Dėl kiaulių maro protrūkio Seulas imasi griežtų prevencijos priemonių

  • Teksto dydis:

Pietų Korėjos kariams, dislokuotiems palei paskutinę pasaulyje Šaltojo karo sieną, paskelbta aukšto laipsnio parengtis dėl naujos galimos infiltracijos iš branduolinį ginklą turinčios Šiaurės Korėjos – maru sergančių šernų.

Pietų Korėjos kariams, dislokuotiems palei paskutinę pasaulyje Šaltojo karo sieną, paskelbta aukšto laipsnio parengtis dėl naujos galimos infiltracijos iš branduolinį .ginklą turinčios Šiaurės Korėjos – maru sergančių šernų.

Afrikinio kiaulių maro protrūkis Kinijoje, Vietname ir Mongolijoje dabar apėmė ir izoliuotą Šiaurės Korėją, išprovokuodamas susirūpinimą, kad sergantys žvėrys, perėję itin militarizuotą Korėjų sieną, galėtų pakirsti Pietų Korėjos 5,9 mlrd. dolerių (5,3 mlrd. eurų) vertės kiaulienos pramonę.

„Mums reikia sutelkti dėmesį į tai, kad šernai iš Šiaurės Korėjos nepatektų į mūsų teritoriją“, – šeštadienį sakė Pietų Korėjos premjeras Lee Nak-yeonas (Li Nakjeonas), apsilankęs kiaulių ūkyje netoli Korėjos pusiasalį dalijančios Demilitarizuotosios zonos (DMZ).

Afrikinis kiaulių maras nėra pavojingas žmonėms, bet yra mirtinai pavojingas kiaulėms ir šernams. Liga jau nutraukė tiekimo grandines Kinijoje, kuri yra didžiausia kiaulienos vartotoja pasaulyje. Kinų pareigūnai nurodė paskersti šimtus tūkstančių kiaulių.

Pietų Korėjos žemės ūkio ministerijos duomenimis, Pchenjanas Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijai (OIE) pranešė, kad 77 iš 99 kiaulių viename ūkyje netoli Kinijos sienos nugaišo nuo šios ligos.

Pietų Korėjos ministerija penktadienį paskelbė, jog „labai tikėtina“, kad liga pasiekė šalį. Vyriausybė nurodė pastatyti tvoras ūkiuose prie sienos, kad nebūtų jokių kontaktų tarp kiaulių ir šernų.

Seulas mano, kad Šiaurės Korėjoje, 14-oje valstybinių fermų auginama maždaug 2,6 mln. kiaulių. Afrikinio kiaulių maro protrūkis galėtų padidinti maisto trūkumą skurdžioje Šiaurės Korėjoje, kur, Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programos (WFP) duomenimis, javų derlius pernai buvo mažiausias nuo 2008 metų, o maždaug 10 mln. žmonių – 40 proc. visos populiacijos – skubiai reikia maisto.

Pietų Korėjoje yra maždaug 6,7 tūkst. kiaulių ūkių; ši gyvulininkystės šaka sudaro 40 proc. visos gyvulininkystės.

2011 metais per snukio ir nagų ligos protrūkį, apėmusį visą Korėjos pusiasalį, vien Pietų Korėjoje teko paskersti beveik 3,5 mln. galvijų, kiaulių ir kitų gyvulių.

Nors dėl stiprių įtvirtinimų, spygliuotos vielos ir iškart šaudyti pasirengusių Šiaurės Korėjos karių kirsti DMZ žmonėms yra mirtinai pavojinga; ši zona yra nepaliesta vystymosi ir tapo savotišku gamtos draustiniu.

Pernai spalį šioje zonoje buvo nufotografuotas retas himalajinis lokys, pranešė Pietų Korėjos aplinkos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Jokiu būdu...

...

... portretas
Tai jau ir LL į ten nebebus įleistas?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių