Beždžionė pasigamino įrankį pedikiūrui

Mandrilų patinas užkluptas besirenkantis ir išbandantis įvairias šakeles, kurių vieną palankstęs vėliau panaudojo „pedikiūrui“ pasidaryti. Anot specialistų, toks elgesys rodo, kad šie gyvūnai yra protingesni, nei manyta iki šiol.

Britų mokslininkų filmuotuose vaizduose matyti, kaip stambus patinas nulaužia šakelę - panašu, jog tam, kad ši taptų plonesnė. Gautą įrankį jis panaudoja purvui iš kojų panagių išvalyti, žurnalą „Behavioural Processes“ cituoja BBC.

Šimpanzės jau stebėtos iš žolių besidarančios „meškeres“ termitams, tačiau priemonė pedikiūrui yra bene sudėtingiausias veiksmas, kurį yra atlikęs mandrilas.

Nelaisvėje gyvenantį patiną su savo komanda stebėjo Riccardo Pansinis iš Durhamo universiteto.

„Mandrilai yra stebėti gamtoje pasidarytais įrankiais besivalantys ausis. Manoma, kad tai padeda išvengti ausų infekcijos“, - BBC pasakojo R. Pansinis.

Anot jo, nelaisvėje panašus elgesys turi dar daugiau galimybių pasireikšti, nes gyvūnui nereikia kovoti už būvį ir ieškoti maisto, todėl jis susikoncentruoja ties kitomis užduotimis.

Mandrilas – šunbeždžionių šeimos primatas, priklausantis markatų pošeimiui. Stambi, stiprios sandaros beždžionė. Turi didelę galvą ir trumputę uodegą. Gyvena grupėmis tankiuose drėgnuose Afrikos miškuose. Minta vaisiais, sėklomis, kiaušiniais ir smulkiais gyvūnais. Nakčiai sulipa į medžius. Klajokliai. Rūšiai gresia išnykimas, nes medžiojama mėsai, o buveinės nyksta dėl miškų kirtimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių