Valdiškų pinigų avelė kerpama pareigūnų žirklėmis

Tarnybinės etikos sargai bando atkreipti dėmesį į savivaldybėse klestinčią korupciją viešųjų pirkimų srityje

Tarnybinės etikos sargai bando atkreipti dėmesį į savivaldybėse klestinčią korupciją viešųjų pirkimų srityje

Korupcijai vis dar atviri viešieji pirkimai kelia susirūpinimą tarnybinės etikos sargams. Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) šiomis dienomis demaskavo Marijampolės savivaldybės politiką, per viešuosius pirkimus protegavusį savo verslą ir iš valstybės “išmelžusį” ne vieną šimtą tūkstančių litų.

Konkursus laimėdavo politiko įmonė

VTEK nustatė, kad Marijampolės vicemeras Vincas Botyrius pasipelnė iš savivaldybės vykdomų viešųjų pirkimų. Būdamas vietinės viešųjų pirkimų komisijos pirmininku V.Botyrius protegavo sprendimus, finansiškai palankius savo kontroliuojamai bendrovei.

V.Botyriaus sūnus Vytautas vadovauja statybos bendrovei “Žemkasta”, kitas jo sūnus Robertas yra šios bendrovės vadovo pavaduotojas. Pats vicemeras šioje bendrovėje turi apie 9 proc. akcijų, tačiau jo sūnūs Vytautas ir Robertas - atitinkamai 28 ir 14 proc. akcijų. Taigi tėvas ir sūnūs Botyriai kontroliuoja daugiau kaip pusę visų “Žemkastos” akcijų.

Iš VTEK pateiktų duomenų matyti, kad Marijampolės vicemero V.Botyriaus vadovaujama viešųjų pirkimų komisija konkurso kainų apklausos būdu laimėtoja net penkis kartus 2002 metais pripažino bendrovę “Žemkasta”. Ši bendrovė vien pernai iš savivaldybės gavo užsakymus įvairiems statybos darbams atlikti daugiau kaip už 753 tūkstančius litų.

Pasitaiko daugelyje savivaldybių

V.Botyrius nuolat pirmininkaudavo viešųjų pirkimų komisijos posėdžiams ir pasirašinėdavo jų protokolus. Vicemeras pripažįsta, kad dalyvaudamas komisijos balsavime iš dalies pažeidė viešuosius interesus, tačiau jo nuomonė esą “nebūtų turėjusi įtakos sprendimų priėmimui”. V.Botyrius taip pat pareiškė viešai deklaravęs informaciją apie turimas “Žemkastos” akcijas, ji buvo žinoma merui ir valdybos nariams. “Be to, konkursų dalyviai per trejus pastaruosius metus nepateikė jokių pretenzijų dėl jų skaidrumo ir teisingumo”, - nurodo V.Botyrius.

Tačiau VTEK nusprendė, kad tokie vicemero veiksmai pažeidžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą, “sukelia nepasitikėjimą savivaldybės institucijomis, žemina jų autoritetą, mažina valdžios institucijų darbo efektyvumą ir todėl valstybinėje tarnyboje negali būti toleruojami”.

Pasak VTEK vadovo Vytauto Andriulio, dažnai gaunama signalų apie tai, kad pareigūnai viešųjų pirkimų srityje painioja viešuosius ir privačius interesus ne tik centrinėse valdžios įstaigose, bet ir savivaldybėse. “Tačiau, deja, nedažną jų galima įrodyti konkrečiais faktais bei dokumentais. Esu girdėjęs iš vieno mero tokį pareiškimą - savivaldybėje kovojama dėl postų, o po to tyliai tvarkomasi, kaip patinka, proteguojant savą biznį. Tyli visi, nes susitariama netrukdyti vieni kitiems”, - “Kauno dienai” sakė komisijos vadovas.

Įvertins centristai

V.Botyrius yra Lietuvos centro sąjungos Marijampolės skyriaus vadovas, į dabartinę, jau kadenciją baigiančią savivaldybę išrinktas pagal šios partijos sąrašą 2000 metų pavasarį. Jis buvo ir 1997-2000 metų kadencijos Marijampolės savivaldybės tarybos narys.

Prieš mėnesį įvykusiuose naujos kadencijos savivaldybių tarybų rinkimuose V.Botyrius vėl buvo įrašytas į centristų kandidatų sąrašo pirmąją poziciją, tačiau rinkimų metu buvo “nureitinguotas” į antrą vietą ir negavo tarybos nario mandato, kadangi Centro sąjunga Marijampolės savivaldybėje pelnė tik vieną vietą.

Centristai informavo “Kauno dieną” ketinantys savo partinėje drausmės ir etikos institucijoje bei valdyboje aptarti VTEK sprendimą dėl V.Botyriaus ir įvertinti jo veiksmus, “jeigu reikės, tai labai griežtai”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių