Teismas: žūties metu V. Pociūnas Baltarusijoje vykdė VSD užduotis

Saugumo karininkas Vytautas Pociūnas žūties Baltarusijoje metu vykdė Lietuvos Valstybės saugumo departamento (VSD) deleguotas funkcijas, penktadienį paskelbė teismas, išnagrinėjęs našlės skundą dėl kompensacijos mokėjimo.

Vilniaus apygardos administracinis teismas pranešė nustatęs, kad mokėti kompensaciją yra VSD pareiga, o atsisakymas pradėti tarnybinį patikrinimą buvęs nepagrįstas.

Tačiau teismas taip pat pažymėjo pats neturįs teisinio pagrindo įpareigoti VSD apskaičiuoti ir išmokėti L. Pociūnienei teisės aktuose numatytą kompensaciją, nes nėra Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos įvertinimo, ar įvykis laikytinas draudiminiu, ir VSD atsisakymo mokėti kompensaciją.

„V. Pociūnas net ir sudaręs 2005-10-28 Terminuotą diplomatinės tarnybos sutartį su Užsienio reikalų ministerija, liko dirbti Valstybės saugumo departamente, t.y. vykdė VSD deleguotas funkcijas, tad žūties metu jis dirbo VSD, todėl 2011-01-20 VSD atsisakymas pradėti tarnybinį tyrimą yra nepagrįstas ir neteisėtas“, - rašoma Vilniaus apygardos administracinio teismo pranešime spaudai.

Teismas taip pat netenkino našlės reikalavimo nustatyti, kad V. Pociūno žūtis yra įvykis, atsitikęs apdraustajam vykdant tarnybines pareigas, kaip VSD pareigūnui, nes nustatyti priežastinį ryšį tarp žūties ir tiesioginių pareigų vykdymo teisės aktais yra pavesta tarnybinio tyrimo komisijai, o ne teismui.

Šis teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

L. Pociūnienė teigimu, nors žūties momentu jos vyras formaliai tarnybiniais ryšiais buvo susietas su Užsienio reikalų ministerija, jis nebuvo atleistas ir iš tarnybos VSD, todėl žūties atveju jo šeimai priklauso įstatyme numatyta kompensacija.

Pareigūno našlei Užsienio reikalų ministerija jau yra išmokėjusi 2,5 metų paskutinio tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją. Bet įstatymai esą leidžia L. Pociūnienei pasirinkti kompensaciją ir ją gavusi iš VSD, ministerijos skirtus pinigus moteris grąžintų.

VSD teisme atstovaujantys teisininkai nesutinka dėl kompensacijos išmokėjimo, nes, anot jų, V. Pociūnas žūties metu nevykdė jokių departamento įgaliojimų, buvo Užsienio reikalų ministerijos pareigūnas.

V. Pociūnas žuvo 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį, iškritęs iš devinto aukšto viešbutyje Breste. Generalinė prokuratūra dukart buvo pripažinusi, kad ši mirtis buvo nelaimingas atsitikimas, tačiau teismo nurodymu ikiteisminis tyrimas vėl atnaujintas. Dabar tarp kitų versijų tiriama ir nužudymo versija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stiprybes

stiprybes portretas
Linkime p.Pociunienei ir toliau atkakliai kovoti su daugiaveide valstybes sistema!

Nesuprasi

Nesuprasi portretas
Tai išeina,kad Pociūnas melavo,kad dirba VSD.Jis dirbo URM.Pasirodo ,kad jis buvo samdomu skundiku.Keista.Kur tas skaidrumas.Ko ta jo našlikė nori iš VSD,jeigu jos vyras žūties metu ten nedirbo?Pasirodo,kad mūsų skaidrioji VSD dirba tokiais pat metodais,kaip dirbo KGB.Baisu.

Neteisininkas

Neteisininkas  portretas
Tokį paprastą klausimą sprendžia dešimtys specialistų metai iš metų! Nebejuokinga. Abi organizacijos yra valstybinės, abejose jis laikomas tų organizacijų darbuotoju ir - jei apsiriboti tik kompensacijos klausimu - yra aišku, kad abi organizacijos turi būti atsakingos solidariai, bet proporcingai deleguotoms užduotims, pagal situaciją žūties dieną. Taškas. Pagarba p. Pociūnienei, kuri plauna šmeižtą nuo apsiginti nebegalinčio a.a. V. Pociūno.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių