Paskutinis tango Manhatane

Įsijungė kino filmų projektorius, ir tamsioje salėje pakabinta drobė atgijo. Amerikiečiu tapęs anglas, antros kartos imigrantas Peteris stebėjo, kaip Aleco Baldwino (1958) vaidinamas Jamesas Haroldas Doolittle‘as (1896–1993) kažką aiškina išgalvotam Beno Afflecko (1972) personažui.

Rūsčius viršininko svaičiojimus keitė patriotinis patosas ir tėviškas rūpestis. Filmą žiūrinti Peteris pajuto nuobodulį. Galvoje ėmė kirbėti mintis, kad šiame filme nebus nieko gero ar įdomaus. Jis jau norėjo čiupti televizoriaus pultą ir perjungti kanalą, bet prisiminė sėdįs kino salėje.

Nuobodulį pakeitė bejėgystė. Staiga Peteris pastebėjo, kad pro kino teatro salės sienas sunkiasi vanduo. Iš pradžių vanduo skverbėsi lėtai, lašelis po lašelio, tačiau kiek vėliau jis pradėjo tekėti itin intensyviai. Staiga pastato sienos su trenksmu įskilo ir pro jas ėmė veržtis dar daugiau vandens.

Iš kino projektoriaus ėmė kilti dūmai, vėliau pasirodė ir atvira liepsna. Salėje sėdėję žmonės pradėjo šaukti, aikčioti ir bėgioti, tačiau Peteris neturėjo nei valios, nei fizinių jėgų atsikelti ir lėkti kartu su jais. Atsibudo jis anksti ryte, išpiltas šalto prakaito. Po sapnuoto košmaro Peteris nebegalėjo užmigti.

"Šią naktį sapnavau to naujo filmo apie Perl Harboro užpuolimą peržiūrą", – vėliau gerdamas kavą prasitarė antros kartos imigrantas, anglas Peteris savo airių ir vokiečių kilmės sutuoktinei Susannai.

"Filmas buvo prastas?" – paklausė žmona, iš juoko vos nepaspringusi kava.

"Siaubingas. Atrodė, kad pats kino projektorius negali jo pakęsti. Jis užsidegė. Vėliau visa kino salė pradėjo griūti. Žmonės ėmė bėgioti. Aš taip pat norėjau bėgti, bet negalėjau atsikelti", – vos juntamu Jorkšyro akcentu pasakė Peteris.

Jis kiek patylėjo ir, kaip pridera tikram anglui, nieko nematančiomis akimis pažvelgė į virtuvės grindis. Išgėręs kavą, Peteris atsisveikino su kitais namų gyventojais ir išvyko į darbą. Už automobilio lango aušo nauja 2001 m. rugsėjo diena.

Jungtinės Amerikos Valstijos jau kelis mėnesius turėjo naują prezidentą. Vieni šaipėsi iš jo teksasietiško elgesio ir kalbėsenos, kiti pyko dėl skandalingai laimėtų rinkimų.

Staiga Peteris prisiminė Billą (1946), Monicą (1973) ir jų aistringą politinį tango, šoktą ant Ovalinio kabineto stalo. Nuo skandalo buvo praėję vos keleri metai, tačiau Peteriui atrodė, kad tai vyko visiškai kitame gyvenime kartu su Vietnamo karu.

"Kokie laikai, tokie ir prezidentai", – sarkastiškai pagalvojo Peteris.

Jis buvo niekam neįdomus tarnautojas, einantis banko viceprezidento padėjėjo pareigas. Tai reiškė, kad, be įprastų darbų, Peteriui dažniausiai reikėdavo nešioti aukštesnes pareigas užimantiems kolegoms kavą. Taip pat jam tekdavo užsakinėti komandiruotėms reikalingus lėktuvo bilietus ir ieškoti padoraus baro mieste (pageidautina su striptizo programa), į kurį būdavo vykstama.

Pareigos nebuvo tos, kuriomis galėtų didžiuotis penktą dešimtį baigiantis baltasis vyras, tačiau jos teikė stabilias pajamas ir leido priklausyti žemesniesiems pasaulio elito sluoksniams. Peterio darbovietė stūksojo prestižinėje žemutinio Manhatano vietovėje, Niujorke. Jos biurų patalpos buvo įkurtos 415 metrų aukščio dangoraižyje, šalia kurio stovėjo kitas, vos pora metrų aukštesnis pastatas.

Kūrybingumo stokojantys kairieji intelektualai šiuos "dvyniais" vadinamus statinius lygino su Senojo Testamento Babelio bokštu. Kiekvienas doras kairysis savo širdimi jautė, kad laisvosios rinkos ekonomikos pranašumus reprezentuojančius aukštus pastatus būtina tapatinti su nuodėmingumą simbolizuojančiu mitologiniu statiniu.

Idėjos papuošti Niujorką Pasaulio prekybos centro kompleksu kilo labai anksti, tačiau pirmieji žingsniai buvo žengti tik XX a. šeštojo dešimtmečio pabaigoje, kai projektu susidomėjo sąmokslų teoretikų mėgstamos Rockefellerių šeimos atstovai. 1966 m. prasidėjo darbai ir po ketverių metų buvo baigtas pirmasis bokštas.

1974 m. rugpjūčio 7 d. rytą į dangoraižius pažvelgę niujorkiečiai išvydo ore tarp naujųjų statinių vaikštantį žmogų. Vėliau paaiškėjo, kad tai buvo nelegalus prancūzų lyno akrobato Philippe‘o Petito (1949) pasirodymas.

1975 m. vasario 13 d. šiauriniame bokšte kilo gaisras. 1993 m. vasario 26 d. popietę šiaurinio bokšto garaže nugriaudėjo sprogimas. Jo organizatoriai veikiausiai tikėjosi, kad sunaikinus 680 kilogramų sprogmenų prikrautą furgoną bus išbalansuoti šiaurinio bokšto pamatai ir šis virsdamas nugriaus savo pietinį brolį.

Atsakomybė už šešis žmones pražudžiusį ir daugiau nei tūkstantį sužalojusį išpuolį buvo priskirta pakistaniečiui Ramziui Yousefui (1967/1968). 1995 m. jis buvo suimtas Pakistane ir išgabentas į JAV. Teigiama, kad Ramzis nemėgo žydų. 1998 m. sausį teismas R.Yousefą pripažino kaltu.

Po kelių dienų Pasaulio prekybos centrą sukrėtė naujas įvykis – Amerikos banko ("Bank of America") apiplėšimas, kurio metu buvo pagrobti beveik du milijonai JAV dolerių.

Rytinėje valstijų pakrantėje vis dar buvo ankstus rytas, tačiau Peteris jau porą valandų sėdėjo savo kabinete. Staiga pasigirdo kurtinantis trenksmas ir visas Peterio darbovietės pastatas suvirpėjo. Pradėjo lankstyti biure buvę žmonės, jie kažką sakė vieni kitiems ir aikčiodami žvelgė pro langus.

Amerikiečiu tapęs anglas suprato, kad netoliese įvyko kažkas svarbaus. Jis nukreipė žvilgsnį nuo žmonių ir, pasisukęs į langą, išvydo milžinišką keleivinį lėktuvą, kuris skrido įtartinai žemai. Oro laineris buvo tolokai, tačiau Peteris staiga suprato, kad transporto priemonė juda link pastato.

Lėktuvas buvo ranka pasiekiamas, kai Peteris užsidengęs ausis puolė po savo kabineto stalu. Pasigirdo naujas trenksmas, tačiau gerokai stipresnis ir garsesnis.

"O, Dieve, neleisk man mirti! Padėk man išgyventi, nes aš pats neturiu jėgų to padaryti!" – garsiai šaukė Peteris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
"""...airiu /vokieciu veisles vilkshunei...""".---atpazistu L.D.sarkazma Geras staipsnis,zurnalistas nenuvilia savo skaitytoju.. Nors -deja- atgimsta tie kraugerishki islamistu zudyniu pries KRIKSHCIONIS ivykiai ,,ir norisi priminti!!! --neleiskim ,neileiskime islamo nuodingu gyvaciu[[kurie auga siuncia motinas gerdami MOTINOS piena,o paauge siuncia tas motinas{ savo dievo vardan} su sprogikliais ant krutines !!! sususprogdinti [[is neapykantos krikshcioniams}]] mAntzmogiai. anakondos-smaugliai...

keista

keista portretas
kad sąmokslininkai dar nepasireiškė, juk tiek galimybių vėl priminti, kad savi susprogdino savus.

liūdnasis jubiliejus

liūdnasis jubiliejus portretas
siaubas, kaip laikas bėga, šiemet bus jau 20 metų tam košmarui. Stebina tik kai kurie sąmokslų ieškotojai, kad amertikiečiai patys susprogdino tuos dvynius, noriu pabrėžti, kad savų žmonių sprogdinimas ir žudymas – išimtinai putino vladimiro vladimirovičiaus braižas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    10
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
Daugiau straipsnių