Nauja ES programa „Erasmus+“ tęs švietimo ir verslo ryšių stiprinimą

Siekiant mažinti nedarbą nuo kitų metų visose Europos Sąjungos (ES) valstybėse prasidės nauja  švietimo programa „Erasmus+“. Ji pakeis Mokymosi visą gyvenimą programą, veikusią nuo 2007-ųjų, ir apjungs ne tik švietimo, bet ir jaunimo bei sporto srities projektus.

Švietimas ir tarptautinis bendradarbiavimas – vienas iš Europos prioritetų, tai rodo ir 40 proc. padidintas biudžetas „Erasmus+“ programai, kuri bus įgyvendinama 2014–2020 metais. Nauja programa turėtų stiprinti švietimo ir verslo ryšius, kad jaunimui atsirastų didesnės darbo perspektyvos.

„Galima gauti labai daug praktinės patirties, kuri vėliau bus pritakoma profesinėje veikloje. Mano atveju tai tiesiogiai paveikė profesinę veiklą, nes įrašas CV, kad aš turėjau asistento praktiką, buvo viena iš priežasčių, kodėl mane pakvietė į darbo pokalbį“, – pasakoja buvęs programos „Comenius“ dalyvis Tomas Mingėla.

Europos Komisijos Nacionalinių agentūrų koordinavimo padalinio vadovas Arminas Boshas teigia, kad ši programa ir toliau kurs pridėtinę vertę Europai.

„Investicijos į švietimą, mokymo sistemą, jaunimo politiką – aktualu ir svarbu, suprantama to pridėtinė vertė Europai. Ši programa nėra visiškai naujas dalykas, tai tęsinys to, kas buvo kuriama per paskutinius keletą metų, tęsinys mokymosi visą gyvenimą, veiklaus jaunimo, erasmus mundus ir kitų programų.“

„Erasmus+“ programoje galės dalyvauti ne tik piliečiai ir institucijos iš ES šalių, bet ir iš Rytų Partnerystės valstybių. Tokie tarpvalstybiai mainai, pasak švietimo ir mokslo ministro, visada naudingi valstybėms.

 „Mes matome pavyzdį iš ES, kad mokslas ir švietimas – ateities viltis, kurią mes turime. Neturime mes nei daug naftos, rūdų, nei aukso iškasam, tai mūsų pagrindinis dalykas yra išmokyti žmonės, gebantys, galintys ir pan.“, – sako D. Pavalkis.

Tikimasi, kad iki 2020 metų, programa pasinaudos apie 3 milijonai studentų, tačiau galimybę mokytis, stažuotis ir savanoriauti turės įvairaus amžiaus žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių