Kuo užimti iš stovyklų grįžusius vaikus

  • Teksto dydis:

Vasarai ritantis į antrą pusę, dalis tėvų ima sukti galvas, kuo užimti jau spėjusius iš pirmųjų stovyklų grįžti vaikus. Ekspertai dalijasi idėjomis, kaip šeimai naudingai ir įdomiai praleisti likusią vasarą ir padėti vaikams įgyti naujų įgūdžių.

Anot skaitmeninių finansinių paslaugų įmonės „Creditea“ klientų patirties valdymo vadovės Donatos Stoškuvienės, nemaža dalis lietuvių vasarą yra linkę išleisti savo vaikus į stovyklas, dažniausiai – į sporto ir meno užsiėmimus.

„Creditea“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa parodė, kad 38 proc. apklaustųjų, turinčių mokyklinio amžiaus vaikų, per vasaros atostogas juos leidžia į sporto stovyklas ar būrelius, 20 proc. – į meno ir kūrybos, 12 proc. – kalbų, 11 proc. – mokslo ir technologijų, lauko stovyklas, 8 proc. – socialinių įgūdžių ir lyderystės.

„Tačiau atžaloms grįžus iš stovyklų, tėvams neretai tenka vėl spręsti galvosūkį, kuo juos užimti – juk išleisti į dar vieną būrelį ne kiekvienai šeimai užtenka lėšų. Tuo labiau kad dar reikia atsidėti pinigų ir naujiems mokslo metams. Net 41 proc. apklaustųjų teigia, kad  vieno vaiko paruošimui mokyklai išleidžia apie 100–200 Eur. Jei šeimoje yra daugiau vaikų, piniginę tenka atverti gerokai plačiau“, – sako D. Stoškuvienė.

Todėl ji dalijasi septyniomis nemokamomis veiklomis visai šeimai, kurių metu vaikai gali išmokti naujų įdomių dalykų.

Gamtos stebėjimas. Išvykite į mišką ar prie ežero ir drauge su vaikais stebėkite gamtą – paukščius, augalus, vabzdžius. Į užrašų knygelę užsirašykite, ką pamatėte, nupieškite įdomesnius rastus augalus ar pamatytus gyvūnus. Plačiau pasidomėkite jų rūšimis, reikalingomis gyvenimo sąlygomis, maistu ir pan.

Orientavimasis. Mokykite vaikus orientuotis miške ar parke naudojantis žemėlapiais ar kompasais. Organizuokite orientavimosi varžybas ir įtraukite į jas visą šeimą ir draugus.

Rankdarbiai. Užsiimkite rankdarbiais – megzkite, nerkite, užsiimkite dekupažu, kurkite karpinius. Gryname ore su vaikais galite pinti vainikus, gaminti šiaudines lėles, dėlioti akmenukų mozaikas.

Eksperimentai. Atlikite paprastus mokslinius eksperimentus – pavyzdžiui, sukurkite vulkaną iš sodos ir acto. Kad tokie vulkanai būtų spalvoti, į sodą įlašinkite po kelis lašus maistinių dažų.

Sodininkystė. Mokykite vaikus sodinti ir prižiūrėti augalus, padėkite jiems susikurti mažą darželį. Tai vaikams ne tik padės suprasti gamtos ciklus, bet ir išmokys juos atsakomybės.

Gaminimas. Mokykite vaikus gaminti paprastus patiekalus ar kepinius. Eikite kartu apsipirkti į turgų, rinkite miške uogas ir ruoškite iš jų įvairius nesudėtingus ir sveikus gardumynus.

Muzika ir šokiai. Mokykite vaikus groti paprastais instrumentais, drauge mokykitės šokių žingsnelių ir naujų dainelių. Organizuokite koncertus ir pasirodymus namuose ar kieme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių