Kokį vyną gersite per Kalėdas?

Vyno ekspertai didžiąsias metų šventes siūlo pasitikti saikingai, tačiau nenuolaidžiaujant kokybei bei geram skoniui - šventiniam stalui rinktis subtilius, pasaulyje pripažintus ir maisto savybes išryškinančius gėrimus.

„Šv. Kūčių ir Kalėdų stalas neįsivaizduojamas ne tik be tradicinių gardžių patiekalų, bet ir gėrimų. Per šventes neverta taupyti kokybės sąskaita, tai proga pasimėgauti kuo nors išskirtiniu", - sako gėrimais prekiaujančios bendrovės „Mineraliniai vandenys" ekspertas Gintautas Jašinskas.

Pasak jo, Lietuvoje per Šv. Kūčias populiaru ragauti raudoną vyną, nors prie lietuviškų šventinių patiekalų iš tiesų labiau dera baltas. Lietuvoje populiariausi prancūziški Rothschild šeimos bordo vynai, kurių kaina siekia apie 40 litų. Taip pat vertinami ispaniški Rioja regiono „El cota" bei Italijos Toskanos krašto „Antinori" vynai. Jų kaina svyruoja nuo 30 iki 60 litų.

„Dažnai kalėdiniu vynu yra tituluojamas karštas vynas, tačiau žinovai jo nevadina vynu, kadangi jo gamybai naudojami prieskoniai, jis dažnai maišomas su kitais gėrimais. Tai nėra tikras vynas, o tik jo gėrimas", - tvirtina G.Jašinskas.

Jo teigimu, karštas vynas populiarus atšiauraus klimato zonose, kalnuose, ir žinomas kaip slidininkų gėrimas. Atsiradęs XVIII a. Skandinavijoje, šis gėrimas paplito tik ten, kur dažnai vyrauja šalčiai, kitur jis nėra mėgstamas.

Naujųjų metų šventimui „Mineralinių vandenų" ekspertas rekomenduoja šampaną, tačiau tik tikrą, pagamintą Prancūzijoje. G.Jašinskas teigia, kad Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, lyderio pozicijų šioje srityje neužleidžia „Moët & Chandon", taip pat „Nicolas Feuillatte" šampanas. Šie gėrimai parduotuvėse kainuoja apie 100 litų.

Norintiems paragauti įdomesnio skonio gėrimo, ekspertas rekomenduoja „Nicolas Feuillatte Vintage" šampaną, pagamintą iš nemaišyto 2002 arba 2003 metų vynuogių derliaus.

„Nors jo kaina kiek didesnė, būtent jį į pirmą vietą iškelia daugelis ekspertų - tai išties išskirtinis ir aristokratiškas prancūziško šampano atstovas", - pabrėžia gėrimų žinovas.

Anot jo, šampanas iki šiol mėgstamas ir madingas visame pasaulyje. Apžvelgdamas naujausias tendencijas, G.Jašinskas pastebi, jog pastaruoju metu, suaktyvėjus Azijos rinkoms, populiarėja ne itin sausas šampanas, tinkantis prie rytietiškų patiekalų.


Šiame straipsnyje: vynaskalėdos 2008

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių