Vyriausiajam urėdui M. Pulkauninkui iš Seimo – ir palaikymas, ir kritika

Valstybinių miškų urėdijos vadovui Mariui Pulkauninkui pareiškus norą trauktis iš posto, nes jis esą neturi politinio palaikymo, kai kurie parlamentarai tikina, kad tokį palaikymą jis turi, kiti gi mano, kad valstybės įmonės vadovui jo net nereikia.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika, ketvirtadienį teigęs, kad vyriausiasis urėdas bus atleistas šalių susitarimu, penktadienį nepatenkino M. Pulkauninko prašymo atleisti iš darbo ir patikino, kad jis turi politinį palaikymą.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys „valstietis“ Kęstutis Bacvinka taip pat mano, kad M. Pulkauninkas turi politinį palaikymą. 

„Kas liečia pramonę ir miškų ūkio sektorių, manau, kad šis sektorius turi didesnį politinį, apskritai, o ne tik valdančiųjų palaikymą. Gal emocijos sužaidė, gal kažko nesusitarė, nesusikalbėjo“, – BNS svarstė parlamentaras. 

To paties komiteto narys, Socialdemokratų frakcijos narys, urėdijų pertvarkos priešininkas Linas Balsys BNS piktinosi, kad valstybinės įmonės vadovas tikisi politikų globos.   

„Man absurdiškai atrodo, kad įmonė turi turėti politinį palaikymą savo veiklai vykdyti taip, kaip ji mato, kaip reikalinga tai daryti. Verslas stengiasi eiti per politikus, kad galėtų patenkinti savo interesus“, – BNS teigė jis.

L. Balsys mano, kad M. Pulkauninką trauktis paskatino faktas, kad dėl Vyriausybės sprendimo iki 20 proc. sumažinti valstybinės medienos kainas urėdijos pelnas smarkiai kris, jos veikla nebebus tokia efektyvi.

„Galiu suprati jį (M. Pulkauninką – BNS), įvedus 20 proc. sumažintas kainas, urėdija nebegalės rodyti didelių gražių pelnų ir nebedirbs labai pelningai, nes visa reformos sėkmė buvo grįsta tik tuo, kad išaugo medienos kainos ir urėdija turėjo didesnius pelnus, o dabar, kaip Pulkauninkas teigia, jie sumažėtų 70 mln. eurų ir tai rodytų, kad įmonė neefektyviai dirba. Niekam tai nenaudinga ir visi už tai galvoja, ką dabar daryti, kaip patenkinti verslo interesus, nes, matyt, jiems parsiduota pačiu aukščiausiu lygiu“, – aiškino L. Balsys.    

Aplinkos apsaugos komiteto narys liberalas Simonas Gentvilas pareiškė, kad Lietuva, stodama į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO), prisiėmė įsipareigojimus depolitizuoti valstybės įmonių valdymą, tačiau jų nepaiso.

„Neturi būti politinio valdymo. Apgavome EBPO stodami, kad depolitizuosime įmonių valdymą, nes urėdijos vadovas priklauso nuo ministro“, – teigė S. Gentvilas.

„Jam (M. Pulkaukinkui – BNS) priskirta pavaldinio rolė, o ne įmonės direktoriaus“, – pridūrė parlamentaras, jau kreipęsis į EBPO prašydamas įvertinti urėdijų reformą.

Pasak S. Gentvilo, M. Pulkauninkas turėjo būti pavaldus tik įmonės valdybai, bet jis vistiek tiesiogiai pavaldus ministrui. Pasak jo, atleisti M. Pulkauninką nėra pagrindo.

„Nei VTEK, nei kokie interesai, niekas viešai nepasakė jokių priekaištų šiam žmogui, o ministras sako, kad šalių susitarimu. (...) Dėl nesusigaudymo šiame sektoriuje M. Pulkauninkas išstumiamas kaip kraštinis“, – komentavo S. Gentvilas. 

Jis mano, kad aplinkos ministras nutarė dėl M. Pulkauninko likimo spręsti liepos vidury supratęs, kad jis yra „silpnesnėje pozicijoje, nes ne Pulkauninkas, o ministras turėtų tokioje situacijoje atsistatydinti“.

„K. Mažeika kol kas nieko nepadarė, o M. Pulkauninkas įrodė ir pernai urėdija tapo pelningiausia valstybinė įmonė, aplenkė uostininkus, geležinkelininkus, energetikus. (...) Ateina ministras vos apšilęs ir pradeda įvedinėti tiesioginį įmonės valdymą“, – apgailestavo parlamentaras. 

Valdantiesiems priklausantis socialdarbietis Artūras Skardžius pareiškė, kad M. Pulkauninką riekia atleisti, jeigu jis nenori dirbti.

„Turėtų užleisti vietą ir nedelsiant. Jam patikėtas didžiulis valstybės turtas – mediena ir miškas ir negalima jo švaistyti ar sugadinti“, – BNS teigė A. Skardžius.

Parlamentaras abejoja M. Pulkauninko kompetencija ir sugebėjimu tinkamai įgyvendinti reformą.  

„Dideli debesys virš šio sektoriaus susikaupę yra (...). Yra didžiulė betvarkė, kai išlįs visi galai dėl jo paskyrimo į tą postą, tai Roko Masiulio greičiausiai žmogus iš „Klaipėdos naftos“ (iki paskyrimo į urėdiją jis buvo įmonės finansų direktorius – BNS). Tai vienos grupės žmonių sektoriaus užvaldymas. Yra didžiulė baimė, kad viskas išaiškės“, – sakė ankstesnės kadencijos Seime parlamentinį tyrimą dėl SGD terminalo statybos ir tuometinio „Klaipėdos naftos“ vadovo Roko Masiulio sprendimų inicijavęs A. Skardžius.   

Jo teigimu, aplinkos ministras daro klaidą, neatleisdamas M. Pulkaunininko. 

Ekonomikos komiteto narys konservatorius Jurgis Razma penktadienį be kita ko kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, prašydamas įvertinti Vyriausybės sprendimą pigiau parduoti valstybinių miškų medieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pavadinimas

pavadinimas portretas
Marius Pulkauninkas niekada urėdu nebuvo ir nėra. Kol kas jis yra Valstybinių miškų urėdijos direktorius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių