Neįtikėtina: 25 metai be asmens dokumentų

  • Teksto dydis:

Kasmet pareigūnai išduoda dokumentus sovietmečiu gimusiems, bet lietuviškų asmenybę patvirtinančių dokumentų neturintiems kauniečiams. Dažniausiai jų prireikia tada, kai prispiria bėda.
Vien per praėjusius metus Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Migracijos skyriaus Pasų poskyrio darbuotojai pilietybę patvirtinančius dokumentus išdavė 13 sovietmečių gimusių kauniečių, kurie neturėjo jokio dokumento arba turėjo tik sovietinius pasus. Šiais metais dokumentai ruošiami jau keturiems tokiems asmenims.
"Šie skaičiai mūsų nestebina. Jokių dokumentų neturintys žmonės dažniausiai pasakoja, kad jiems paso nereikėjo, nes jais kažkas vis pasirūpindavo – išlaikydavo broliai, seserys, sugyventiniai, – pasakojo Kauno apskrities VPK Migracijos skyriaus viršininkė Vilma Venclovienė. – Dokumentų neturintys žmonės į mus kreipiasi, kai numiršta jais besirūpinę artimieji. Netekę artimųjų, ,jie patenka į nakvynės namus, gydymo įstaigas."
Asmeniui be dokumentų – paso ar asmens tapatybės kortelės gavimo procedūra tampa labai ilga ir sudėtinga. Pilietybės klausimui spręsti renkami tėvų, senelių dokumentai, susirašinėjama su archyvais, vykdoma asmens atpažinimo procedūra ir t.t. Tačiau vien tik dokumentus surinkti nepakanka. Asmuo taip pat turi sumokėti apie 60 eurų valstybės rinkliavą. Visa asmens dokumento išdavimo procedūra užtrunka iki metų, taigi, net tiek laiko žmogus negali spręsti jokių savo sveikatos bei materialinių problemų ir tampa našta ne tik giminėms, artimiesiems, bet ir visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių