Darbo pakaks kiekvienam patriotui

Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Alvydas Pocius neslepia: kai kuriais krašto apsaugos sistemos klausimais jo nuomonė kitokia nei pirmtakų. Tačiau jų komentuoti neleidžia kariškio uniforma.

Dienraščio portalo konferencijoje su skaitytojais bendravęs A.Pocius patikino, jog Lietuvos krašto apsaugai yra svarbus ne tik kiekvienas profesionalus karys, bet ir kiekvienas patriotas.

p>– Kodėl yra taip smukęs Lietuvos kariuomenės įvaizdis? Ar ruošiatės jį gerinti?

– Visuomenės apklausose Lietuvos kariuomenė dažniausiai yra trečioje ketvirtoje vietoje. Per lapkričio 16–18 d. atliktą apklausą, vykusią didžiuosiuose Lietuvos miestuose, teigiamai Lietuvos kariuomenę įvertino 86 proc. gyventojų. Informacija išspausdinta žurnale "Veidas". Manau, kad Lietuvos kariuomenės įvaizdis nėra blogas, bet ateityje darysiu viską, kad jis būtų dar geresnis.

– Kokį laipsnį turėjote sovietų kariuomenėje?

– Po to, kai 1990 m. vasario 16 d. per sovietinių karinių bilietų grąžinimo akciją prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų Vilniuje grąžinau atsargos karininko bilietą ir raportą SSRS gynybos ministrui, kad atsisakau karinės priesaikos ir laipsnio, to paties gynybos ministro maršalo Jazovo įsakymu buvau pažemintas į eilinius. Taigi paskutinis mano karinis laipsnis sovietinėje kariuomenėje buvo eilinis.

– Kada Lietuva pagaliau turės savus karininkus, nesuteptus melu ir rusišku autkojų prakaitu?

– Jeigu jūs esate toks, kuris nesuteptas melu ir "rusišku autkojų prakaitu", kviečiu ateiti į Lietuvos kariuomenę.

– Ar ekstremalioje situacijoje dabartinė mūsų kariomenė nedės į krūmus, nes čia – ne Lietuvos patriotai, o samdiniai?

– Lietuvos kariais aš pasitikiu. Jie yra motyvuoti ir pasirengę ginti savo šalį. Dauguma Lietuvos karių yra kilę iš tų šeimų, kurie būtent ir buvo Lietuvos partizanai, partizanų ryšininkai, rėmėjai ir jie toliau puoselėja tas pačias vertybes kaip ir jų tėvai bei seneliai. Jie sąžiningai atlieka pareigą tėvynei, todėl ir jus kviesčiau ateiti ir tapti Lietuvos kariu, kariu-savanoriu arba būti Lietuvos kariuomenės rezerve.

– Per kiek laiko realaus karinio konflikto atveju kariuomenė galėtų mobilizuotis, atsakyti į užpuolimą? Priešininko sparnuota raketa per 3–5 min. gali pasiekti bet kurį Lietuvos karinį objektą.

– Lietuvos kariuomenės gynybos planuose yra numatyti kariuomenės mobilizavimo terminai ir atsako laikas, tačiau jų įvardyti aš negaliu, kadangi tai yra konfidenciali informacija.

– Kada pagaliau bus atnaujintas šarvuočių parkas, "degtukų dėžutes" M-113 pakeis CV-90 ir "Pirania" ar "Sisu"? Kokius naikintuvus Lietuva ketina įsigyti? Kodėl didelis dėmesys buvo skiriamas čekiškiems L-159?

– Apie Lietuvos šarvuotosios technikos atnaujinimą buvo galvojama ir anksčiau, tačiau buvo priimti tokie sprendimai, kad reikėjo įsigyti transportinius lėktuvus ir kitokią techniką tam, kad galėtume užtikrinti karių dalyvavimą NATO misijose, o šarvuočių parką atnaujinti yra numatoma artimiausioje ateityje, kai pagerės finansinė situacija Lietuvoje. Apie naikintuvų įsigijimą kol kas nekalbėsiu, kadangi tai yra tolesnės ateities projektai.

– Nuoširdžiai klausiu ir tikiuosi nuoširdaus atsakymo: aš nematau prasmės, kad Lietuva turi savo kariuomenę. Kareiviai, o ypač visokie vadai – suaugusiųjų vaikų žaidimai... Jokios pridėtinės vertės... Turiu pažįstamą kariškį – jis į Ruklą važinėja, dumble šliaužioja, vaidina, kad čia labai svarbu, kad čia labai reikia, algos gauna daugiau kaip 4 tūkst. litų. Kokia nauda iš jo Lietuvai?

– NATO pagrindinis principas yra kolektyvinė gynyba ir Lietuva, kaip NATO narė, yra įsipareigojusi dalyvauti ne tik savo krašto, bet ir viso alijanso gynyboje. Šiuo metu Lietuvos kariuomenė ruošiasi ginti ne tik Lietuvą, bet ir vykdyti NATO įsipareigojimus. Taigi Lietuva dalyvauja NATO operaciijoje Irake, o Lietuvos padangę gina kitų NATO valstybių naikintuvai. Taigi trijų muškietininkų principas: vienas už visus, visi už vieną – pasiteisina ir yra logiškas.

– Kaip jūs, kaip buvęs KASP (Krašo apsaugos savanorių pajėgų – red.past.) ilgametis vadas, žiūrite į faktišką savanorių pajėgų sunaikinimą, kai iš buvusių 10 savanorių rinktinių (apie 10 tūkst. savanorių) liko tik trys rinktinės, su keliais šimtais savanorių? Ar jau Lietuvos kariuomenei savanoriai tapo nereikalingi? Kas šio sunaikinimo autorius?

– Aš norėčiau priminti seną savanorių šūkį: "Mes buvome, esame ir būsime!" Tačiau reikia įvertinti tai, kad po Lietuvos įstojimo į NATO buvo peržiūrimos Lietuvos kariuomenės užduotys ir vykdoma Lietuvos kariuomenės transformacija. Anksčiau buvusi politinė ir kariuomenės vadovybė priėmė tokius sprendimus ir aš jų kaip karininkas komentuoti negaliu. Tačiau galiu pasakyti, kad mano, kaip dabartinio Lietuvos kariuomenės vado, nuomonė apie KASP, yra kitokia. Kaip suprantu, jūs esate savanoris ir galiu jus užtikrinti, kad kiekvienam savanoriui užduočių ateityje bus pakankamai, o karo meto struktūroje numatytos užduotys ir buvusiems, ir atsargoje esantiems savanoriams.

– Gerbiamas vade, ar neužpuls artimiausiu metu Rusija mūsų krašto, juk Rusija priėmė įstatymą apie kariuomenės panaudojimą kitose šalyse ginti savo tautiečius?

– Manyčiau, kad reikėtų pradėti nuo to, kad šiuo metu Lietuva yra NATO ir ES narė. Prisiminkime NATO sutarties 5-ąjį straipsnį, kur yra kalbama, kad užpuolus bent vieną NATO šalį, užpultas laikomas ir visas alijansas. Todėl šiame kontekste nereikia galvoti apie tai, kad gali būti užpulta Lietuva. Remiantis Lietuvos ir NATO turima žvalgybos informacija, tokių indikacijų nėra ir artimiausiu metu nenumatoma.

– Kaip yra Lietuvoje su kariuomene dabar – tokia painiava, kad aš jau nieko nebesuprantu.

– Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje šauktinių nėra. Paskutiniai šauktiniai išėjo į atsargą liepos mėnesį. Tik reikia priminti, kad visi Lietuvos piliečiai, kurie buvo pašaukti atlikti privalomąją karo tarnybą ir metus atitarnavę, po šitos tarnybos jie lieka Lietuvos kariuomenės rezerve. Nuo praeitos savaitės pirmadienio (lapkričio 16 d.) prasidėjo būtinieji kariniai mokymai, į kuriuos Lietuvos jaunuoliai buvo kviečiami savanoriškumo principu – be jokios prievartos. Norinčiųjų buvo labai daug. Kol kas į tuos kursus esame pašaukę 100, iš kurių geriausius atsirinksime ir sudarysime su jais sutartį dėl profesinės karo tarnybos. O likusieji taps Lietuvos kariuomenės rezervu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

  • Nusilenkti Mamai
    Nusilenkti Mamai

    Draugė net šastelėjo nuo mobiliojo telefono. „Nenoriu matyti to išsigimimo!“ – nė nedirstelėjo į nuotrauką, kurioje ant baltai užklotos pakylos gėlių jūroje guli ... šuo. Pašarvotas. Savo skausmu socialin...

  • Skaniai gyvename
    Skaniai gyvename

    Valgai vynuogę ir stebiesi: Pietų kraštų vaisius vidury žiemos. Kaduise, prieš 30 metų, ir rudenį negaudavai. O dabartės – bet kuriuo metu, bet kokiais kiekiais. Bet kažkas kikena: gal jis nežino, kaip tikros vynuogės atrodo: gels...

    11
  • Putinai kyla į paviršių
    Putinai kyla į paviršių

    Bolševikai nebuvo vienintelė jėga 1917-aisiais siekusi perimti valdžią Rusijoje. Tų pačių metų rugsėjo 10–13 d. (matyt, pagal Grigalijaus kalendorių) savo laimę išbandė ir generolas Lavras Georgijevičius (1870–1918), mies...

    8
  • Juoda – tai balta
    Juoda – tai balta

    Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos daugumos turėjo nė kiek nenustebinti kreivais minčių vingiais ne pirmąkart pasižyminčio Rusijos atstovo V. Nebenzios kritika dėl naujai parengto rezoliucijos projekto, šįkart liečiančio bosnių musulmonų gen...

    4
  • Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija
    Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija

    Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos bendrasis vidaus produktas per metus išaugo 2,9 proc., o palyginti su paskutiniuoju 2023 m. ketvirčiu jis padidėjo 0,8 proc. Didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyči...

  • Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas
    Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas

    Rinkimai demokratinėje valstybėje – tai pirmiausia visuomenės brandumo įvertinimas, tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kiek laisvos Lietuvos piliečiai turi galimybių ir noro per rinkimus išreikšti savo valią ir lemti valstybės r...

    4
  • Rinkimų kampanija lygi nuliui
    Rinkimų kampanija lygi nuliui

    Rinkimų į valstybės vadovo postą šiemet nebus, prezidento institucija po D. Grybauskaitės – nususinta ir nebeaktuali. Tyla, ramybė ir bangų ošimas – kampanija lygi nuliui. Kybo tik keli ironiški premjerės plakatai tarp ...

    7
  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    3
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    19
Daugiau straipsnių