Klaipėdos „Stebuklų šalyje“ – ekstremali akrobatika iš svetur

Žmogaus galimybėms nėra ribų, o ir netikėčiausios srities darbo rezultatai neretai verčia kitus žavėtis ir juos mėgdžioti. Rugpjūčio 3 ir 4 dienomis uostamiestyje vyksiančio gatvės cirko festivalio „Stebuklų šalis“ metu išvysime tai, kas vers aikčioti iš nuostabos dar ir todėl, kad vargu ar gali būti mūsų pakartota, – solidžias tradicijas turinčių ir laurus viso pasaulio cirko renginiuose skinančių kolektyvų iš Olandijos bei Australijos akrobatikos šou.

Ir adrenalino mėgėjams

Jūros šventės ir 760-ojo Klaipėdos miesto jubiliejaus iškilmių metu uostamiestyje vyks vienintelis Lietuvoje tarptautinis gatvės cirko festivalis „Stebuklų šalis“, į „Švyturio menų doko“ Orlen Land vasaros terasą, įsikursiančią „Memelio miesto“ teritorijoje, kviesiantis naujovių mėgėjus. „Stebuklų šalis“ – tai cirkas, jungiantis visų klasikinių šio žanro šakų elementus, kad žiūrovui papasakotų vaizduotę pakerinčias istorijas.

Festivalyje pasirodys prestižinių tarptautinių konkursų laureatai, garsiausių šiuolaikinio scenos meno bei tarpdisciplininio meno festivalių Edinburge, Honkonge bei garsiojo „Burning Man“, rengiamo Nevados dykumoje (JAV), dalyviai, kurių gretose – klounados, komedjos žanrų, iliuzijos meno bei kitų krypčių atstovai. Naujų įspūdžių porcija paruošta ir adrenalino mėgėjams – „Stebuklų šalyje“ jų laukia susitikimai su akrobatikos meistrais.

Atvyks bebaimiai australai

Komandos „ThisSideUp“ akrobatai (nuotraukoje) iš Australijos, šiuo metu gastroliuojantys Europoje, „Stebuklų šalyje“ pristatys kvapą gniaužiantį šou „Controlled Falling Project“ („Kontroliuojamas kritimas“). Stulbinami fiziniai įgūdžiai, triukai, surepetuoti taip, kad įsigertų į raumenis, įtampa ir tempas – nuolat atnaujinamas pasirodymas ne veltui pelnė aukščiausią įvertinimą Edinburgo alternatyviojo teatro festivalyje Škotijoje.

Akrobatų trijulė vadinama „mitų griovėjais“ – tik, skirtingai nei šitaip pavadintos televizijos laidos komanda, jie žaidžia su fizikos dėsniais pasitelkę savo pačių kūnus. „Į cirko įgūdžius žvelgiame iš mokslo pozicijų. Ir, patikėkite, nuo pavojingų dalykų lengvai tampi priklausomas. Pirmus kartus regisi, jog žaidi su gyvybe, bet ilgainiui tai tampa įpročiu“, – sako trupės nariai.

Melburno Nacionalinės cirko meno akademijos absolventai scenoje pasirodo be diržų, tinklų ir kitokių pagalbinių priemonių – jokios apsaugos, išskyrus raumeningas rankas ir metų metus tobulintus įgūdžius. „Sukrečiantis, pavergiantis, keliantis mirtiną baimę ir triumfuojantį džiugesį – toks ir turėtų būti cirkas!“ – deklaruoja „ThisSideUp“ vyrukai.

Virtuozai iš Olandijos

Į festivalį antrąsyk atvyksta olandų akrobatų kolektyvas „Bencha Theater“. Kvapą gniaužiantys pasirodymai, pagardinti muzikos bei šokio, jau pirmajame renginyje puikiai derėjo prie industrinio „Memelio miesto“ peizažo.

Šiemet dešimtmetį švenčiančio olandų „Bencha Theater“ spektakliai – tai įkūnytos poetinės fantazijos, mistinis muzikos ir kūnų dialogas, kuris kaskart skamba vis kitaip, nes šis kolektyvas savo pasirodymus rodo įvairiausiose erdvėse. „Memelio miesto“ teritorijoje esantis didžiulis kranas tapo vienu iš įdomiausių jų scenografijos atributų

Kalbant specialiaisiais terminais, olandų šou yra oro ir balansavimo akrobatikos susijungimas šokyje, o už lyriškų, magiškos nuotaikos persmelktų piruetų slepiasi išskirtinė fizinė forma ir profesinis meistriškumas. Jo dėka „firminis“ kolektyvo rekvizitas – paprastos ilgos medžiaginės juostos – tampa pagrindu įmantriausiems triukams.

„Bencha Theater“ trupės nariai – artistai iš įvairių šalių, vadovaujami Rachelės Melief. Gimusi artistų šeimoje, būsimoji teatro įkūrėja ir meno vadovė studijavo šokį bei šokio pedagogiką Roterdamo šokio akademijoje, ir, Niujorke įgijusi šiuolaikinio ir džiazinio šokio įgūdžių, pradėjo tarptautinę karjerą. Prisijungusi prie akrobatikos ir teatro grupės „Corpus“, įsikūrusios Amsterdame, ji atrado akrobatiką, kuri tapo antruoju artistės pašaukimu.

„Stebuklų šalis“ pirmąkart Klaipėdoje surengta 2010 metais. Festivalį remia Lietuvos kultūros rėmimo fondas, organizuoja VšĮ „Meno kodas“.

Kaip patekti

Bilietus į renginį platina „Tiketa“ (www.tiketa.lt). Žiūrovai galės pasirinkti jiems patraukliausią variantą iš bilietų, galiosiančių penktadienį, šeštadienį (kaina – po 17 Lt) arba abi dienas (22 Lt). Bilietas suteiks teisę prireikus palikti renginio teritoriją ir vėl sugrįžti į „Stebuklų šalį“ stebėti pasirodymų. Vaikai iki trejų metų bus įleidžiami nemokamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių