ES imasi skubių priemonių kovos su pandemijos pasekmėmis pinigams išskirti

Europos Sąjungos Taryba pirmadienį paskelbė priėmusi du teisės aktus, sudarančius sąlygas greitai skirti iš bloko biudžeto finansavimą kovai su COVID-19 krize.

Vienu iš šių įstatymų pakeičiamos struktūrinių ir investicinių fondų taisyklės, o kitu išplečiama ES solidarumo fondo (ESSF) veikimo sfera, sakoma Briuselyje išplatintame Tarybos komunikate.

Jame primenama, kad pagal Europos Komisijos investicinę iniciatyvą reaguojant į koronaviruso pandemiją numatoma skirti valstybėms narėms 37 mlrd. eurų – pirmiausia sveikatos apsaugos sistemoms stiprinti, pagalbai mažoms ir vidutinėms kompanijoms teikti, taip pat kitoms krizės padarinių mažinimo priemonėms.

ES Taryba nurodo, kad maždaug 8 mlrd. eurų šios bendros sumos bus gauta iš nepanaudoto pradinio ES biudžeto 2019 metų finansavimo struktūriniams fondams. Šis sprendimas sudaro sąlygas valstybėms narėms naudoti neišeikvotus pinigus švelninant pandemijos pasekmes, o ne grąžinti juos į ES biudžetą, kaip reikalavo ligšiolinės taisyklės.

Dar 29 mlrd. eurų bus pirma laiko išmokėti iš lėšų, kurios turėjo būti skirtos vėliau šiais metais.

Išlaidos leidžiamos nuo 2020 metų vasario 1 dienos, atsižvelgiant į išlaidas, jau patirtas saugant gyventojus nuo koronaviruso.

Vyriausybėms narėms taip pat leidžiamas papildomas lankstumas lėšoms iš vienų sanglaudos politikos programų į kitas perkelti, kad būtų galima nukreipti išteklius, kur jų reikia labiausiai.

Be to, Taryba pakeitė ESSF ribas, įtraukdama į jį ekstremalias sveikatos apsaugos situacijas –  jos yra pridedamos prie stichinių nelaimių. Tai padės valstybėms narėms ir šalims kandidatėms tenkinti būtiniausius gyventojų poreikius koronaviruso pandemijos metu, nurodo Briuselis.

Atsižvelgiant į tai, kad situaciją reikia spręsti skubiai, abu įstatyminiai aktai ES oficialiajame leidinyje bus publikuoti kovo 31 dieną ir įsigalios balandžio 1-ąją.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen), kovo 13 dieną kalbėdama Briuselyje, koronaviruso krizę pavadino rimtu šoku Europos ir pasaulio ekonomikai, ir išdėstė priemones, kurių EK imasi ekonomikos srityje pandemijos pasekmėms mažinti.

Be kitų dalykų, ji sakė: „Įgyvendiname 37 mlrd. eurų iniciatyvą dėl atsako į koronaviruso krizę, kad palaikytume sveikatos apsaugos sektorių, užimtumo rinką, nukentėjusias mažas ir vidutines įmones.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių