Klaipėdos parodų rūmuose – juodas lagaminas

Penktadienį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras pristatys Tado Šarūno fotografijų ir judančio vaizdo instaliaciją „Tai tik juodas lagaminas“.

Savo darbuose menininkas fiksuoja įprastą juodą lagaminą vis kitoje aplinkoje – paliktą tuščioje gatvėje, pievoje, miške, metro ar oro uoste. Anot autoriaus, ši fotografijų serija bei ją lydinti vaizdo instaliacija gimė kaip kūrinys, kritikuojantis manipuliavimą terorizmo baime.

„Geležinkelio stotyse galime pastebėti užrašus, kuriuose keleiviai prašomi pranešti apie be priežiūros paliktus krepšius ar kitus „įtartinus daiktus“. Tačiau pabandžius įsivaizduoti, kaip toks įtartinas daiktas galėtų atrodyti, vaizduotė mums siūlys su realiu pavojumi mažai bendra turinčius vaizdinius. Tokius kaip Holivudo filmuose dažnai naudojamas juodas lagaminas.

Pavojus mes suvokiame pagal tai, kaip juos vaizduoja veiksmo filmai ar naujienų siužetai apie galimus teroristinius išpuolius. O tai mažai susiję su realiomis grėsmėmis. Todėl įsitraukdami į šį žaidimą mes tarsi tampame terorizmo grėsmėmis kuriamo nerimo įkaitais,“ – teigė menininkas.

Jo fotografijų ciklą papildys interaktyvi instaliacija, leisianti žiūrovui atsidurti menininko inicijuoto žaidimo centre bei iš naujo permąstyti realias ir tariamas grėsmes.

Projekto pristatymas – kovo 9 d. 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2), kur jį bus galima pamatyti iki kovo pabaigos.

Autoriaus vizitinė kortelė

Tadas Šarūnas

Šiuo metu gyvena ir dirba Vilniuje

Išsilavinimas: 1995–1998 m. Kauno fotografijos meno mokykla; 1996–1999 m. Kauno technologijos universiteto gimnazija; 1999–2003 m. Vilniaus universitetas, Ekonomikos fakultetas, bakalauro laipsnis; 2004–2006 m. Vilniaus universitetas, Komunikacijos fakultetas, komunikacijos mokslų magistro laipsnis; 2005 metais studijų metu dalyvavo mainų programoje Lundo Universitete (Švedija). Magistro darbas – apie naujųjų medijų įtaką socialiniams judėjimams. Gavo Cum laude diplomą (diplomas su pagyrimu). Magistro darbas apdovanotas Miunsterio universiteto premija kaip vienas geriausių magistro ir daktaro darbų Vilniaus universitete 2006 m.

 Profesinė veikla: nuo 2006 m. iki dabar dėstytojauja VšĮ „Meno avilys” mediatekos Vilniaus mokytojų namuose organizuojamuose fotografijos kursuose suaugusiesiems, yra viešosios politikos analitikas Vilniaus viešosios politikos ir vadybos institute, specializuojasi mokslinių tyrimų ir aukštojo mokslo politikos srityje. Nuo 2007 – VšĮ „Mene” direktorius, užsiima kultūrinių ir komunikacijos projektų organizavimu.

Kūrybinė veikla: 2001–2003 m. buvo Vilniaus universiteto Fotografijos klubo įkūrėjas ir prezidentas. Klubas organizavo vietines ir tarptautines fotografijos parodas, užsiėmė neformalia edukacija ir leidyba. 2003 m. – Viešos erdvės performansas „TV Benefisas” (kartu su V.Michelkevičiumi) Vilniuje. 2004 m. – Lietuvos kultūros ministerijos menininko stipendija / paroda „Savo vietoje” buvo eksponuojama galerija “ARTima” Vilniuje (2005), galerijoje „Peri“ Turku mieste Suomijoje (2006), LFS fotografijos galerijoje Klaipėdoje ir Šiaulių fotografijos muziejuje (2008), VDU menų galerijoje „101“ Kaune (2009). 2005 m. - kūrybinių dirbtuvių „RAM6: re-approaching new media” ir grupinės parodos „About myself” „Infra galerijoje Visbyje (Švedija) dalyvis. 2006 m. – grupinės parodos „Lithuania – between” Stokholme (Švedija) dalyvis. 2004–2006 m. paskelbė publikacijų apie meną ir naujųjų medijų kultūrą vietinėje spaudoje ir elektroniniame žurnale www.balsas.cc. 2006 m. skaitė pranešimą konferencijoje „Medijų studijos: filosofija, komunikacija, menas” Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijų meno katedroje. Straipsnis „Judančio vaizdo samprata: transformacija nuo kolektyvinės link asmeninės patirties medijos” publikuotas žurnalo “Acta academiae atrium Vilnensis” (Nr. 44) konferencijos specialiajame numeryje. 2006 m. įgyvendino bendruomeninį kuratorinį projektą www.3xpozicija.lt ir surengė parodą komentarai@3xpozicija.lt (kartu su V.Michelkevičiumi). 2007 m. dalyvavo grupinėje parodoje „You, me and other stills” Šiuolaikinio meno centre Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Max

Max portretas
Shedevras! Batas ir lagaminas!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių