Sunkių nusikaltimų vienkiemiuose mažėja

Policijos pareigūnai lanko atokiose sodybose gyvenančius žmones. Senoliai mokomi, kaip tinkamai pasirūpinti savo saugumu.

Anot pareigūnų, žmonės vis mažiau patiklūs, todėl sunkių nusikaltimų vienkiemiuose mažiau, praneša LTV „Panorama“.

Šiaulių rajone vieni vienkiemiai nuo didesnių gyvenviečių nutolę kelis, kiti –

keliasdešimt kilometrų. Vienoje tokių sodybų gyvenantiems senoliams iki artimiausių kaimynų tektų žingsniuoti kilometrą. Tad sutemus sutuoktiniams ne itin jauku, o šalia lovos visuomet stovi paruoštas kirvukas.

„Galvoju pistolečiuką pirkti, galvoju kreiptis, kad įvestų kokią signalizaciją, kuri suveiktų išdaužus ar išėmus langą“, – sako Šiaulių rajono gyventojas Lionginas Urbonbas.

Anot pareigūnų, seni žmonės plėšikams – lengvas taikinys. Durys silpnos, langai sutrūniję, o ir pagalbos riksmo nuošalioje vietovėje niekas neišgirs.

Prieš porą savaičių Šiaulių rajone į garbaus amžiaus sutuoktinių namus įsiveržė du kaukėti vyriškiai. Senoliai jiems patys atidarė duris, o plėšikai juos sumušė ir apiplėšė. Todėl sodybose besilankantys pareigūnai įspėja nepasitikėti nepažįstamais žmonėmis, įsirengti duryse stipresnius užraktus.

„Tai ne tik saugumo garantas, bet ir bendravimas. Dauguma žmonių gyvena vieniši, tad atvažiavus gana nemažą laiką užtrunkam, kol aptariam visas rūpimas problemas“, – teigė Šiaulių rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio vyr. tyrėjas Arnoldas Šimkus.

Kad senukams būtų saugiau, dalijami ir mobilieji telefonai, ir skubios pagalbos įrenginiai. Štai pernai telefonais aprūpinta per 2 tūkst. atokių sodybų, o raudonieji mygtukai nuo 2007-ųjų įdiegti dar keliuose šimtuose vienkiemių.

Pareigūnai sako, kad šios prevencinės priemonės veiksmingos.

„Padedat televizijai, inspektorių apsilankymams, informacinei sklaidai žmonės stengiasi saugotis, bent jau žino, kokios gali būti apsisaugojimo priemonės, nuo ko galėtų apsisaugoti, kaip galėtų apsisaugoti“, – sako Šiaulių rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkė Vita Mickūnienė.

Šalyje yra beveik 20 tūkstančių vienkiemių. Pareigūnai sako, kad juose gyvenančius žmones būtų galima lankyti dažniau, tačiau dėl krizės ir biudžeto apkarpymų jiems tiesiog trūksta kuro.


Šiame straipsnyje: kaimasnužudymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių