Pašalpų skyrimas – pačių savivaldybių reikalas

  • Teksto dydis:

Vyriausybės posėdyje pritarta, kad nuo kitų metų savivaldybės turėtų daugiau teisių ir atsakomybės skirdamos socialinę pašalpą nepasiturintiems gyventojams.

„Patirtis ir rezultatai rodo, kad pašalpų mokėjimo perdavimas savivaldybėms labai veiksminga priemonė. Šis procesas kur kas skaidresnis, paramos skyrimas taiklesnis, kai už tai daugiau atsakomybės prisiima savivalda, kuri yra arčiausiai žmogaus,“ – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

2012 metais piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams skyrimą, kaip savarankišką funkciją, buvo nuspręsta perleisti 5 pilotinėms savivaldybėms. Rezultatai pateisino lūkesčius. Jose socialinės pašalpos gavėjų skaičius 2012-aisiais palyginus su 2011 metais sumažėjo 13,6 proc. (nuo 18 iki 15,5 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti net 20,1 proc.

2013 metų I pusmetį, palyginti su 2012 metų I pusmečiu, socialinės pašalpos gavėjų skaičius bandomosiose savivaldybėse sumažėjo 17,7 proc. (nuo 17,5 iki 14,4 tūkst. asmenų), o išlaidos socialinei pašalpai mokėti sumažėjo 25,1 proc. (nuo 21,9 iki 16,4 mln. litų).

Atsižvelgiant į šią patirtį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė atitinkamus įstatymo projektus, kuriais nuo 2014 metų siūloma socialinės pašalpos skyrimo funkciją, kaip savarankišką, perduoti visoms savivaldybėms.

Teikti socialinę pašalpą savivaldybės galės savivaldybės tarybos nustatyta tvarka tiek, kiek to nereglamentuos įstatymai.

Penkiose bandomosiose – Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse – 2014 metais, kaip ir dabar, iš savivaldybės biudžeto bus mokamos taip pat ir kompensacijos už šildymą ir vandenį.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams ir Vietos savivaldos įstatymų projektams dar turės pritarti Seimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių