Kokiais atvejais galima pasikeisti vardą ir pavardę?

Jeigu norite pasikeisti vardą, galite sugalvoti bet kokį naują jums patinkantį, o štai su asmens gyvenimu visiškai nesusijusios, išgalvotos pavardės pasirinkti negalima. Taip sako Vilniaus universiteto teisės klinikos direktorė Vida Petrylaitė.

Asmuo, sulaukęs 18 metų, yra visiškai laisvas pasikeisti savo vardą. „Jeigu iki 18 metų prie vardo nepripratote ir susigalvojote kitą idealų vardą, tai, žinoma, turite teisę jį keisti“, – tvirtina V. Petrylaitė. 

Vardo keitimui, pasak jos, yra labai mažai apribojimų. Galima susigalvoti bet kokį, visiškai naują vardą ir keisti jį tiek kartų, kiek norisi.  Tačiau keletas apribojimų visgi yra.

Lietuvoje galima turėti ne daugiau nei du vardus, nors užsienio valstybėse vardų skaičius dažnai yra visiškai neribojamas. „Lietuvoje, kad ir kiek vardų patiktų, daugiausiai galima turėti du vardus, kurie yra rašomi atskirai. Tiesa, krikšto vardas čia neįtraukiamas. Kalbama tik apie du oficialius asmens dokumente įrašytus vardus“, – kalba V. Petrylaitė.

Kitas apribojimas – gana įdomus, sako pašnekovė. Vardas turi atitikti asmens lytį. Jeigu yra moteriška lytis – vardas turi būti moteriškos giminės, jeigu vyriška – vyriškos giminės.

„Tai yra įdomu, nes, pavyzdžiui, visi turbūt žino garsųjį Vokietijos rašytoją Erich Maria Remarque. Lietuvoje tokio vardo vyrui pagal taisykles nebūtų galima duoti. Nors dėl tokio tradicinio antrojo vardo Marija būtų įdomu pasiginčyti, jeigu kažkuri šeima susigalvotų savo vaikui duoti tokį vardą“, – svarsto teisės ekspertė.

Dar vienas apribojimas: pasirinktas vardas neturi prieštarauti gerai moralei ir viešajai tvarkai. „Tai turbūt kalbėtume apie tuos vardus, kurie turi neigiamą skambesį, asocijuojasi su negražiais žodžiais, panašūs į keiksmažodžius“, – vardija Vilniaus universiteto teisės klinikos direktorė. Pasak jos, vargu ar būtų galima Lietuvoje pasirinkti vardą, susijusį su neigiamomis istorinėmis asmenybėmis, pvz., Hitleris ir panašiai.

Pavardės keitimas sudėtingesnis

Tuo metu pavardę pasikeisti į naują galima tada, kai ši yra keičiama į tėvų, senelių, prosenelių arba kitų protėvių, neribojant į praeitį, svarbu turėti duomenis apie giminystės ryšį. „Jeigu archyvuose atrasite kažkokį  XVII amžiaus savo prosenelį, kurio pavardė Radvilas, Sapiega ar pan., prašom, mielai galite keisti pavardę. Tik turi būti giminystės ryšį įrodantys dokumentai“, – tvirtina V. Petrylaitė.

Dažniausias pavardės keitimo atvejis Lietuvoje yra santuoka. Pavardę pasikeisti galima tiek sudarant, tiek nutraukiant santuoką.  Skyrybų atveju galima susigražinti savo ikisantuokinę pavardę.

Net ir santuokos sudarymo atveju pavardės keitimo galimybės tarp sutuoktinių yra neribojamos, tvirtina pašnekovė. Sutuoktiniai gali apskritai nekeisti savo pavardės, pasilikti savąsias, sutuoktinė gali pasiimti vyro pavardę. Pasak teisės specialistės pasitaiko retų atvejų, kai vyrai pasiima sutuoktinės pavardę. Galima pasirinkti dvigubą pavardę.

„Praktikoje dar nesusidūriau, tačiau yra tokia teisinė galimybė ir būtų labai įdomus šeimos pasirinkimas, jei ir žmona pasiimtų vyro pavardę prie senosios, ir vyras prie savo prijungtų žmonos“, – mano V. Petrylaitė.

Specialistė pažymi, kad pavardę keisti galima ne tik santuokos sudarymo ar nutraukimo metu, tai galima padaryti bet kada gyvenant santuokoje.  „Jei pasiėmėme sutuoktinio pavardę, santuokos metu, net nesant skyryboms, galima susigrąžinti savąją pavardę. Taip pat galima atlikti jau minėtas kombinacijas“, – teigia Vilniaus universiteto teisės klinikos direktorė.

Skyrybų atveju numatoma tik viena sąlyga, kuomet sutuoktinis iš kito buvusio sutuoktinio gali atimti pavardę. Toks atvejis galimas tik tai tada, kai sutuoktinis, iš kurio norima atimti pavardę, yra kaltas dėl tos santuokos nutraukimo.  Pasak teisininkės, jeigu abu sutuoktiniai pripažįstami kaltais, pavardės atimti nebegalima.  Tačiau ši sąlyga turi išlygą – pora turi neturėti  bendrų vaikų, kitaip pavardės atimti negalima.

Pavardei taip pat taikomi lyties atitikimo reikalavimai. „Lietuvoje vyriškos pavardės moteris kol kas turėti negali, ir tos diskusijos nuolat kyla ir atsinaujina. Grynai vyriškos pavardės moteris pasirinkti negali, tačiau gali pasirinkti galūnę –ė, nenurodančią santuokinio statuso, nepaisant to, ar yra ištekėjusi ar ne“, – kalba V. Petrylaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių