Lietuvos politikai ir Briuselio paradoksai

Ką turi bendra filosofas Liberalų sąjūdžio delegatas Leonidas Donskis ir į teisėsaugos nemalonę patekęs Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas? Juodu dirbs vienoje Europos Parlamento (EP) frakcijoje.

Taps bendražygiais

Paradoksalu, tačiau ne itin draugiškai vienas kito atžvilgiu nusiteikę politikai Briuselyje taps bendražygiais. Tai dienraščiui patvirtino Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis – pasak jo, tiek L.Donskis, tiek V.Uspaskichas EP priklausys vienai frakcijai, Liberalų ir demokratų aljansui už Europą (ALDE).

Liberalai ir Darbo partijos nariai jau antrą kadenciją iš eilės dirba vienoje EP frakcijoje. "Ir pereitą kadenciją buvo panaši situacija, kada Eugenijus Gentvilas buvo ALDE frakcijoje su penkiais Darbo partijos nariais", – prisiminė E.Masiulis.

Tokia partnerystė liberalų lyderio nedžiugina, tačiau, regis, V.Uspaskicho pavardė frakcijos sąraše nėra pakankamas motyvas ieškoti kitų partnerių. "Aišku, tai tam tikras nesusipratimas, bet ALDE yra pripažinusi, kad Darbo partija gali būti aljanso nare. Negalime nieko sakyti", – pridūrė E.Masiulis.

Išsigando V.Landsbergio?

Apie 8 proc. balsų EP rinkimuose surinkusios Lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis įsilies į naujai formuojamą Europos konservatorių ir reformatorių frakciją. Naujos frakcijos kūrėjai skuba girtis, kad suformavo ketvirtą įtakingą politinę jėgą EP.

Jungtinės Karalystės konservatoriai – didžiausia frakcijos politinė jėga. Tačiau iniciatyva steigti konservatorių ir reformatorių, ideologiškai beveik priešingų politinių krypčių, aljansą pačioje Didžiojoje Britanijoje vertinama ne per geriausiai. Britų diplomatijos vadovas Davidas Milibandas naująją EP frakciją apibūdino kaip absurdišką, juokingą, žeminančią ir gėdingą sąjungą.

Šioje frakcijoje bent jau kol kas nematyti nė vienos lietuviškos pavardės. Tačiau lenkiškų – nors vežimu vežk. Mat Lenkijos ekspremjero Jarosławo Kaczyńskio partija "Teisė ir teisingumas" yra viena frakcijos kūrėjų. Lenkų partija pagal EP narių skaičių (15) yra antra įtakingiausia politinė jėga naujojoje frakcijoje.

V.Tomaševskis savo apsisprendimą įsilieti į Europos konservatorių ir reformatorių frakciją aiškina ir nenoru dirbti su kai kuriais politikais iš Lietuvos. "Sunkų būtų paaiškinti mūsų rinkėjams, kad esu vienoje frakcijoje su Vytautu Landsbergiu. Be to, konservatorių frakcijoje turėsiu daugiau galimybių veikti", – dienraščiui "Rzeczpospolita" sakė Lenkų rinkimų akcijos vadovas.

V.Tomaševskis turėjo galimybę dirbti su V.Landsbergiu, mat kita Lenkijos partija, premjero Donaldo Tusko vadovaujama Pilietinė platforma, Lenkų rinkimų akcijos lyderį kvietė prisijungti prie Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) ir Europos demokratų frakcijos, kurioje V.Landsbergis turi didelę įtaką.

"Rzeczpospolita" taip pat pabrėžia, kad V.Tomaševskis jau užsitikrino vietą naujosios frakcijos valdyboje, o ir finansiškai šis pasiūlymas jam naudingesnis, mat konservatorių aljansas jam garantuoja daugiau lėšų biurui išlaikyti ir asistentų atlyginimams.

Tradicinės partijos nesiblaško

Daugiausia balsų EP rinkimuose surinkusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai savo 4 europarlamentarus deleguos į tą pačią Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) ir Europos demokratų frakciją, kuriai praėjusią kadenciją priklausė V.Landsbergis.

Nesiblaško ir socialdemokratai. Kaip dienraščiui sakė išrinktoji europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, jie be didesnių dvejonių nutarė tęsti veiklą Socialistų frakcijoje. Vienintelė didesnė permaina – tai, kad politinė jėga nutarė keisti pavadinimą į Socialistų ir demokratų aljansą.

Tvarka ir teisingumas dar dvejoja

Vieninteliai Lietuvos delegatai, neapsisprendę, kuriai EP frakcijai priklausyti, – partijos Tvarka ir teisingumas lyderis Rolandas Paksas ir jo dešinioji ranka Juozas Imbrasas. Jie vis dar blaškosi tarp kelių variantų, tačiau tikėtina, kad R.Paksas ir J.Imbrasas partnerius EP pasirinks dar šią savaitę.

"Kol kas dar vyksta konsultacijos, ir sprendimo nėra. Tą klausimą šeštadienį svarstysime partijos valdyboje", – dienraščiui sakė Tvarkos ir teisingumo frakcijos Seime seniūnas Valentinas Mazuronis.

Pasak jo, R.Paksas ir J.Imbrasas svarsto keletą pasiūlymų. Vienas realesnių variantų – Tautų sąjungos frakcija, kuriai priklausė 2004 m. į EP išrinktas jų partijos narys Rolandas Pavilionis. Tačiau neatmetama, kad pašalintasis prezidentas ir nuverstasis Vilniaus meras stos petys petin su V.Tomaševskiu ir taip pat papildys naujosios Europos konservatorių ir reformatorių frakcijos gretas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių