Kodėl nepadedama užgimti „Kaunas City“?

Vilniaus dešinysis Neries krantas yra sėkmingai suprojektuoto verslo kvartalo pavyzdys. Tai vieta, kuri traukia vilniečius ir miesto svečius, kuri tapo modernaus Vilniaus skiriamuoju ženklu. Kodėl Kaune nieko panašaus neturime, nors net meras yra žmogus, kuriam miesto vystymasis per nekilnojamojo turto projektų plėtrą, atrodytų, turėtų labai patikti?

Savivaldybės indėlis lemiamas

Prisiminkime, kas atsitiko Vilniuje. Dešinysis Neries krantas užstatymu labai atsiliko nuo senojo Vilniaus kitapus upės. Dar sovietmečiu šio kranto užstatymo viziją parengė broliai Algimantas ir Vytautas Nasvyčiai kartu su kitais kolegomis. Neries krante atsirado Baltasis tiltas, "Lietuvos" viešbutis, centrinė universalinė parduotuvė, kiti svarbūs naujosios miesto centro dalies pastatai. Apie 2000-uosius, atsigaunant nepriklausomos Lietuvos ekonomikai, čia ėmė kurtis pirmieji stambesni verslo centrai Vilniuje. Tačiau didžiajam veiksmui pastūmėjo ne verslas, o savivaldybė.

2004 m. Vilniaus miesto savivaldybė persikėlė į naują pastatą toje upės pusėje, prieš tai pardavusi pastatus Gedimino prospekte. Taip savivaldybė gavo lėšų statyboms ir verslui suteikė galimybę kurtis Gedimino prospekte.

Tuometinės valdžios tikslas buvo ne tik viename pastate koncentruoti visus savivaldybės administracijos padalinius, bet ir vystyti naujas miesto teritorijas. Savivaldybės pastato atsiradimas sudarė sąlygas viso dešiniojo kranto plėtros etapui, kuris tęsiasi ir dabar.

Laimučio Brundzos nuotr.

Prospektas tapo "Lietuvos City"

Čia statyti pastatus buvo pakviestos trys didelės statybos kompanijos. Jos pradėjo prekybos centro, biurų pastato ir gyvenamojo namo statybas. Vėliau buvo sutvarkyta infrastruktūra, o buvusi Ukmergės gatvės atkarpa praplatinta ir pervardyta Konstitucijos prospektu, o investuotojai buvo toliau kviečiami vystyti šį kvartalą.

Susiformavęs Konstitucijos prospektas su jame įsikūrusiomis bankų būstinėmis tapo savotišku "Lietuvos City". Per dešimtmetį čia buvo investuota apie 400 mln. eurų. Žinoma, ne visus projektus pavyko įgyvendinti, užvirė diskusijos dėl metro, plėtrą stabdė ir automobilių spūstys. Procesas tęsiasi, šios teritorijos vystymas dar nėra iki galo funkciškai pabaigtas.

Šnipiškių laužynai dabar jau skaičiuoja paskutines savo dienas, nes ši vieta tapo populiariausiu rajonu tarp nekilnojamojo turto vystytojų ir jaunų pirkėjų.

Deja, tenka konstatuoti faktą, kad M.K.Čiurlionio koncertų rūmai turėtų tapti kairiojo Nemuno kranto plėtros ašimi, tačiau šiuo klausimu nedaug padaryta.

Kaune postūmio nėra

O kaip Kaune? Vasario 25 d. Kauno miesto savivaldybės taryba patvirtino 2020 m. biudžetą. Deja, nors turėjome galimybę nesustoti ir pradėti į miesto plėtrą integruoti kairįjį Nemuno krantą, tai daryti buvo atsisakyta.

SBA grupė jau seniau yra pareiškusi apie planus kairiajame Nemuno krante statyti administracinės ir gyvenamosios paskirties pastatus. Neabejojama, kad ir kitiems nekilnojamojo turto vystytojams ši teritorija būtų patraukli. Abu Nemuno krantai galėtų būti, kaip dabar mėgstama sakyti, įveiklinami naujam miesto gyvenimui.

Tik ar tai supranta miesto valdančioji dauguma? Deja, tenka konstatuoti faktą, kad M.K.Čiurlionio koncertų rūmai turėtų tapti kairiojo Nemuno kranto plėtros ašimi, tačiau šiuo klausimu nedaug padaryta.

Gaila, nes pradžia buvo nebloga. 2017 m. buvo organizuotas architektūrinis konkursas, paskelbtas laimėtojas, yra idėjos, kurias galima įgyvendinti. Atrodytų, kad nėra ko laukti, kelias tik pirmyn, tačiau procesas sustojo. Kaip rodo Vilniaus pavyzdys, savivaldybės indėlis buvo lemiamas, vien verslo iniciatyvų nepakako.

Kauno miesto tarybos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcija siūlė šių metų Kauno miesto biudžete numatyti 200 tūkst. eurų M.K.Čiurlionio koncertų rūmų techniniam projektui parengti. Deja, valdančioji dauguma pasiūlymą atmetė.

Tradiciškai turime konstatuoti, kad Kaune privatus verslas tampa flagmanu naujuose miesto plėtros horizontuose, o Kauno miesto savivaldybė nėra naujų miesto plėtros procesų iniciatorė.

O gal taip ir geriau, kad valdžia Kaune lieka nuošalyje ir netrukdo verslui? Aš manau, kad ne ir lieku prie minties, jog miesto savivaldybė turėtų padėti ir suteikti postūmį pirmyn.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taigi

Taigi portretas
Kaip įdomiai įvertinta, bet konservatoriam ta "ekonominė situacija" niekados nebuvo gera, o visiem kitiem ypatingai gera...

Visiems dabartinės valdžios gynėjams ir antikonservatoriams

Visiems dabartinės valdžios gynėjams ir antikonservatoriams portretas
Prieš lygindami ankstesnius laikus ir dabartinių valdančiųjų veiklos metus nepamirškite įvertinti ekonominės miesto situacijos ;) Tai atlikus - paaiškės, jog dabartiniams tiesiog pasisekė :) Juk ekonomika padoriame augime buvo ir dar dabar ne pačioje blogiausioje situacijoje. Taip pat pasisekė, kad ir centrinė valdžia neužsuka kraniukų. Reziumė - atimk iš dabartinių Kauno miesto valdančiųjų laisvai pasiekiamus pinigus, va tada pamatytume tikrą jų veidelį ;)

Cha cha cha

Cha cha  cha  portretas
Nešmeižkit mūsų mylimo mero. Turėkit kantrybės. Leiskit žmogui pirmiau pasitvarkyti savo ir šeimos biznio reikalus. Tada, jei matys naudą savo bizniui, gal ir padės užgimti „Kaunas City“? Viskam savas laikas.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    15
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
  • Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?
    Autoritarinis populizmas: kur slypi pavojai?

    1950-aisiais parama populistinėms jėgoms svyravo ties 10 proc., 2023 m. išaugo beveik iki 27 proc., rodo švedų analitinio centro TIMBRO ir Europos laisvosios rinkos analitinių centrų tinklo EPICENTER parengtas Autoritarinio populizmo indeksa...

    11
  • Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?
    Ar prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba nieko nebereiškia?

    Lietuvą pasiekė puiki žinia – Vokietijos gynybos pramonės gigantas ,,Rheinmetall AG‘‘ planuoja statyti Lietuvoje amunicijos gamyklą. Tai ne tik geros ir ilgalaikės darbo vietos viename iš Lietuvos regionų, Lietuvos eksporto didi...

    5
  • Žiurkėnas mumyse
    Žiurkėnas mumyse

    Reikia saugoti savo kailiuką, nes gyvename kosminės įtampos laikais. Todėl svarbu ne gynyba, o mityba. Visavertė. Tokia yra mūsų, žiurkėnų, ambicija. Misime iki susivėmimo ir gal išvengsime susinaikinimo. ...

    8
  • Po Sibirą – be vadovo
    Po Sibirą – be vadovo

    Įpusėjus 1911-ųjų vasarai, Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) persikėlė į Vologdos miestą, mat caro valdžia jam čia leido pagyventi porą mėnesių. Vologdoje jis trumpam buvo užmezgęs romaną su paaugle Pelagėja Onufr...

    3
  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, nei skelbimų su vieš...

    9
  • Ugnis ir vanduo
    Ugnis ir vanduo

    Pastarąsias dienas pasaulyje kažkaip nevaldomai įsišėlo ugnis ir vanduo – dvi iš keturių stichijų ar pradinių elementų, sukūrusių Žemę ir sudarančių jos egzistencijos pagrindą. Bent jau taip mąstyta Antikoje. ...

    1
  • Žodžiais dvoko nepridengsi
    Žodžiais dvoko nepridengsi

    Paputojo vienuoliktokų tarpinių patikrinimų jovalas, pakaitinis jo maišytojas garsiai trinktelėjo durimis, palikdamas dvoką uostyti 26 tūkst. gimnazistų, jų tėvams ir mokytojams. ...

    2
Daugiau straipsnių