Lietuviai vienodai dažnai renkasi tapatybes korteles ir pasus

Migracijos valdybos duomenimis, Lietuvoje gyventojai vienodai renkasi ir tapatybės korteles, ir pasus. Pastarieji labiau populiarūs tarp vyresnio amžiaus žmonių, kortelės – tarp jaunimo.

Policijos pareigūnai teigia, kad padirbinėti naujos kartos asmens dokumentų beveik neįmanoma. Tokių atvejų pasitaiko retai, nes padirbtus dokumentus iškart pastebi pareigūnai.

Aštuoni milijonai – tiek nuo 2003-iųjų Lietuvoje išdalyta asmens tapatybės dokumentų.

Užsisako ir kortelę, ir pasą

Migracijos valdybos vadovės teigimu, asmens tapatybės korteles dažniausiai užsisako nevykstantys į užsienio šalis, kur reikalingos vizos. Vis dėlto pastaruoju metu daugėja įsigyjančiųjų abu dokumentus – ir kortelę, ir pasą.

„Mūsų praktika rodo, kad negalima išskirti, kad populiaresnės tapatybės kortelės ar pasas. Gal pažymėčiau, kad vyresnio amžiaus žmonės nuo senų laikų  turi įprotį  užsisakyti pasus, o jaunoji karta, keliaujantys žmonės, verslininkai – abu dokumentus – ir pasą, ir kortelę“, – teigia l.e.p. Migracijos valdybos viršininkė Edita Prilepskienė.

Elektroninis parašas – naujos kartos dokumentas, teigia vidaus reikalų viceministras.

„Tai yra saugus sertifikuotas elektroninis parašas, kuriuo asmuo galėtų pasinaudoti atlikdamas daug elektroninių paslaugų. Lietuvoje yra keliolika tūkstančių paslaugų, kurias gali gauti sėdėdamas savo darbo vietoje, būdamas prie kompiuterio pasirašyti sertifikuotu parašu ir gauti vienas ar kitas paslaugas“, – aiškino vidaus reikalų viceministras Julius Morkūnas.

Atsiradus pirmiesiems nepriklausomos Lietuvos pasams, klastotojams prasidėjo tarsi aukso amžius. Ypač populiaru buvo juos klastoti perklijuojant pase nuotrauką. Suklastotų dokumentų dar pasitaikydavo ir praėjusiame dešimtmetyje. Dabar tokių nusikaltimų – retenybė.

„Pareigūnai iš karto identifikuoja tokius klastotus dokumentus, bet tai nėra eurai, kurie dažnai padirbinėjami. Lupa padeda iš karto per keletą sekundžių identifikuoti, ar dokumentas yra tikras“, – sako Saulius Gagas.

Migracijos valdybos duomenimis, vien Vilniuje per savaitę išduodama daugiau nei tūkstantis tapatybės kortelių ir šiek tiek mažiau pasų.

Aštuoniamilijonasis naujos kartos asmens dokumentas

Spalio 20 d. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdyboje įteiktas aštuoniamilijonasis naujos kartos asmens dokumentas – Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelė. Ji įteikta Pasieniečių mokyklos kursantei Danguolei Klopovaitei.

Išskirtinio dokumento savininkė paaiškėjo Asmens dokumentų išrašymo centro naujai išrašytų dokumentų partijai pasiekus Migracijos valdybą – aštuoniamilijonasis naujos kartos asmens dokumentas, Lietuvos Respublikos asmens tapatybės kortelė, buvo išrašyta Danguolės Klopovaitės vardu. Migracijos valdybos viršininko pareigas laikinai einanti E. Prilepskienė susisiekė su išrašytosios asmens tapatybės kortelės savininke ir, pranešusi apie dokumento išskirtinumą, pakvietė jį atsiimti. Asmens dokumentų išrašymo centras, norėdamas pažymėti D. Klopovaitei skirtos asmens tapatybės kortelės išskirtinumą, išrašė aštuoniamilijonąjį asmens dokumentą patvirtinantį liudijimą. Vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko S. Gago ir Asmens dokumentų išrašymo centro direktoriaus Ramūno Žičkio pasirašytas liudijimas kartu su asmens tapatybės kortele šiandien ir buvo įteiktas D. Klopovaitei.

Iškilmingoje dokumento D. Klopovaitei įteikimo ceremonijoje Migracijos valdyboje dalyvavo vidaus reikalų viceministras J. Morkūnas, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas S. Gagas, Asmens dokumentų išrašymo centro prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos direktorius Ramūnas Žičkis, Migracijos valdybos viršininko pareigas laikinai einanti E.Prilepskienė ir pasieniečių pirminio profesinio mokymo kursantų vadovė, Danguolės kurso kuratorė Ramunė Kazlienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių