Vilniuje kuriamas naujas kvartalas prie Vilnios krantų

Nuo Užupio iki Belmonto miško besidriekiantys Vilnios krantai ir buvusios sovietmečio laikų gamyklos taps išskirtinės architektūros ir aktyvaus kultūrinio gyvenimo kvartalu. 

Planuojama, kad jame galės patogiai įsikurti kūrybinių industrijų atstovai, bus galima puikiai praleisti laisvalaikį“, – apie 2008 metais inicijuotą Savivaldybės projektą pasakoja Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausias architektas Mindaugas Pakalnis. Pasak architekto, kuriamo parko pirmąjį etapą ketinama įgyvendinti per 5–7 metus. 

Sunkmetis privertė koreguoti projekto eigą – skaidyti jį etapais, tikslinti architektūros ir infrastruktūros sprendinius.

Inicijuoti tarp Senamiesčio ir Pavilnių parko plytinčios apie 78 ha teritorijos pertvarkymą paskatino itin ryškus kontrastas tarp vietovės turtingos architektūrinės aplinkos ir jos dabartinio sunykimo. 

Teritorija, kurios dalis priklauso Vilniaus senamiesčiui, dabar praradusi ne tik darną su gamtine aplinka, bet ir anksčiau turėtą architektūrinį vientisumą, ryšius su miesto gyvenimu. Todėl ir gimė šio projekto idėja – šiai vietovei suteikti naują pavidalą ir funkcijas. 
Tačiau krizė privertė peržiūrėti ankstesnius, dar 2007 m. priimtus sprendimus, ypač susijusius su infrastruktūra, gatvių išdėstymu ir inžineriniais tinklais, privertė atsisakyti kai kurių pernelyg brangiai kainuosiančių planų. 

„Sunkmečiu atsirado laiko paieškoti optimaliausio investicijų ir būsimos grąžos santykio. Už tai, ką dabar suprojektuosime, galiausiai sumokės gyventojai, kurie ten įsikurs ”, – pastebi M. Pakalnis. 

Pasak Vilniaus miesto plėtros departamento vadovo Artūro Blotnio, bendra „Architektūros parko” ideologija nepasikeitė. Pirmajame projekto etape šalia Užupio, Vilnelės slėnyje esančioje 16 ha teritorijoje išsaugant vietovės landšaftą ir kultūros paveldą siekiama sukurti vientisą, darniai į miesto „audinį“ integruotą multifukcinės paskirties kvartalą.

„Architektūros parkas” bus pradedamas plėtoti nuo buvusios „Skaiteks” gamyklosteritorijos. Šios teritorijos savininkas – „PST Ivesticijų” valdoma bendrovė „Naujasis Užupis”. Jos direktoriaus Audriaus Globio teigimu, konkreti būsimo kvartalo architektūra bus pradėta kurti po to, kai detaliajam planui pritars reikiamos institucijos ir paveldosaugos specialistai. 

„Prie šio projekto dirbame jau kelerius metus, puikiai suvokdami, jog dalyvaujame ateities miesto kūrime. Nebijome stabtelėti, atsigręžti atgal ir pripažinti, jog kai kurie sprendimai nebuvo racionalūs. Miestą statome ilgam, todėl svarbu ne tik laikas, kiek užtruksime projektuodami, bet ir rezultatas. Siekiame sukurti miesto dalį, kurioje bus gera gyventi, dirbti ar tiesiog būti. Miestui atsivers naujos viešosios erdvės, gyvenamosios, komercines ir visuomeninės paskirties pastatai”, - kalba A. Globys.

„Tai labai jautri ir vertinga teritorija, nuo 19 a. pabaigos suvokiama kaip visavertė miesto dalis. Labiausiai ji buvo subjaurota sovietmečiu, kai ten buvo statomos gamyklos. Masyvūs statinių tūriai sukūrė barjerą tarp senamiesčio ir kraštovaizdžio, atskyrė ją nuo miesto. Mūsų užduotis – pačiame centre svetimkūniu paverstą dalį grąžinti miestui”, – sakė vyriausiasis miesto architektas. 

„Architektūros parko” detaliojo plano organizatorius – Vilniaus miesto savivaldybė, pirmojo etapo detaliojo plano rengėjas – „Vilniaus planas”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių