Baltarusių opozicija planuoja neterminuotą protesto akciją

Baltarusijos opozicija ketina surengti neterminuotą protesto akciją po trečiadienį įvykusios Aliaksandro Lukašenkos inauguracijos, apie kurią iš anksto nebuvo skelbta.

„Mes niekada nesutiksime su klastojimu ir reikalaujame naujų rinkimų! Kviečiame visus pradėti neterminuotą nepaklusnumo akciją“, – „Telegram“ kanalu parašė opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška.

A. Lukašenkos inauguraciją jis pavadino „beprecedente situacija“.

„Šiandien pamatėme beprecedentę situaciją. Kadenciją baigiantis prezidentas, kuris tvirtina, kad per rinkimus gavo daugiau kaip 80 proc. balsų, įvykdė specialiąją operaciją dėl saviinauguracijos. Sergstimas OMONo, paslapties ir slaptumo sąlygomis, siaurame paskubomis suvežtų valdininkų rate. Kur džiūgaujantys piliečiai? Kur diplomatinis korpusas?“ – rašė P. Latuška.

Anksčiau trečiadienį A. Lukašenka per ceremoniją Nepriklausomybės rūmuose Minske, apie kurią iš anksto nebuvo skelbta, buvo prisaikdintas Baltarusijos prezidentu šeštai kadencijai, pranešė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Remiantis oficialiais rinkimų rezultatais, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana  Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių