Mirė buvęs Politinių kalinių ir tremtinių bendrijos pirmininkas

Trečiadienį eidamas 86-uosius metus mirė buvęs Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos pirmininkas, technikos mokslų daktaras, aktyvus visuomenininkas Jonas Rytis Puodžius, pranešė Laptevų jūros tremtinių brolija „Lapteviečiai“.

Būdamas vaikas J. R. Puodžius su motina ir broliu 1941 metais buvo ištremtas į Altajaus krašto Barnaulo rajoną, vėliau – į Trofimovsko salą Lenos upės žiotyse Jakutijoje. Tėvas buvo suimtas ir ištremtas į Rešiotų lagerį Krasnojarsko krašte, kur po keturių mėnesių mirė.

1947 metų vasarą šeimai pavyko persikelti į Jakutską. Iš čia motina ryžosi nelegaliai sūnus išsiųsti į Lietuvą pas gimines. 1948 metų vasarą tai pavyko, nors bėgliai Maskvoje buvo sulaikyti ir pateko į beglobių vaikų namus, iš čia juos pasiėmė giminaičiai. Pati motina iš tremties grįžo tik 1956 metais.

J. R. Puodžius vidurinę mokyklą baigė Kaune, mokėsi Kauno politechnikume, Kauno politechnikos institute (dabar Kauno technologijos universitetas – BNS), kur įgijo inžinieriaus elektrotechniko diplomą. 1989 metais jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio inžinieriaus garbės vardas.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę J. R. Puodžius pakviestas dirbti į Mokslo ir studijų departamentą prie Vyriausybės. 1994–1998 metais jis ėjo Švietimo ministerijos sekretoriaus, viceministro pareigas, 1998–2009 metais buvo Mokslo tarybos patarėjas.

J. R. Puodžius taip pat aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje, buvo Laptevų jūros tremtinių brolijos „Lapteviečiai“ pirmininko pavaduotojas, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos pirmininkas, ilgametis visuomeninės tarybos prie Laisvės kovų komisijos Seime narys, jos pirmininkas.

Jis daug prisidėjo organizuojant Vilniuje Aukų gatvėje brolijos „Lapteviečiai“ pastatyto paminklo Jakutijoje kentėjusiems ir žuvusiems Lietuvos tremtiniams statybos finansavimą. Taip pat rūpinosi iš Sibiro, Korbiko gyvenvietės, atvežtos skulptūros „Sibiro madona“ konservavimu bei įkurdinimu Vilniaus arkikatedroje bazilikoje. Šios skulptūros kopija 2018 metais įteikta Lietuvoje viešėjusiam popiežiui Pranciškui.

J. R. Puodžius apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi (2005 m.), Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Aukso ženklu „Už nuopelnus“ (2007 m.) ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos medaliu „Vilties žvaigždė“ (2019 m.).

Parlamento vadovas reiškia užuojautą

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis savo ir Seimo vardu reiškia nuoširdžią užuojautą mokslų daktaro, docento, tremtinio ir visuomenės veikėjo Jono Ryčio Puodžiaus artimiesiems.

„Mūsų šaliai atgavus nepriklausomybę, Jonas Rytis Puodžius buvo vienas pirmųjų, stojusių prie valstybės aparato atkūrimo. Tai jam buvo pilietinės atsakomybės sprendimas. Lietuvos laisvės idėjai ir jos įgyvendinimui Jonas Rytis Puodžius skyrė visą savo energiją, ir tai liks darbštumo ir atsidavimo pavyzdžiu valstybės tarnautojams ir visiems Lietuvos piliečiams. Nuoširdžiai užjaučiu Jono Ryčio Puodžiaus artimuosius ir bičiulius“, – teigė Lietuvos parlamento vadovas.

Jonas Rytis Puodžius buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžiumi (2005 m.), Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Aukso ženklu „Už nuopelnus“ (2007 m.) ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių bendrijos medaliu „Vilties žvaigždė“ (2019 m.).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonui

Jonui portretas
Ar kas nors teigia, kad Jis buvo didvyris? NE, bet tai tikrai buvo kilnus žmogus ir vertas pagarbos, o ne pašaipos. Dėkoju likimui, kad teko pažinoti ir bendrauti. Dairausi aplink ir darosi liūdna, kad ši karta, iš kurios turėtume pasimokyti inteligencijos ir atsidavimo Lietuvai, iškeliauja.

Jonas

Jonas portretas
Visi patriotai,visi didvyriai miršta anksti ir pirmi o tie kurie prasidėjo krūmuose lieka "didvyriais".Tai Tiesa...

cia.... tie kur su Konservat KGB esnikais

cia....  tie kur su   Konservat KGB esnikais  portretas
viena partija sukure ?????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių