrd. eurų subsidijų. Iš jų 28,8 mlrd. eurų tektų Vokietijai, o 38,7 mlrd. eurų – Prancūzijai.

Be to, šalims būtų suteikta paskolų: Italijai – 90 mlrd., o Ispanijai – 31 mlrd. eurų.

Atskiroms ES narėms siūlomos išmokos ir paskolos sudarytų daugiau kaip 650 mlrd. eurų, o dar 100 mlrd. eurų galėtų būti skirta bendroms ES vadovaujamoms pagalbos programoms, naujienų agentūrai AFP sakė pareigūnai.

„Mums iškilusį milžinišką iššūkį ekonomikos gaivinimo planas pavers galimybe, nes ne tik sustiprins bendrąją rinką, bet ir padės investuoti į ateitį: Europos žaliasis kursas ir perėjimas prie skaitmeninių technologijų paskatins darbo vietų kūrimą ir ekonomikos augimą, padidins mūsų visuomenių atsparumą ir pagerins aplinkos būklę. Europa neturi praleisti šios progos. Mūsų pasiryžimo veikti tvirtumas turi prilygti mums iškilusių iššūkių mastui. Priemonė „NextGenerationEU“ – tai mūsų drąsus atsakas“, - kalbėjo U. von der Leyen.

Keliomis dienomis anksčiau Vokietijos kanclerė Angela Merkel pritarė siūlymui, kad Europos Komisija galėtų pasiskolinti rinkose 500 mlrd. eurų savo planui finansuoti.

A. Merkel, įtakingiausia iš ES lyderių, taip pat sakė, kad pagalba galėtų būtų teikiama kaip išmokos, o ne paskolos. Tai buvo dar vienas itin svarbus Berlyno pozicijos pasikeitimas.

Dabar Komisija turi išnagrinėti pasiūlymą, pateiktą vadinamojo „taupiojo ketverto“ – šiaurinių Bendrijos narių, tradiciškai pasisakančių lėšų pumpavimui į smarkiai įsiskolinusių pietinių bloko šalių biudžetus.

Jos taip pat reikalavo, kad pagalba būtų teikiama tik paskolų pavidalu, ir kaltino Europos Sąjungos pietines šalis, esą jos per daug išlaidauja ir renkasi didinti savo įsiskolinimus, užuot pradėjusios vykdyti taupymo reformas.

„Radikalios permainos“

Diskusijomis dėl subsidijų ar paskolų teikimo siekiama atsakyti į svarbų klausimą, ypač kai Italija, Graikija ir Ispanija, nepaisant nuo 2008 metų finansų krizės vykdomų skausmingų reformų, tebėra sukaustytos skolų naštos.

Europos centrinis bangas antradienį perspėjo, kad skolų naštos padidinimas smarkiai įsiskolinusioms šalims galėtų išgąsdinti rinkas ir sukelti grėsmę euro valiutai.

Atsigavimo fondas bus susijęs su ES ilgalaikiu 2021–2027 metų biudžetu, bet jam dar turės vienbalsiai pritarti visos 27 ES narės bei ratifikuoti Europos Parlamentas.

U. von der Leyen vėliau trečiadienį planuoja pristatyti atsigavimo planą Europos Parlamentui, o paskui surengti spaudos konferenciją.

„Potencialiai matome radikalias permainas Europos makroekonomikos politikoje“, – sakė žaliųjų  europarlamentaras Philippe'as Lambertsas (Filipas Lambertsas).

„Tai dar nėra fiskalinė sąjunga, nes veiks ribotą laiką, bet tai sukuria svarbų precedentą“, – pridūrė jis.

U. von der Leyen artimiausias savaites ir mėnesius skirtas įtemptoms deryboms drauge su viršūnių susitikimams pirmininkaujančiu Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charles'u Micheliu (Šarliu Mišeliu).

Diplomatai mano, kad šios derybos gali užsitęsti mažiausiai iki liepos mėnesio, kai Vokietija perims pirmininkavimą ES.

Šio plano finansavimo patvirtinimas gali užtrukti dar ilgiau, nes jam turės pritarti visų ES narių parlamentai, tačiau šis procesas yra nenuspėjamas.

U. von der Leyen vadovaujama Komisija jau anksčiau suteikė kuklesnę pagalbą atsigavimui, įskaitant draudimą dalinio įdarbinimo schemoms ir sprendimą laikinai netaikyti taisyklių dėl ES narių nacionalinio deficito.

Tuo tarpu 19 bendrąją valiutą eurą naudojančių šalių suteikė 540 mlrd. eurų vertės skolinimosi garantijas skubioms išlaidoms sveikatos apsaugai.

Nuo krizės pradžios Komisija taip pat pritarė 2 trln. eurų vertės pagalbai valstybėms; beveik pusę šios sumos skyrė Vokietija.

Italijos premjeras: ES atsigavimo planas yra „puikus ženklas“

Italijos ministras pirmininkas  Giuseppe Conte (Džiuzepė Kontė) trečiadienį pasveikino Europos Sąjungos planą steigti 750 mlrd. eurų  atsigavimo po koronaviruso pandemijos fondą, pavadindamas tai „puikiu ženklu iš Briuseliu“.

„Jis eina Italijos nurodyta kryptimi. Buvome vadinami aiškiaregiais, nes tikėjome juo nuo pradžių“, – parašė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Smarkiai įsiskolinusiai Italijai koronavirusas sudavė ypač skaudų smūgį, nusinešęs beveik 33 tūkst. gyvybių, todėl Roma reikalavo, kad Bendrija pagaliau panaudotų savo sunkiąją artileriją ir padėtų atsigauti ekonomikoms po ilgos izoliacijos.

„500 mlrd. išmokomis ir 250 mlrd. paskolomis yra teisinga suma. Dabar pagreitinkime derybas ir skirkime lėšų greitai“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cha

Cha portretas
Todel ir karantinas nesibaigia! :)
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių