Uostamiesčio kirpyklose – šventinis darbymetis

Iki šventinio starto likus vos daugiau nei savaitei, mieste iš visų paslaugų teikėjų kirpėjai bene  paklausiausi. Nors jų mieste daugiau nei pusė tūkstančio, tačiau gruodį norint pakliūti į kirpyklą tenka laukti 10 ir daugiau dienų.

Eilės prieš Kalėdas

Daugiau nei 20 metų kirpėja dirbanti klaipėdietė Sigita tikino, kad šiuo metu toks laikas, kai kirpėjų reikia „visiems ir dabar“. Žmonės ruošiasi šventėms. Vien šį penktadienį vyksiančių darboviečių vakarėliams šukuosenas užsisakė šimtai moterų. Toks antplūdis būna tik prieš Kalėdas.

Po to laukia štilis, sausį į kirpyklas ateis tik tie, kurie pastarąjį kartą čia lankėsi lapkričio mėnesį. Pasak kirpėjų, keičiasi kirpimo mados ir taip dažnai kirpykloje, kaip anksčiau, lankytis nebereikia.

Kirpėjai tikrą aukso amžių, kai jų buvo ne tiek jau daug, išgyveno prieš 20 metų. Tada esą nelabai kas paisydavo, kad pakliuvo pas praktikantą. Dabar retas kuris drįsta sėstis į neįgudusio specialisto kėdę, nors kai kurie kirpėjų mokiniai kerpa už simbolinį mokestį.

O vien tik kirpimas pas meistrą kainuoja nuo 30 iki 300 litų, priklausomai, kiek jis save vertina ir kur yra įrengta kirpykla – senamiestyje, prekybos centre ar daugiabutyje.

Kirpėjų gildija vėl auga

Visuomenės sveikatos centro duomenimis, Klaipėdos mieste yra 687 grožio paslaugų teikėjai, tarp jų – ir kirpėjai.

Verslo liudijimus kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų bei soliariumų veiklai šiemet yra įsigiję 549 Klaipėdos miesto gyventojai, t.y. šeštadaliu daugiau nei praėjusiais metais (473).

2010 m. tokios rūšies verslo liudijimus buvo įsigiję 445, o 2009 m. – 634 klaipėdiečiai.

Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, individualią veiklą su pažyma šiuo metu vykdo 140 kirpėjų, iš jų 60 šią veiklą registravo šiemet.

Kirpyklos paslaugas taip pat galima teikti įsteigus įmonę. Tokių Klaipėdoje yra 57.

Sulaukia ir skundų

Pasak visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės, kasmet patikrinama 30 proc. leidimus-higienos pasus turinčių grožio paslaugų teikėjų, tarp jų ir kirpyklų.

Šiemet tikrintojų sulaukė 231 paslaugos teikėjas.

Iš viso 2012 m. atlikta 260 patikrinimų, 39-iais atvejais (15 proc. visų patikrinimų) buvo nustatyti higienos normų reikalavimų pažeidimai.

Tai yra, kirpyklose naudoti kosmetikos gaminiai nesilaikant tinkamumo garantinių terminų, netinkamai dezinfekuojami ir sterilizuojami įrankiai, paslaugų teikėjai dirbo profilaktiškai nepasitikrinę sveikatos, netinkamai buvo laikomi švarūs skalbiniai.

Šiais metais Klaipėdos visuomenės sveikatos centras dėl teikiamų nesaugių grožio paslaugų gavo 5 skundus. Klaipėdiečiai buvo nepatenkinti, kad netinkamai įrengtos ir prižiūrimos patalpos, paslaugų teikimui naudoti nedezinfekuoti, nesterilūs įrankiai, kad paslaugos teikiamos neturint leidimo-higienos paso. Visi skundai, pasak higienistų, buvo pagrįsti.

Verslo liudijimai brangs

Nepaisant nuolatinės tarnybų kontrolės, kirpyklų nuo Naujųjų metų laukia ir finansinės permainos. Klaipėdos savivaldybės tarybos nustatytas mokestis už verslo liudijimą „Kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų veikla“ 2012 m. kainavo 1 440 litų metams, 2013 m. pabrangs iki 1 530 litų metams.

Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė primena, kad gyventojai, vykdantys individualią veiklą, taip pat turi mokėti privalomojo sveikatos draudimo įmokas, nuo šių metų rugpjūčio 1 d. ši įmoka yra 77 Lt. Po Naujųjų metų pakėlus minimalią algą, šis mokestis išaugs ketvirtadaliu.

Klaipėdos apskrities darbdavių asociacijos narys, smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovas Donatas Botyrius pastebėjo, kad po Naujųjų metų individualia veikla užsiimantiems žmonėms finansinė situacija vėl blogės.

„Per mėnesį susidarys nemažos mokesčių sumos, siekiančios 200 litų. Toks finansinis nestabilumas jaudina ir kirpyklose dirbančius žmones. Tačiau jie šios veiklos kol kas neatsisako“, – teigė D.Botyrius.

Pasak smulkiųjų verslininkų atstovo, Klaipėdoje yra verslų, kurie neatlaikė įtampos rinkoje. Visai nebeliko batų valytojų, nes tai buvo nepopuliaru. Kai kurios smulkios paslaugos stipriai sumenko. Bet atsirado naujų – arklių kaustytojų, sniego valymo, namų ruošos paslaugos.

Žmonės nori prisidurti prie pagrindinės algos, o verslo liudijimas – pats paprasčiausias būdas tai padaryti.

„Susimoki mokesčius ir bandai. Neišėjo, ką padarysi, bet nors jau valstybei nesi skolingas. O individualioje įmonėje kitaip. Daugumą tokie įsipareigojimai atbaido“, – pasakojo D.Botyrius.


Šiame straipsnyje: kirpyklaDonatas Botyrius

NAUJAUSI KOMENTARAI

vaje

vaje portretas
Na už beveik 300 lt nupirksiu dovanėlių Kalėdom. O pati nusidažau, paryškinu plaukus už 12-15 Lt pati namuose. Va kur vėjai laksto.Tik dovanėlėm galiu tai leisti..O rūbų turiu pilną spintą ir iš senesnių ir gerų laikų, tik mokėkime juos papuošti sagutėmis, dekoratyvais, ar net senelės sagėmis... cha cha... ir būsdi pati madingiausiauir originaliausia....

Čiubaka

Čiubaka portretas
užplaukia z.ajobas tai nusidažau plaukus, nors bachūrams dabar nėra madinga. Bet pats ir kerpuosi, nesiruošiu mokėt kirpiklėlėm

ar

ar portretas
kažin ar tikrina kas iš sanepidemijos tas kirpyklas ir kirpyklėles.Neinu jau,kadangi pastebėjau nusižengimų- ne visad dezinfekuoja įrankius.Galimai pleiskanas irgi užneša?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių