Mirė rašytojas, buvęs Seimo narys A. Pocius

  • Teksto dydis:

Eidamas 91-uosius metus po sunkios ligos šeštadienį mirė prozininkas, buvęs Seimo narys Algirdas Pocius, pranešė Lietuvos rašytojų sąjunga.

„Lietuvos rašytojų sąjunga reiškia nuoširdžią užuojautą Algirdo Pociaus žmonai Elenai, sūnums Giedriui ir Mindaugui bei kitiems artimiesiems, draugams, kolegoms“, – rašoma sekmadienio naktį išplatintame pranešime.

A. Pocius gimė 1930-ųjų rugpjūčio 28 dieną Ketūnuose, Mažeikių rajone. Jis baigė Klaipėdos mokytojų institutą, įgijo lietuvių kalbos ir literatūros specialybę. Po studijų dirbo Klaipėdos radijo komiteto redaktoriumi, korespondentu. Rašytojas 1992–1996 metais buvo išrinktas į Seimą.

A. Pocius debiutavo apsakymų rinkiniu „Rytmetis Užgirių kaime“, vėliau išleido dar kelis apsakymų rinkinius, kuriuose atsispindi paprasto žmogaus buities, darbo, dorovės tematika, jo dvasinio grožio poetizavimas.

Kituose apsakymų rinkiniuose vyrauja kaimo šiokiadieniai, doroviniai konfliktai, gamtos aprašymai. Jis parašė ir apsakymų vaikams, kuriuose sklandžiu pasakojimu pateikiami mažųjų kasdienybės epizodai.

Jo knygų yra išversta į rusų, latvių ir estų kalbas. Pagal jo apsakymą „Žlugimas“ 1967 metais sukurta kino novelė „Suaugusių žmonių žaidimai“.

A. Pocius 1967-aisiais buvo apdovanotas Žemaitės literatūrine premija už apsakymą „Tik du sūnūs“, 1982 metais Lietuvos SSR valstybine premija už knygą „Išskridę iš lizdo“, o 1985 metais Juozo Paukštelio premija už knygą „Liepos šešėlyje“.

1980 metais jam buvo suteiktas Lietuvos SSR nusipelniusio kultūros veikėjo vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hmmm

hmmm portretas
ar skiepinosi?

Jonas

Jonas portretas
Gal buvo skiepytas,pagal amžių turėjo būti paskiepytas, pirma vakcinos dozę, Astrazenika.

Užpelkis

Užpelkis portretas
Filme "Suaugusių žmonių žaidimai" vaidino R. Adomaitis ir E. Pleškytė. Rašytojai prietarybų valdžios gyveno kaip inkstai taukuose: butai Antakalnyje, premijos, kelialapiai į sanatorijas, kėliones po kapitalistines šalis. Viskas praktiškai nemokamai. Rašytojų sąjunga po Kompartijos CK buvo antra pagal įtaka organizacija respublikoje.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių