PAGD už netinkamą 112 programėlės pirkimą skirta bauda

  • Teksto dydis:

Apeliacinis teismas Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui (PAGD) skyrė 6 tūkst. eurų baudą dėl netinkamai vykdyto 112 mobiliosios programėlės pirkimo.

Apeliacine tvarka bendrovės „InnoForce“ ieškinį išnagrinėjęs Lietuvos Apeliacinis teismas pripažino, kad PAGD neteisėtai išrinko pirkimo laimėtoją. Už tai departamentui paskirta bauda ir priteista per 20 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų ieškovui.

Vis dėlto teismas netenkino ieškovų prašymo pripažinti sutartį dėl programėlės pirkimo negaliojančia, nusprendęs, kad tai pažeistų viešąjį interesą, nes programėlė, kuri turėtų būti sukurta iki liepos pradžios, yra reikalinga kurtiesiems.

„Teisėjų kolegijos vertinimu pirkimo sutarties pripažinimas negaliojančia ab initio, atsižvelgiant į pirkimo tikslą bei aplinkybę, jog pirkimo sutarties įvykdymo terminas yra iki 2019 metų liepos 2 dienos, iš esmės perkančiajai organizacijai sukeltų neproporcingų padarinių, nes apsunkintų jos funkcijų, susijusių su viešojo intereso apsauga, (...) vykdymą, visuomenės intereso patenkinimas nagrinėjamu atveju reikalauja ypatingos skubos“, – rašoma teismo sprendime.

„Todėl nagrinėjamoje byloje kyla poreikis (...) išsaugoti neteisėtai sudarytą sandorį ir perkančiajai organizacijai skirti vieną iš galimų alternatyviųjų sankcijų“, – nusprendė teismas, skyręs PAGD baudą.

Teismas įvertino, jog nepagrįstai mažą kainą pasiūliusios ir jo nepagrindusios bendrovės „Lexita“ pasiūlymas turėjo būti atmestas.

Bylos duomenimis, „Lexita“ pasiūlė programėlę sukurti už 121 tūkst. eurų, tuo tarpu „InnoForce“ pateikė 193,6 tūkst. eurų pasiūlymą, o trečioji konkurso dalyvė „Etalinkas“ – 234,4 tūkst. eurų.

Pasak teismo, byloje nėra ginčo dėl to, kad „Lexitos“ pasiūlymo kaina buvo neįprastai maža. Tai įpareigojo PAGD atlikti patikrinimą dėl šios kainos pagrįstumo, o laimėtojos pateiktuose dokumentuose nebuvo pagrįsti kai kurie nurodomi techninės įrangos įsigijimo kaštai.

„Pateiktas neįprastai mažos pasiūlymo kainos pagrindimas nebuvo pakankamas pagrįsti neįprastai mažą pasiūlymo kainą. Perkančioji organizacija, gavusi tokį pagrindimą, privalėjo arba pareikalauti pateikti papildomus atitinkamų pasiūlymo kainos dalių pagrindimą patvirtinančius įrodymus, arba turėjo atmesti atsakovės pasiūlymą dėl nepagrįstos neįprastai mažos kainos“, – teigia teismas.

PAGD anksčiau yra skelbęs, jog 112 programėlėje bus vaizdo skambučio galimybė, tai leis pagalbą išsikviesti žmonėms su klausos negalia. Iki tol reikalingą pagalbą jie gali išsikviesti trumpaisiais SMS pranešimais skubios pagalbos numeriu 112.

Anksčiau veikė pilotinis programėlės kurtiesiems projektas „GPIS/112“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių