Ką veikti po pamokų?

Konstruoti robotus, groti tūba, bajanu bei eufonija, žongliruoti, šokti regetoną. Tokių ir dar įvairesnių veiklų gali išmokti vaikai ir paaugliai Lietuvoje veikiančiuose užklasinės veiklos būreliuose.

Bet kaip susirasti sau tinkamą veiklą, ar pakanka užklasinės veiklos pasirinkimo, kaip tėvams ir vaikams ieškoti informacijos apie būrelius?

Lietuvoje šiuo metu yra pusė milijono mokyklinio amžiaus vaikų.  Jaunuolių (žmonių nuo 5 iki 23 metų) yra apie 800 tūkstančių, o tai jau ketvirtadalis Lietuvos gyventojų. Tačiau, įvairūs skaičiavimai ir atlikti tyrimai rodo, kad maždaug trečdalis mokyklinukų neturi ką veikti po pamokų ir nesidomi bei nedalyvauja papildomoje veikloje.

Kiek būrelių ar mokyklėlių veikia Lietuvoje – sunku suskaičiuoti. Juolab, kad ir popamokinė veikla spiečiasi skirtingomis formomis – mokyklose, privačiuose būreliuose, viešajame sektoriuje. Akivaizdu, kad pasiūla didelė. Atrodo, kad ir paklausa tam turėtų būti, nes juk retas tėvas norėtų, kad jo vaikas ar paauglys „šlifuotų“ asfaltą ar lindėtų sukišęs nosį į kompiuterio ekraną.

Sunku suskaičiuoti ir surasti

„Būreliai nėra juridiniai asmenys, suskaičiuoti jų nėra galimybės. Būrelių skaičius labai kintantis, kaip ir juose dalyvaujančių vaikų skaičius. Dažniausiai popamokinės veiklos vyksta bendrojo lavinimo mokyklose, neformaliojo vaikų švietimo mokyklose, kitose švietimo ar kultūros įstaigose. Remiantis Atviros informavimo ir konsultavimo sistemos duomenimis, šalyje yra 254 neformaliojo vaikų švietimo mokyklos, 1320 bendrojo lavinimo mokyklos, kuriose visose organizuojamas neformalusis ugdymas (būreliai)“, - bandymus suskaičiuoti vaikams veiklą po pamokų siūlančias vietas komentuoja Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė Aušra Birietienė.

Ji užsimena ir apie pavienes, naujai besikuriančias iniciatyvas suburti visus būrelius po vienu stogu ir susisteminti juos, kad būtų paprasta vaikams ir tėvams surasti reikiamą informaciją. Tokių naujai pradėjusių kurtis svetainių, apjungiančių įvairias veiklas jaunuoliams – net keletas.

Visi mes – asfalto vaikai

Vienas tokių viską apjungiančių portalų – asfaltovaikai.lt  ”Visi mes, miesto vaikai, esame užaugę ant asfalto – žaidėme kiemuose, bėgiojome gatvėse, taip pat daro ir dabartiniai mokyklinukai. Tačiau tikriausia daugelis suaugusiųjų prisipažins, kad susidomėjimas sportu, dainavimu ar kita veikla juos pačius dažnai gelbėdavo nuo nuobodulio, gal net išgelbėjo nuo nedorų poelgių”, - pasakoja Andrius Šilovas, internetinio portalo asfaltovaikai.lt idėjos autorius ir įkūrėjas.

Kai Andrius tiesiog iš smalsumo pradėjo domėtis vaikams ir jaunimui skirtais būreliais, jis nustebo, kiek daug įvairių veiklų galima užsiimti ir kiek daug apie juos galima rasti informacijos. Tačiau čia ir iškilo problema - informacijos yra daug, tačiau ji nekonkreti, pabira, nepatikima ir neaiški. 

Andriui tuomet ir kilo idėja sukurti vietą, kurioje tilptų viskas, kas telpa žodyje užklasinė veikla. ”Juk norėdami pirkti automobilį jo ieškome specialiuose automobilių pardavimo interneto svetainėse, ieškodami būsto einame į nekilnojamojo turto pasiūlos portalus, todėl pagalvojau, kad turėtų būti toks kanalas, kuriame pageidaujamo būrelio ieškotų jaunuoliai, mokiniai, tėvai”, - pasakoja Andrius.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių