Erozija – iššūkis saugant piliakalnius

Dūkštos slėnyje stūksantys Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai – vienos įspūdingiausių Neries regioninio parko vietų. Siekiant   išsaugoti šiuos unikalius, gausiai lankomus paminklus, imtasi juos saugoti nuo erozijos.

Upė ardė piliakalnių šlaitus

Neries regioninio parko vyriausiasis specialistas Saulius Pupininkas pasakojo, kad Dūkštos upė ardė piliakalnių šlaitus. „Norint piliakalnius pritaikyti lankymui ir sustabdyti vykstančią jų  eroziją buvo tvirtinami šlaitai, klojamas specialus vielinis tinklas, dedama geotekstilė, pilamas papildomas augalinis dirvožemio sluoksnis. Galiausiai užsėjama žolė, kad nevyktų erozijos procesai“, – sakė specialistas.

Pagrindinė problema buvo ta, kad Dūkšta vingiuoja pro Bradeliškių piliakalnio šoną, todėl byrantys šlaitai slinko žemyn, o kartu su jais – ir apžvalgos aikštelės. „EKO redakcijai“ pasiteiravus, ar erozija nepasikartos, specialistas patikino, kad jei  darbai atlikti kokybiškai, tuomet ateityje erozija piliakalnių šlaitams nebeturėtų kelti pavojaus. „Labai tikimės, kad sutvirtinimai padaryti tinkamai ir piliakalnių daugiau tvarkyti nebereikės“, – sakė S. Pupininkas.

Išsaugoti padėjo ES parama

Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai buvo atnaujinami pagal ES struktūrinių fondų programą „Saugomų teritorijų tvarkymas“. Atliekant darbus ne tik buvo sutvirtinti piliakalnių šlaitai, bet ir įrengti patogūs vaikščioti takeliai. „Kol nebuvo gauta parama, retsykiais iškirsdavome krūmus, aptvarkydavome aplinką, nes šlaitams nuo erozijos apsaugoti būtinos tikrai didelės lėšos. Atlikus kraštovaizdinius kirtimus Buivydų piliakalnio teritorijoje, jis tapo puikiai matomas nuo netoli esančio Bradeliškių piliakalnio“, – sakė pašnekovas.

Piliakalniai yra kultūros vertybė, todėl jiems turi būti skiriamas ypatingai didelis dėmesys. Vykdydami tyrimus archeologai nustatė, kad Bradeliškių piliakalnio aikštelėje susidarė net 1,2 metro storio kultūrinis sluoksnis. Kadaise čia stovėjo medinė pilis, o gyvenimas šioje vietoje virė apie 1500 metų. Atrasta piliakalnio aikštelėje stovėjusių pastatų liekanų, lipdytų puodų šukių, geležies lydymo atliekų, geležinių strėlių antgalių, peilių, molinių verpstukų, papuošalų.

Mėgstama lietuvių turistų vieta

Bradeliškių ir Buivydų piliakalniai yra 5 km ilgio Dūkštos pažintinio tako dalis. Šis takas yra pritaikytas pėstiesiems, todėl  dviračiu juo važiuoti gali būti sunku. „Yra žinomi tik keli atvejai, kai turistams pavyko šį taką įveikti dviračiu. Kadangi takas vingiuoja palei Dūkštos upę, jame itin daug pakilimų, nusileidimų, aukštų skardžių. Tai daug fizinių jėgų reikalaujantis, tačiau labai įdomus takas“, – pasakojo Saulius Pupininkas. Labai svarbu žinoti, kad šiame pažintiniame take ypač gerai reikėtų prižiūrėti vaikus. Daugybė stačių šlaitų gali kelti jiems pavojų.

„Mes esame netoli Vilniaus – tik 25 kilometrai iki mūsų parko, todėl galime teigti, kad sulaukiame tikrai nemažai lankytojų, – sakė S. Pupininkas. – Preliminariais duomenimis jų skaičius kasmet siekia apie 40 – 50 tūkstančių, jau daug metų šie skaičiai nelabai kinta. Dūkštų lankytojų centro duomenimis, daugiausia į parką atvyksta vietiniai turistai. Atvykusieji iš užsienio šalių sudaro maždaug 10 –15 proc. viso lankytojų srauto.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių