Jūros šventė iškelia bures

Kranų bokštuose arijas traukiantys solistai, „Meridiano" stiebuose griežiantys džiazmenai, akrobatų viražai ore. Jūros šventė kelia bures ir laukia gero vėjo.

Muziejuje - antplūdis

Lietuvos jūrų muziejaus renginiais vakar prasidėjo 49-oji Jūros šventė. Pagerbti Lietuvos krantus skalaujančią Baltiją sumanyta fiesta vejasi tradicijas ir stebina naujovėmis. Daugiau nei aštuonios dešimtys renginių sujungs tris stichijas - orą, vandenį ir žemę.

Patrankos salvėmis ir trimito garsais pagarbą išplaukusiems ir negrįžusiems vakar atidavė jūrininkai.

Iškėlę Kopgalio vėliavą Lietuvos jūrininkų sąjungos Kapitonų klubo nariai padėjo gėlių prie paminklo žuvusiems jūroje, pagerbė jų atminimą tylos minute.

Visas tris šventės dienas Jūrų muziejus keltis į kitą krantą vilios ne tik folkloro fiesta, naujomis parodomis, bet ir savo augintinių pasirodymais.

Dėl didelio lankytojų antplūdžio delfinariume šeštadienį - ne penki, o šeši delfinų pasirodymai. Muziejaus atstovė Nika Puteikienė tikino, jog šiomis dienomis ekspozicijas ir delfinų šou atvyksta stebėti iki 8 tūkst. žmonių.

Jūrą ir krantą jungs mazgai

Šiemet Jūros šventė atkeliauja su šūkiu „Sujunkime krantus". Juo festivalio rengėjai tiesia tiltus tarp skirtingų tautų ir kultūros žmonių, primindami, jog kitąmet šiuo metu Klaipėdą sudrebins Europos tautinės kultūros festivalis „Europeada-2009" bei didžiausia Europos burlaivių ir jachtų regata „The Tall Ships Races".

Šventės simboliu dailininkas Anatolijus Klemencovas pasirinko mazgą, kuriuo tvirtinamas į krantą atplaukęs laivas.

„Mazgas simbolizuoja ryšį tarp jūros ir kranto, tarp dangaus ir žemės, tarp vyro ir moters", - kalbėjo išradingomis dekoracijomis senamiestį papuošiantis menininkas. Šiandien popiet Herkaus Manto ir Danės gatvių sankryžoje iškilsianti meninė instaliacija „Mazgų siena" taps pagrindiniu atidarymo ceremonijos akcentu. 18 valandą paskelbus šventės pradžią įspūdingą pasirodymą ore surengs Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistai, šokėjai, oro akrobatės.

Kičą pardavinės atokiau

Šiandien vidurdienį tradicinių amatų mėgėjus sukvies vienas populiariausių šventės renginių - Tautodailės dirbinių mugė.

Nors prekyviečių nuoma šiemet pastebimai pabrango, norą prekiauti mugėje pareiškė ne mažiau žmonių. Ne kartą kritikuoti dėl leidimo mugėje prekiauti pigiomis kiniškomis prekėmis, organizatoriai itin stengėsi atrinkti tuos, kurie siūlo mugės dvasią atitinkančius gaminius.

„Pardavėjams, siūlantiems abejotinos kokybės prekių, neleidome rinktis populiariausių vietų mugėje. Tačiau atsiradus laisvų vietų, leidome jiems įsikurti atokiau", - aiškino įstaigos „Jūros šventė" direktorius Remigijus Mockus.

Jis tvirtino, jog šiemet pradėta taikyti nauja prekeivių registracijos sistema pasiteisino ir galios kitąmet. Užuot stovėję parą ir laukę geresnės vietos gyvoje eilėje, tautodailininkai registravosi internetu. Nors vakar iš pusės tūkstančio prekyviečių beveik 400 buvo nupirkta, šiandien laukiama atvykstant ir paskutiniųjų mugės dalyvių.

Nakvos ir palapinėse

Iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių atvykstantys prekeiviai įsikurs greta mugės paviljonų, parke prie Danės.

R.Mockus prasitarė, jog svarstoma automobilių ir palapinių eiles ilgainiui iškelti kitur. Prieš priimant griežtą sprendimą reikėtų pačiam naktį pereiti per parką ir pažiūrėti, kas ten vyksta. Kartą ten buvo užpultas ir sumuštas žmogus. Tad ir šiemet prašėme policijos, kad padėtų palaikyti tvarką mugėje ir naktį", - sakė pagrindinis šventės organizatorius.

Naktį glaustis palapinėse gali tekti ir iš anksto nakvyne nepasirūpinusiems šventės svečiams. Vakar Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro darbuotojai nėrėsi iš kailio bandydami dar rasti laisvų vietų viešbučiuose.

„Likę vos kelios laisvos vietos. Siūlysime atvykėliams apsistoti Palangoje arba Neringoje", - tikino centro vadybininkė Jurgita Neniškienė.

Nebrangios nakvynės ieškančius turistus išgelbėtų kempingas, kurio labai laukiama. Jis Giruliuose tebėra statomas ir poilsiautojus pakvies kitą vasarą.

Lietuvius išjudins kubiečiai

Jūros šventės renginiai tradiciškai šurmuliuos senamiestyje nuo Senojo turgaus iki S.Daukanto gatvės ir Smiltynės bei Melnragės paplūdimių. Šiemet festivalyje itin gausu svečių iš užsienio.

Šventės programą papildys nuo pirmadienio uostamiesčio viešosiose erdvėse aidintys Europos jaunimo kultūros savaitės koncertai.

Organizatoriai džiaugiasi į šventę pakvietę Havanos ritmais užburiančią Lotynų Amerikos muzikos grupę „Mercadonegro". Pernai sostinės publiką sužavėjusi grupė šiandien 21 valandą koncertuos Kruizinių laivų terminale.

Į Klaipėdą kubiečius atvežančios bendrovės „Makrokoncertas" atstovė Diana Miškinienė neabejojo, kad šilta ir atvira „Mercadonegro" kompanija privers siautėti ir uostamiesčio žiūrovus. Vakar grupė atskrido į Vilnių, o šį rytą atkeliavo į Klaipėdą.

Išskirtinį koncertą, o kartu ir ekologinę akciją „Švyturys už kopas" rengia bendrovė „Švyturys-Utenos alus".

Šeštadienį 21 valandą Kruizinių laivų terminale prasidės populiarių Lietuvos atlikėjų koncertas, kurio metu svečiai bus raginami prisidėti išsaugant yrančias kopas. Jūros šventės metu prekyvietėse bus galima įsigyti geltonos spalvos akcijos apyrankių. Iš jų surinktas lėšas ketinama skirti kopų sutvirtinimo darbams finansuoti.

Iš miesto biudžeto Jūros šventei organizuoti, kaip ir pernai, skirta 200 tūkst. litų. Beveik visi jie - miesto puošybai.

Iš rėmėjų surinkta 30 tūkst. litų daugiau nei praėjusiais metais.

Šiemet tradiciškai laukiama atvykstant ne mažiau kaip pusės milijono svečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių