„Litexpo“ – milijonų verta mįslė

Laimėti milijoninės vertės konkursą, o paskui iš jo paskutinę akimirką pasitraukti ir užleisti vietą kitam. Taip pasielgę naujieji valstybinės įmonės „Litexpo“ vadovai užminė mįslių. Taip pamaloninti savi?

Viską jau buvo suplanavę

Kur pirmininkavimo ES renginiai, ten milijonai litų, konkursai ir, žinoma, galimybės pamaloninti savus. Ne paslaptis, kad kairieji, po ketverių metų sugrįžę į valdžią, ūmai ėmė keisti valstybinių įmonių aukščiausią vadovybę. O ją pakeitus – priimami migloti sprendimai.

Vienas tokių atvejų susijęs su valstybei priklausančiu parodų ir konferencijų centru „Litexpo“. Prieš porą mėnesių „Litexpo“ laimėjo viešąjį konkursą maitinti ES pirmininkavimo proga atvyksiančius svečius miesto Rotušėje, Nacionalinėje dailės galerijoje, pačiame „Litexpo“, Valdovų rūmuose ir kitur.

„Litexpo“ vadovai dar balandį gyrėsi, kad patiekalus svečiams iš užsienio gamins garsiausi Lietuvos virtuvės šefai. Buvo aiškinama, kad konkursui pateikta maitinimo ir aptarnavimo, stalų serviravimo bei dekoravimo koncepcija atitiko visus reikalavimus ir pataikė į dešimtuką.

„Ekspertai ją įvertino aukščiausiais balais. Mums pavyko surinkti puikią komandą, vienus geriausių Lietuvos virtuvės šefų, turinčius aukščiausio lygio tarptautinių susitikimų aptarnavimo patirties, ir pateikti geriausią konkursui iškeltos idėjos “Lietuva – moderni, kurianti, jauki„ sprendimą“, – tuomet teigė „Litexpo“ atstovas Justinas Bortkevičius.

Pasak jo, „Litexpo“ pateikta maitinimo koncepcija remiasi Šiaurės regiono, kuriam priklauso Lietuva, maisto gaminimo filosofija ir sieja ją su kulinariniu mūsų šalies paveldu – klasikine bajorų virtuve bei novatoriška maisto gamyba, paremta vadinamosiomis lėtojo maisto (angl. – slow food) idėjomis.

Taip pat žadėta papildomai įdarbinti 50–120 žmonių.

Daug sutapimų

Tačiau netrukus viskas netikėtai apsivertė aukštyn kojomis. Balandžio pabaigoje iš posto pasitraukė „Litexpo“ vadovas Darius Aleknavičius. Jis tuomet užsiminė, kad jautė politinį spaudimą ir nesutiko su nauja „partinio komisaro“ – pavaduotojo – pareigybe.

Laikinuoju „Litexpo“ direktoriumi tapo greitai pensinio amžiaus sulauksiantis Aloyzas Tarvydas, kuris yra gerai pažįstamas kairiųjų globotinis. Jis „Litexpo“ vadovavo nuo pat 1987-ųjų iki 2011-ųjų.

Tuoj po to paskelbta, kad „Litexpo“ atsisakė sudaryti sutartį dėl svečių, atvyksiančių į Lietuvą pirmininkavimo ES metu, maitinimo. T. y. iš konkurso pasitraukė ir užleido vietą kitiems – antrą vietą užėmusiai bendrovei „Taurakalnis“.

„Taurakalniui“ vadovauja gerus ryšius dar nuo sovietmečio su dabartiniais įtakingais socialdemokratais palaikanti Irena Čereškienė ir jos šeima. Beje, „Taurakalnis“ maitina ir Vyriausybės darbuotojus – bendrovė yra laimėjusi konkursą teikti maitinimo paslaugas Vyriausybės kanceliarijoje.

Juokingi pasiaiškinimai

Kas atsitiko, kad nauji „Litexpo“ vadovai, užtikrintai laimėję, neoficialiomis žiniomis, maždaug 4 mln. litų konkursą, užleido vietą kitam?

Oficiali „Litexpo“ pozicija, kodėl iš konkurso nuspręsta trauktis: paaiškėjo, kad Valdovų rūmuose nėra ir nebus įrengta... virtuvė.

„Vargu ar nesant nei vandentiekio, nei kanalizacijos galėtume gauti sanitarinį pasą“, – pareiškė laikinasis „Litexpo“ vadovas A.Tarvydas.

Tokie pasiaiškinimai kelia šypseną ES pirmininkavimą organizuojantiems pareigūnams. Ypač turint omeny milijonines užsakymo sumas.

Pasak laikraščio šaltinių, jau anksčiau įtakingi kairiųjų atstovai visomis priemonėmis siekė, kad „Litexpo“ pasitrauktų iš konkurso. Galiausiai viskas „susitvarkė“, kai D.Aleknavičius, neišlaikęs spaudimo, pasitraukė.

Pats D.Aleknavičius taip pat skeptiškai vertina oficialų savo įpėdinio pasiaiškinimą ir spėja, kad tai tėra formalus motyvas.

„Nežinau, kokių tikslų buvo siekiama. Pritrūko ambicijų gal? Spėlioti negaliu, kokie tie tikslai. Kai vadovavau, konkursui buvo gerai pasiruošta: tiek dalyvauti jame, tiek vykdyti. Tereikėjo pasirašyti sutartį. Mano galva, visos kliūtys įveikiamos, ir jei yra kliūtis, atsiranda ir keliai jai įveikti. Aš būčiau konkursą tęsęs. Bet gal naujoji valdžia įžvelgė kokių rizikų?“ – svarstė D.Aleknavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių