Afganistane – nežinia dėl moterų teisių: baiminasi, kad sugrįš viešas užmėtymas akmenimis

  • Teksto dydis:

Vyresnieji Afganistane puikiai prisimena ankstesnįjį Talibano valdymo laikotarpį 1990-aisiais, kuomet moteris islamistai laikė uždarytas  namuose. Išeiti jos galėjo tik su vyro palyda ir nuo galvos iki kojų užsidengusios burka. Paskui prasidėjo du dešimtmečius trukęs Vakarų valdymas, kuris garantavo moterų vietą visuomenėje su socialinėmis ir politinėmis teisėmis. Talibanas tikina – teisių nepanaikins, praneša LNK žinios.

„Dievui padedant pagal Šariato teisę leisime moterims dirbti. Moterys yra svarbi mūsų visuomenės dalis ir mes jas gerbiame“, – sakė Talibano atstovas Zabiullah Mijahid.

„Mūsų politika aiški – moterys gali siekti išsilavinimo ir darbo. Antra, jos gali eiti į tam tikras pozicijas, jei tai nepažeidžia islamiškojo įstatymo“, – teigė kitas Talibano atstovas Suhail Shaheen.

Moterys žurnalistės net gavo anksčiau sunkai įsivaizduojamą galimybę – pakalbinti Talibano kovotojus. Kiek tai tęsis – atviras klausimas. Daugelis baiminasi, kad nurimus aistroms dėl Kabulo perėmimo, talibai vers moteris visiškai užsidengti veidą ir uždraus imtis daugybės darbų. Blogiausiu atveju, gali grįžti viešas moterų užmėtymas akmenimis, televizijos ir muzikos draudimas.

„Talibanas bando užtikrinti moterims, kad suteiks esmines teises, tačiau jų veiksmai skiriasi. Moteris Afganistane bijo, kad vėl bus įkalintos namuose visai kaip Talibano režime prieš 2001-uosius metus“, – kalbėjo buvusi Afganistano moterų reikalų ministrė Hosna Jalil.

Talibanas dabar svaidosi gražiais žodžiais, nes tai nauja pradžia. Jei jie tokie geri, kodėl žmonės nori palikti Afganistaną? Mes matėme, kaip veikia Talibanas.

„Talibanas dabar svaidosi gražiais žodžiais, nes tai nauja pradžia. Jei jie tokie geri, kodėl žmonės nori palikti Afganistaną? Mes matėme, kaip veikia Talibanas. Pamatysime, kaip jie elgsis, bet Afganistano žmonės netiki talibais“, – sakė iš Afganistano pabėgusi buvusi teisėja Marzia Babakarhail.

Talibanas pirmą kartą nuo valdžios perėmimo užsiminė, kad šį kartą jiems valdant burka – nuo galvos iki kojų kūną dengiantis drabužis, moterims viešose vietose nebus privaloma kaip buvo 1996-2001 metais.

„Burka nėra vienintelis hidžabas. Yra įvairių hidžabo formų – ne vien burka“, – pabrėžė Talibano atstovas S. Shaheen.

Vakarai teigia, kad Talibano žodžiai apie moterų teises turi būti patvirtinti veiksmais. „Kalbama ne apie pasitikėjimą, o apie patvirtinimą. Pamatysime, ką Talibanas darys artimiausiomis dienomis ir savaitėmis“, – sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake Sullivan.

Scanpix nuotr.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra išreiškė itin didelį susirūpinimą Afganistano mergaičių ir moterų likimu. Agentūros duomenimis, 80 proc. iš beveik ketvirtadalio milijono afganistaniečių, nuo gegužės pabaigos priverstų palikti savo namus, yra moterys ir vaikai. 

„Talibanas pateikė daugybę pranešimų, kurie iš pirmo žvilgsnio atrodo patikinantys. Tačiau parodys veiksmai, o ne žodžiai, dabar labai anksti spręsti“, – teigė Jungtinių Tautų atstovas Rupert Colville.

Islamo šeimos teisėje yra daugybė nuostatų, kurios tiesiogiai ar netiesiogiai diskriminuoja musulmones moteris. Pavyzdžiui, vyras gali vesti iki keturių žmonų, o moteris turi teisę susituokti tik su vienu vyru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

P.

P. portretas
Kažkokia keista tauta,galima sakyti kažkokia bepročių,atleiskite.Juk niekas nepadarys toje šalyje kad būtų gerai ,jeigu ne patys jos gyventojai,tauta.

Tikol

Tikol portretas
Talibanui reikia gyventi jau pagal dabartiniį amžių,nesidairyti i senovės papročius.Senovės papročiai turi būti istorija.Kuekvienad žmogus turi turėti teises į viska kas yra žmonišką pasaulyje.Privalo gerbti vieni kitus .Turi su šios šalues naujais vadovais bendradarbiauti kaip su savim lygiais,aiškintisbapue jų šalies papročius ir taip toliau.Manau pas talibus funkcionuoja narkotikai,o narkotikų apsivalge turi problemų,jas reikia gvildenti tas problemas pasauliui padedant.

Pamąstymui

Pamąstymui  portretas
Už savo šalį net piršto patys nejudina, nori kad už juos visi kiti kariautų, nors gavo ginklų ir technikos viską palikę pabėgo.. Vertejavo turbūt irgi tik už pinigus ir dabar kalti visi tik ne jie.. Turi tai ką nusipelnė ir kiek kovojo
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių