A. Blinkenas: JAV sumokės 200 mln. įsiskolinimą PSO

Jungtinės Valstijos įvykdys įsipareigojimą iki šio mėnesio pabaigos sumokėti Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) daugiau kaip 200 mln. dolerių (166 mln. eurų), atšaukusios ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) planą pasitraukti iš šios institucijos, trečiadienį sakė valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

„Tai yra esminis žingsnis išpildant mūsų, kaip PSO narės, finansinius įsipareigojimus, taip pat atspindi mūsų atnaujintą įsipareigojimą užtikrinti, kad PSO gautų jai reikiamą palaikymą vadovaujant pasauliniam atsakui į pandemiją“, – J. Blinkenas sakė per Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pasitarimą COVID-19 pandemijos klausimu.

Jungtinės Valstijos iki D. Trumpo sprendimo trauktis iš PSO buvo didžiausios šios organizacijos donorės.

„Jungtinės Valstijos dirbs kaip partnerės sprendžiant pasaulinius iššūkius. Ši pandemija – vienas šių iššūkių, ir [ji] suteikia mums galimybę ne vien įveikti dabartinę krizę, bet taip pat tapti geriau pasiruošusiems ateičiai ir atsparesniems“, – pabrėžė A. Blinkenas.

Pasak jo, Jungtinės Valstijos taip pat „suteiks reikšmingą finansinę paramą“ COVAX – Jungtinių Tautų remiamam mechanizmui, turinčiam padėti aprūpinti vakcinomis neturtingiausias šalis.

D. Trumpas, sulaukdavęs kritikos dėl savo administracijos atsako į COVID-19 pandemiją Jungtinėse Valstijose, pagal koronaviruso aukų skaičių nukentėjusiose labiau negu bet kuri kita šalis, paskelbė apie pasitraukimą iš PSP, pareiškęs, kad ši organizacija pataikauja Kinijai ir kad ji nepakankamai padarė koronavirusui sustabdyti.

Naujasis prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) savo pirmtako sprendimą nedelsdamas atšaukė, nors jo administracija taip pat spaudė Kiniją labiau bendradarbiauti su PSO komanda, tiriančia niokojančio viruso kilmę.

„Visos šalys privalo padaryti prieinamus visus duomenis nuo bet kurio protrūkio ankstyviausių dienų“, – pabrėžė A. Blinkenas.

„Ir žengiant į priekį visos šalys turėtų dalyvauti skaidriame ir patikimame procese, siekiant išvengti sveikatos apsaugos krizių ir į jas atsakyti – kad pasaulis sužinotų kiek įmanoma daugiau ir kuo anksčiau“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių