Politikai - irgi žmonės

Seimo Pirmininkas A.Paulauskas nesmerkia užsienyje atostogaujančių parlamentarų

Seimo Pirmininkas A.Paulauskas nesmerkia užsienyje atostogaujančių parlamentarų

Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas nesmerkia kolegų, kurie savaitę tarp šv. Kalėdų ir Naujųjų metų nusprendė praleisti ne parlamente ar bendraudami su rinkėjais, o keliaudami po užsienį.

“Politikai - irgi žmonės. Seimo narys turi atostogauti, su šeima pabūti. Visas pasaulis švenčia Kalėdas, pasitinka Naujuosius metus. Nejau politikai turėtų Seime susirinkę sėdėti? Juo labiau kad šią savaitę nėra plenarinių posėdžių. Reikia labiau žmogiškai vertinti šį klausimą”, vakar teigė A.Paulauskas.

Pasinaudojo tarpušvenčiu

Pastarosiomis dienomis žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, jog šiuo metu parlamento rūmai - apmirę. Tarp švenčių nevyksta posėdžiai, todėl nemažai politikų nusprendė šią pertrauką panaudoti išvykoms į užsienį.

Keliasdešimt Seimo narių per įvairias agentūras jau yra užsakę poilsines ir turistines keliones. Pagrindiniai atostogų maršrutai - slidinėjimo kurortai Šveicarijoje bei Austrijoje. Kai kurie politikai paskutinėmis šių metų dienomis arba kitų metų pradžioje planuoja išvykas į lietuvių jau pamėgtus Ispanijos ar Egipto kurortus arba tokius egzotiškus kraštus kaip Indija ar Nepalas.

Socialdemokratas Bronius Bradauskas su šeima šiuo metu vieši Maldyvų salose, jo partijos kolegė, buvusi kultūros ministrė Roma Žakaitienė, esą neseniai grįžo iš Egipto.

B.Bradausko kelionei už Lietuvos ribų neprieštaravo Seimo valdyba. Į užsienį taip pat leista išvykti konservatoriams Irenai Degutienei bei Antanui Stasiškiui, Darbo partijos frakcijos nariui Stasiui Mikeliui. I.Degutienė esą jau yra išvykusi atostogų, o S.Mikelis į šiltuosius kraštus turėtų išvykti prieš Naujuosius metus.

Sesijos - ne vienintelė darbo forma

Konstitucinės teisės specialistų nuomone, darbo metu išvykdami atostogauti, parlamentarai pažeidžia pagrindinį šalies įstatymą. Tačiau abejojama, ar jie bus nubausti, nes sudėtinga įrodyti, kad užsienyje viešintis Seimo narys neatlieka savo pareigų.

Pagal šią vasarą paskelbtą Konstitucinio Teismo nutarimą, dalyvavimas Seimo posėdžiuose yra konstitucinė parlamentaro pareiga. Seimas turi nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kad parlamentaro nedalyvavimas posėdžiuose būtų galimas tik esant ypač svarbioms pateisinamoms priežastims.

Konstitucinis Teismas taip pat pabrėžė, jog Seimo sesijos nėra vienintelė Seimo veiklos forma, o dalyvavimas sesijose nėra vienintelė parlamentaro veiklos forma.

Taisys įstatymą

Teisės aktuose apskritai nenumatytos Seimo nario atostogos. Todėl Konstitucinis Teismas nurodė Seimui taisyti įstatymus taip, kad ir parlamentarai turėtų kasmetinių mokamų atostogų, o laiko tarp sesijų netraktuotų kaip laiko, prilygstančio atostogoms ar kitokiam poilsiui. “Jei žiūrėtume formaliai, Seimo narys per ketverius kadencijos metus negali turėti jokių atostogų. Tam turbūt paprieštarautų bet kuris medikas - žmogus turi ilsėtis. Pagaliau negali žmogus ketverius metus vienodai aktyviai dirbti”, - komentuodamas kolegų atostogas užsienyje, kalbėjo A.Paulauskas.

Pasak jo, Seimo valdyba jau sudarė darbo grupę nurodytoms įstatymų pataisoms parengti. Jas tikimasi priimti jau Seimo pavasario sesijoje.

ELTA, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių