Nepilnamečius „saugojantis“ įstatymas užkliuvo ir EP

Europos Parlamente (EP) nepritariama Lietuvos Seime priimtam nepilnamečių informavimo įstatymui, lrt.lt patvirtino europarlamentaras Leonidas Donskis. Pasak jo, EP ketina kreiptis į EK su prašymu išsiaiškinti, ar šis įstatymas atitinka ES vertybes. „Tai yra labai svarbi žinia Lietuvai ir nesvarbu, ką mūsų politikai kalbėtų, bet pasaulis tikrai nėra susimokęs prieš Lietuvą“, - lrt.lt sakė L.Donskis.

Organizacijų kritika - žinia Lietuvai?

Anot europarlamentaro, Žmogaus teisių pakomitečio nario Leonido Donskio, EP kreipimosi į EK dėl Lietuvoje priimto įstatymo iniciatorius yra EP Pilietinių teisių komitetas.

L.Donskis pridūrė, jog Seimo priimtas Nepilnamečių informavimo įstatymas esą yra „didžiulė klaida“.

Jis teigė, kad tarptautinės organizacijos - „Human Rights Watch“ bei „Amnesty International“ - neveltui kritikuoja šį įstatymą ir vadina jį homofobišku. Pasak L.Donskio, tai yra labai svarbi žinia Lietuvai.

„Tai yra labai svarbi žinia Lietuvai ir nesvarbu, ką mūsų politikai kalbėtų, bet pasaulis tikrai nėra susimokęs prieš Lietuvą. O juo labiau nėra susimokiusios tarptautinės žmogaus teisių organizacijos“, - kalbėjo L.Donskis.

Pasak jo, jei įstatymą kritikuoja ir tarptautinės žmogaus teisių organizacijos, su juo yra „kažkas netvarkoje“. „Man pačiam, kaip žmogui, kaip europarlamentui, kaip liberalui atrodo, kad su tuo įstatymų kažkas yra fundamentaliai netvarkoje“, - kalbėjo europarlamentaras.

Siūlo kreiptis į Konstitucinį Teismą

Jis pridūrė, kad Lietuvos politikams reikia nelaukti tolesnių Europos Parlamento (EP) bei Europos Komisijų (EK) reakcijų ir nedelsiant kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) su prašymų išsiaiškinti, ar priimtas įstatymas neprieštarauja Konstitucijai ir pabaigti „mūsų šaliai garbės nedarančią istoriją“.

Pasak politiko, šiuo metu EP yra vasaros atostogos, tad „rimtesnę reakciją“ Lietuva gali išgirsti rugsėjo mėnesį.

„Bet aš labai noriu tikėti, kad sveikas protas nugalės ir mūsų politikai bei teisininkai padarys galą šita, atleiskite, mūsų grįžimui į viduramžius“, - lrt.lt sakė L.Donskis.

Lietuvai gali būti iškelta byla?

Kęstutis Sadauskas, EK atstovybės Lietuvoje vadovas, lrt.lt sakė, kad kilus įtarimams, jog kurioje nors šalyje priimtas įstatymas prieštarauja ES teisei, pradedama Pažeidimo procedūra. Pradėjus šią, anot jo, gana ilgą procedūrą, valstybei suteikiama galimybė pakeisti ES teisės aktams prieštaraujantį įstatymą.

Jei jis nepakeičiamas, pasak K.Sadausko, EK kreipiasi į Europos Teisingumo teismą Liuksemburge su prašymu iškelti valstybei bylą.

D.Grybauskaitei irgi kelia abejonių

Primename, kad Seimas nepritarė Prezidento Valdo Adamkaus, kuris įstatyme pasigedo konkretumo ir aiškumo, veto ir šią savaitę priėmė Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo pataisas, kuriomis be viso ko, draudžiama agituoti už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, daryti neigiamą poveikį nepilnamečių psichinei sveikatai, fiziniam, protiniam ar doroviniam vystymuisi, skelbti informaciją, kuri kelia baimę, siaubą.

Kaip draudimo išimtys nurodomi atvejai, kai informacijos turinį sudaro „tik informacija apie įvykius, politinius, socialinius, religinius įsitikinimus ar pasaulėžiūrą“ arba kai „informacija yra reikšminga moksliniu ar meniniu požiūriu arba reikalinga tyrimams ar mokymui; yra viešas interesas ją skelbti; jos apimtis ir poveikis yra mažareikšmiai“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri dar turi pasirašyti šį įstatymą, yra užsiminusi, kad dėl kai kurių dalykų turi kitą nuomonę.

Prieš D. Grybauskaitei išvykstant pirmojo užsienio vizito į Švediją, šios šalies žiniasklaidoje taip pat buvo pasirodę raginimų dėl priimto įstatymo „imti Lietuvą už ausies“. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių