Valdovų rūmai: nei pririšti, nei paleisti

Vyriausybė vilkina sprendimą dėl Valdovų rūmų statybos projekto ateities. Tai netrukus gali palaidoti viltis bent jau pirmą rūmų atkūrimo etapą baigti iki 2013-ųjų, kai jie galėtų būti panaudoti Lietuvos pirmininkavimo ES renginiams organizuoti.

Vyriausybė bijo

Kultūros ministras Arūnas Gelūnas Seime pripažino, kad Vyriausybė jau kelis mėnesius nedrįsta nuspręsti, kaip derėtų pasielgti su Valdovų rūmų statybos projektu."Individualiai man per sunku į šį klausimą atsakyti. Su ūkio ministru Rimantu Žyliumi šią problemą bandome derinti ir spręsti, bet kol kas nieko negalime pasakyti tuo klausimu", – tvirtino A.Gelūnas.

Tokie ir panašūs Vyriausybės atstovų atsakymai į klausimus apie Valdovų rūmų ateitį girdimi jau nuo šių metų pradžios, nors dar vasarį ministrai žadėjo pačiu artimiausiu metu galų gale apsispręsti ir priimti galutinį sprendimą.Bet iki šiol jo nėra. Kultūros viceministrė Nijolė Laužikienė tiesiai šviesiai užsiminė, kad Vyriausybė nesiryžta priimti sprendimo dėl Valdovų rūmų, mat nėra politinio sutarimo, kaip derėtų pasielgti.

Tokio sutarimo vis dar nematyti ir artimiausioje perspektyvoje.Specialistai įspėja, jog toks Valdovų rūmų klausimo "marinavimas" Vyriausybėje gali nulemti, kad šimtai milijonų litų, per pastaruosius daugiau kaip dešimtį metų jau investuoti į Valdovų rūmų statybas, pradings, nes rūmai, su kuriais nieko nedaroma mėnesių mėnesius ar ištisus metus, gali pradėti nykti. Tada reikės papildomų šimtamilijoninių investicijų, norint atkurti bent jau tai, kas padaryta iki šiol.Negirdi

Prezidentės raginimų

Kultūros ministras priminė, kad yra siūlomos dvi išeitys iš susidariusios teisinės situacijos dėl Valdovų rūmų statybos.

Pirmoji jų – pratęsti statybos rangovo sutartį su Panevėžio statybos trestu (PST), iki bus baigtas pirmas Valdovų rūmų atkūrimo etapas, ir tuomet nutraukti šią teisiškai netvarkinga pripažintą sutartį. Antrasis pasiūlymas – jau dabar nutraukti šią sutartį ir konkurso būdu ieškoti naujo rangovo, tuo pat metu teistis su PST.Pirmąją išeitį siūlo Kultūros ministerija, antrąją – Ūkio ministerijos valdoma Viešųjų pirkimų tarnyba.

Sprendimą turi priimti Vyriausybė, tačiau ji jau kelis mėnesius vengia tai padaryti, nes niekaip neranda sutarimo tarp skirtingų institucijų, kaip derėtų pasielgti – nutraukti sutartį su PST ar ne, bet bandyti ją per derybas pakoreguoti naudingesne valstybei linkme.

Baiminamasi, kad nutraukus sutartį ir paskelbus konkursą parinkti naują rangovą, Valdovų rūmų statybų netgi pirmasis etapas nebus baigtas iki 2013 m., kai Lietuva pirmininkaus ES ir šis objektas galėtų būti panaudotas įvairiems su pirmininkavimu susijusiems renginiams.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė yra paraginusi užbaigti Valdovų rūmų statybas ir panaudoti juos įvairiems renginiams, kurie bus Lietuvoje organizuoti 2013 m. pirmininkaujant ES. Užsienio lietuviai išreiškė panašią nuomonę.

Prieš kelias savaites ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis teigė, kad Vyriausybėje "artimiausiu metu" bus surengtas pasitarimas, kaip pasielgti su rangovo sutartimi dėl Valdovų rūmų statybų. Tačiau kol kas toks pasitarimas nėra įvykęs ir vis dar nenumatyta, kada jis galėtų būti surengtas.

Negali žengti nė žingsnio

Viceministrė N.Laužikienė informavo, kad šiemet Valdovų rūmų atkūrimo darbai sustabdyti, nes Viešųjų pirkimų tarnyba nurodė nutraukti sutartį su rangovu. Joje aptikta tiek daug teisės aktų pažeidimų, kad toliau jos vykdyti neįmanoma.Iš siūlomų dviejų variantų – dabartiniam rangovui PST leisti baigti statyti ir įrengti 53 proc. rūmų, o vėliau spręsti, kas turėtų baigti likusią pastato dalį, arba nedelsiant nutraukti rangos sutartį ir vykdyti naują viešąjį pirkimą – Kultūros ministerija nenori sutikti su antruoju, nors tik jo reikalauja Viešųjų pirkimų tarnyba.

"Naujo konkurso skelbimas yra terminai, procedūros. Tuomet nespėtume bent dalies patalpų įrengti iki pirmininkavo ES pradžios", – aiškino N.Laužikienė.Bet ir pirmojo varianto – tęsti sutartį su PST – Vyriausybė nedrįsta priimti."Nepakeitę sutarties negalime žengti nė žingsnio, Viešųjų pirkimų tarnyba nedavė sutikimo. Iki šios dienos nuolat vyksta įvairiausius derybos. Nuo praėjusių metų gruodžio gal aštuoni susitikimai įvairiausiais lygiais buvo, bet galutinio sprendimo nėra", – pasakojo kultūros viceministrė.

Reikia dar dešimčių milijonų

PST skaičiavimu, pirmam Valdovų rūmų etapui baigti reikia apie 32 mln. litų.Valdovų rūmų statytojai yra užsiminę, kad vėliausiai balandį jau turėtų būti visiškai aišku dėl šio tolesnio projekto įgyvendinimo perspektyvų, nes turi būti panaudoti šiems metams statyboms skiriami biudžeto pinigai, vykdomos statybos ir įrengiami rūmai.Rūmų konservavimas taip pat kainuos brangiai.

Tikslių skaičiavimų dar nėra, tačiau esą vien šilumai palaikyti pastate per žiemą reikėtų išleisti apie 2,3 mln. litų.Valdovų rūmų atkūrimo fondo valdybos pirmininkas Algirdas Vapšys teigė, kad jeigu ir toliau bus delsiama priimti sprendimą, nebeprireiks ir 16 mln. litų, kurie šiemet skirti Valdovų rūmams. Jo teigimu, tiesiog nebus spėta padaryti visų numatytų darbų.Valstybės kontrolė neprieštarauja, kad sutartis su PST nebūtų nutraukta, tačiau joje reikėtų padaryti kai kuriuos pakeitimus ir pašalinti numatytus trūkumus.

Laukia valdžios sprendimo

Tuo atveju, jeigu valdžia galų gale apsispręstų nutraukti rangovo sutartį, PST grasina kreiptis į teismą, kuris gali ilgam įšaldyti projekto įgyvendinimą ir už vienašališką sutarties nutraukimą nustatyti didžiules baudas.Kita vertus, PST vadovas Dalius Gesevičius tikino, kad trestas yra pasirengęs sėsti su Vyriausybe prie derybų stalo ir tartis dėl galimo sutarties pakoregavimo, nors ir negarantavo, kad tikrai sutiks su visais valdžios siūlomais pakeitimais.

"Tam ir yra derybos, kad viską susitartume prie jų stalo. Tačiau norime nors kokio aiškumo šiuo klausimu, nes tas Vyriausybės vilkinimas tikrai nėra niekam naudingas", – teigė D.Gesevičius.Valstybės kontrolė nustatė, kad Valdovų rūmų atstatymo kaina per dešimtmetį pabrango daugiau nei tris kartus – nuo 114 iki 367 mln. litų.Galimą lėšų švaistymą statant šį objektą tiria Generalinė prokuratūra. Tyrimas pradėtas susipažinus su Valstybės kontrolės duomenimis, kad per dešimt metų nuo projektavimo ir statybų pradžios Valdovų rūmų projektas pabrango 250 mln. litų.


Šiame straipsnyje: Valdovų rūmai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Netikiu

Netikiu portretas

RaimundasJankus

RaimundasJankus portretas
Prasti ministru galvos, garbingiau atsistatydinti...

kaka

kaka portretas
tuoj vienas vilno veikejas padarys tvarka,milijarda turbut pasieks....
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių