Keisti išradimai, kurie padėjo susikrauti milijonus

Vieni išradimai gelbsti žmonių gyvybes, kiti palengvina gyvenimą, nes padeda greičiau atlikti varginančius darbus. Kai kurie išradimai, pavyzdžiui, elektros lemputės, automobiliai ir skrydžiai į kosmosą, netgi visiems laikams pakeičia žmonijos istoriją.

Tačiau yra ir tokių, kurie remiasi visiškai paprastute idėja bei priverčia užduoti sau klausimą “Ir kodėl aš to nesugalvojau?”, o kitą dieną stebėtis “Kodėl aš tai pirkau?!”

Akiniai šunims

Kai kurie išradimai yra beprotiški, kai kurie – kvaili, dar kiti – tiesiog nereikalingi. Visgi kartais iš pirmo žvilgsnio kvaili dalykai iš tiesų gali remtis visai realiu poreikiu.

Pavyzdžiui, saulės akiniai šunims. Jie skirti ne tiems, kas trokšta pasipuikuoti stilingu augintiniu, bet tiems, kas nori apsaugoti gyvūnų akis nuo saulės. Šie akiniai taip pat saugo nuo dulkių ir vėjo, blokuoja UV spindulius ir padeda esant tam tikroms medicininėms problemoms, pavyzdžiui, sergant reta autoimunine liga, dėl kurios šunų akyse nesigamina ašaros.

Saulės akinius nešiojančius šunis galima pamatyti ne tik jų tėvynėje JAV, bet ir Afganistane, kur jie saugo karių šunis nuo vėjo ir smėlio. Negalime patvirtinti, kad juos nešiojo ir Osamą bin Ladeną padėjęs aptikti šuo, bet kas žino. Šiuo metu gaminami ir specialūs saugantys akiniai šunims ieškotojams-gelbėtojams.

Šie saulės akiniai, kurie kainuoja 19,90 dolerių, jų kūrėjams atnešė milijoninį pelną. Ir kodėl mes to nesugalvojome?

Dainuojanti žuvis

Beveik visiems amerikiečiams yra tekę girdėti melodiją, sklindančią iš animatroninės žuvies (“Big Mouth Billy Bass”, “Boogie Bass” ar “Rocky Rainbow Trout”) lūpų. Vienu metu šios žuvys buvo tokios populiarios, kad jų dainos skambėjo visur – nuo sienų, iš parduotuvių lentynų, išpakavus dovaną...

Šį žaislą paskutiniajame praėjusio šimtmečio dešimtmetyje sukūrė viena Teksaso žaislų kompanija, ir netrukus jo populiarumas ėmė augti kaip ant mielių.

Galbūt kaip paminklas abejotinam pirkėjų skoniui ir troškimui erzinti šeimos narius, 2000 m. “dainuojanti žuvis” tapo nepaprastai populiaria dovana, o parduotuvės nespėjo jų užsakinėti. Tais metais buvo nupirkta daugiau nei milijonas šių žaislų.Neilgai trukus atsirado imitacijų – kitų dainuojančių žuvų, vėžių ir netgi kalėdinių eglučių.

Bet šių žaislų populiarumas remiasi naujumu, todėl neilgai trukus išblėso. Ir nors kai kuriose parduotuvėse vis dar galima jų rasti, paklausa toli gražu nėra tokia didelė, kaip anksčiau.

Dirbtiniai dantys

Vadinkite tai nekaltu pokštu, socialine diskriminacija ar kerštu tėvams už mėnesius nešiotas dantų kabes ar plokšteles; koks bebūtų motyvas, daugeliui tėvų šis nė 10 dolerių nekainuojantis išradimas tikrai ne prie širdies.

Neįtikėtina, kad pelnas iš žaislinių dantų galėtų apmokėti stomatologo sąskaitą, o tuo labiau – studento paskolą, bet šie dirbtiniai kapliai ne tik ištraukė jų kūrėjus iš skolų, bet ir pavertė juos milijonieriais.

Šie dantys ir dar keli panašūs išradimai, tokie kaip šlepetės su išpaišytais zombio kojų pirštais ir kepurės su plaukais, jų kūrėjams - stomatologijos studentui ir vos galą su galu suduriančiam buvusiam universiteto futbolo komandos nariui sukrovė milijonus; nuo 1994 m. jų parduota daugiau nei 15 mln.

Akmenys-naminiai gyvūnėliai

Šį išradimą būtų galima pavadinti keisčiausiu išradimu istorijoje, jei tik jį būtų galima pavadinti išradimu. Tai akmenys-naminiai gyvūnai.Idėjos autorius – Gary Dahlas, reklamos specialistas iš Kalifornijos, radęs būdą, kaip dekoruoti ir parduoti akmenis, lyg tai būtų naminiai gyvūnai. Ši iš pirmo žvilgsnio beviltiška idėja sulaukė neįtikėtinai didelio visuomenės susidomėjimo.

G. Dahlas prisipirko paprastų pilkų akmenų ir ėmėsi pardavinėti juos kaip naminius gyvūnus. Ant vienų akmenų jis nupaišė gyvūnų snukučius, ant kitų priklijavo akis.

Jis viliojo pirkėjus skelbdamas, kad tai tobuli naminiai gyvūnai, kurių nereikia nei maitinti, nei vedžioti į lauką. Prie „gyvūno“ jis pridėdavo ir humoristinę naudojimo instrukciją, aiškinančią, kad gyvūnų šeimininkai gali su jais kalbėtis, pavadinti norimu vardu ir išmokyti keleto paprastų triukų.Akmenys-naminiai gyvūnai pasirodė rinkoje 1975 m. ir kainavo 3,95 dolerio (maždaug 16 dolerių dabartinės ekonomikos sąlygomis). Vos per 5 mėn G. Dahlas pardavė daugiau nei 5 mln. akmenų, kurie jam atnešė milžinišką pelną (56 mln. dolerių 2011 m. ekonomikos sąlygomis). Didelis privalumas buvo maža prekės savikaina – vieno akmens įsigijimas ir pristatymas išradingam verslininkui kainavo vos 95 centus.

Pastaraisiais metais akmenų populiarumas vėl išaugo. Jų galima įsigyti internetu, nors daugelis dabartinių versijų yra kur kas įmantresnės nei G. Dahlo originalai.


Šiame straipsnyje: Gyvūnaiišradimaiįdomu

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių