Neįminti pasaulio šifrai: žudiko „Zodiako“ paslaptis

Taikos, meilės ir saulės miestas San Franciskas XX a. 7 deš. tapo vienų kraupiausių žmogžudysčių scena. Nuo 1968 m. gruodžio iki 1969 m. spalio mėn. serijinis žudikas-maniakas, pravarde „Zodiakas“, nužudė mažiausiai 5 žmones ir du sunkiai sužeidė. Žudikas nuolat siuntė laiškus spaudai ir policijai, kuriuose grasino tęsti žudynes, rašė apie aukas (teigė, kad nužudė 37 žmones, bet kūnai niekada nebuvo rasti), bei, kas įdomiausia, siuntė šifruotas žinutes.

Dviejų išgyvenusių aukų parodymais buvo paruoštas žudiko fotorobotas, visgi jo sučiupti nepavyko. „Zodiakas“ laiškuose teigė, kad iššifravus jo žinutes paaiškėtų ir jo asmenybė. Deja, dalis tebeliko neiššifruota iki šiol. 



"Zodiako" fotorobotas

Pirmosios trys koduotos žinutės buvo sudarytos iš įvairių simbolių, kurių kiekvienas atstojo kažkokią raidę. Bet dešifruotojams buvo pateiktas ir papildomas uždavinys – dažnai naudojamos raidės, pvz. „e“, buvo priskirtos keliems skirtingiems simboliams. Tai apsunkino visos žinutės "nulaužimą", bet nebuvo neįmanoma. Negaišdami laiko spėlionėms, dešifruotojai sugalvojo remtis žodžiais „žudyti“ ar „žudymas“ (angl. „kill“ ir „killing“) kurie galėjo būti maniako tekste. Tokia taktika padėjo iššifruoti pirmąsias tris žinutes.







I žinutė ir jos sprendimas







II žinutė ir jos sprendimas







III žinutė ir jos sprendimas


Sujungus šias žinutes, buvo gautas tekstas apie tai, kokį malonumą patyrė žudikas, vykdydamas nusikaltimus, buvo minimos „aukštesnės“ jėgos, motyvavusios jį žudyti, bet nei žodelio apie jo ar jos indentitetą:



Trijų dešifruotų žinučių vertimas: „Man patinka žudyti nes tai daug smagiau nei žudyti miško gyvūnus nes žmogus pavojingiausias gyvūnas žudyti yra labiausiai mane jaudinanti veikla tai geriau nei patirti orgazmą su mergina geriausia žudymo dalis yra ta kad kai aš numirsiu ar atgimsiu rojuje ir tie kuriuos aš nužudžiau taps mano vergais aš neatskleisiu savo vardo nes bandysite mane sustabdyti ir atitraukti nuo mano pomirtinių vergų rinkimo“

Istorija apie „Zodiaką“ jau buvo pasklidusi po visą JAV, apie tai dažnai rašė didžiausi šalies laikraščiai. 1969 m. spalio mėnesį spauda gavo dar vieną koduotą žinutę, tačiau šioji, nors buvo ir trumpesnė, bei iš pirmo žvilgsnio panaši į ankstesniąsias, naudojo visiškai kitokį šifravimo metodą. Šios užduoties Federalinių tyrimo biuro (FTB) ekspertams įveikti jau nebepavyko.




IV koduota žinutė. Neiššifruota.

Dabartinis FTB kriptoanalizės skyriaus vadovas Danas Olsonas newscientist.com teigė, kad ši žinutė tebėra Nr. 1 jo skyriaus prioritetų sąrašuose. FTB dabar gauna apie 20 – 30 laiškų su galimais sprendimais, bet nei vienas dar nepasitvirtino.

Net ir dabar, pasitelkiant kompiuterines technologijas, žinutės įveikti vis dar nepavyksta. Be abejo, nuolat kyla diskusijų ar ji iš viso turi prasmę? Gal žudikas tiesiog tyčiojosi? Ar tai tebuvo maniako kliedesiai?

Kodai, kriminalai, paslaptys, žudikas-maniakas – ko gi daugiau norėti Holivudui, scenarijus tarsi ant lėkštutės. 2007 m. buvo išleistas ir gana nemažo populiarumo sulaukęs filmas „Zodiakas“.



"Zodiako" bylai dedikuotame puslapyje galite rasti visos žudiko laiškus, bei kitos įdomios informacijos. Gal jums pavyks įminti "Zodiako" mįslę?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių