Posto trauka – didelė

Vakar Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) užplūdo pirmieji kandidatai į prezidentus.

Nebus pilka masė

Tautos prisikėlimo partijos (TPP) lyderis, Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas į VRK įteikti pareiškinių dokumentų atėjo lydimas sutuoktinės ir būrio bendražygių. Tarp jų – į Seimą išrinkti atlikėjai Donalda Meiželytė, Antanas Nedzinskas, publicistas Saulius Stoma, baleto šokėjas Nerijus Juška, kultūros ministras aktorius Remigijus Vilkaitis.

A.Valinskas vienintelis iš pretendentų VRK perskaitė pareiškimą dėl savo kandidatavimo, teigdamas, jog jei bus išrinktas, šių pareigų neis tik formaliai.

Seimo vadovas sakė nesibaiminantis ir žemų reitingų. "Viską gyvenime reikia daryti, kad bent kurioje srityje būtum "-iausias", kaip sako kolegos žurnalistai, gal buvau geriausias vedėjas, dabar esu "-iausias" kaip politikas, svarbu, kad būtum toks, kuris būtum išskirtinis, o ne pilka masė. Manau, tie skaičiai ir išankstinės apklausos labai dažnai rodo ne visai tikslius duomenis", – vakar sakė A.Valinskas.

Jis prognozavo, jog dėl prezidento posto varžysis 8–10 kandidatai, prireiks antrojo rinkimų turo. "Drįsčiau manyti, kad vieno turo neužteks", – sakė Seimo vadovas.

Seimo pirmininkas ketvirtadienį jau pradėjo ir rinkimų kampaniją – pareiškė, kad partija teiks pataisas visuomenėje prieštaringai sutiktam krizės įveikimo planui. Rengiant šį planą, o vėliau Seime pagal jį priimant įstatymų pataisas A.Valinsko vadovaujam partija aktyviai tai rėmė.

"Kitą savaitę mes pateiksime savo matymą, kuris labai kategoriškai kertasi su antikriziniu planu, kuris buvo priimtas, nes gyvenimas pateikia vis daugiau staigmenų ir reikalingos korekcijos", – pareiškė A.Valinskas.

Neoficialiais duomenimis, A.Valinsko rinkimų štabui vadovaus buvęs socialliberalas Vytas Karsokas.

K.Prunskienė – be partijos

VRK dokumentus įteikusi Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos lyderė Kazimira Prunskienė sakė kandidatuojanti savarankiškai, nes nenori būti tapatinama tik su atskira visuomenės grupe.

Tačiau pretendentė sakė laukianti partijos paramos: "Pakviesiu ir partiečius palaikyti manęs ir, manau, sulauksiu pritarimo, nes dėl šio sprendimo tariausi su partijos skyriais, jau vien parašai renkami bus, daugybė skyrių domisi, kada pradėsime."

Partijos vairą prezidento rinkimuose kandidatuojanti K.Prunskienė ketina užleisti.

Politikė tvirtino, jog reikėtų apsvarstyti pokyčių galimybę įgaliojimus naujai išrinktam prezidentui grąžinsiančioje Vyriausybėje.

K.Prunskienė pabrėžė, kad prezidentui būtina atsverti tokius Vyriausybės veiksmus kaip nepastovumas ir blaškymasis. "Kritiškai vertinu dabartinės Vyriausybės veiksmus ir gebėjimus spręsti problemas šiuo sunkiu metu", – teigė ji.

V.Mazuronis sieks rekordų

Tvarkos ir teisingumo partijos kandidatas Valentinas Mazuronis VRK prašė išduoti daugiau parašų rinkimo lapų – ne 40-iai tūkst. parašų, o 80-iai.

"Prašau daugiau parašų lapų, turime daug talkininkų, pasiruošusių rinkti parašus. Žinau, kad norinčių pasirašyti tikrai yra daugiau nei 80 tūkst., o kai žmogus nori pasirašyti, bet neturi tokios galimybės, tai negerai", – sakė V.Mazuronis.

Paprašytas įvertinti savo galimybes, V.Mazuronis sakė, jog įvertins rinkėjai, o rezultatas bus aiškus birželį.

Veržiasi nepriklausomi

VRK apsilankė ir savarankiškai savo kandidatūrą iškėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas. Jo kandidatūrą rengėsi svarstyti Tvarkos ir teisingumo partija, tačiau Č.Jezerskas nusprendė rinkimuose dalyvauti savarankiškai.

Į komisiją užsuko ir leidėjas Algirdas Pilvelis, tačiau nepateikė dokumentų, nes pirmiau esą norėjo pasikalbėti su eurokomisare Dalia Grybauskaite ir įtikinti ją nekandidatuoti. "Žinau, kad Lietuvos moterys, daug moterų, nenorėtų turėti tokios prezidentės", – tikino A.Pilvelis.

Prezidento rinkimuose dalyvauti panoro ir publicistu save vadinantis Vytautas Kundrotas.


Reikalavimai kandidatams

Pretendentams, pateikusiems Lietuvos pilietybę patvirtinančius dokumentus, sumokėjusiems 5 vidutinių mėnesinio darbo užmokesčių dydžio užstatą (daugiau kaip 11 tūkst. litų) ir kitus numatytus dokumentus ir VRK patikrinus, ar nėra aplinkybių, neleidžiančių asmeniui būti kandidatu į prezidentus, per 3 dienas bus išduoti parašų rinkimo lapai.

20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių pretendento dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų VRK reikės pateikti iki balandžio 2 d. Balandžio 17 d. VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių