K. Mažeika: Punios šilo gamtinio rezervato plotas nebus didinamas

Alytaus rajone esančio Punios šilo gamtinio rezervato plotas nebus didinamas, teigia aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

„Rezervato plotas šiame etape tikrai nebus didinamas. Tiek šiuo, tiek kitais atvejais, kur yra saugomos teritorijos, svarbu identifikuoti buveines ir užtikrinti maksimalią jų apsaugą ir stebėjimą“, – BNS pirmadienį sakė ministras.

„Žmonės nori laisvos teritorijos, nori grybauti ir uogauti, naudotis infrastruktūra rekreacijai, mes tai palaikome. Svarbu, kad būtų užtikrinta saugomų rūšių, buveinių apsauga“, – teigė jis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas praėjusią savaitę paskelbė, kad Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos sprendimas stabdyti Punios šilo gamtinio rezervato plėtrą buvo nemotyvuotas ir nepagrįstas.

Pareiškėjai iš Baltijos aplinkos forumo teigė, kad Punios šilui reikalinga didesnė apsauga, nes nepadidinus gamtinio rezervato ploto kyla pavojus neišsaugoti unikalių ten gyvenančių ir augančių rūšių.

Teismas priteisė iš Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos atlyginti Baltijos aplinkos forumui 3 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Žmonės nori laisvos teritorijos, nori grybauti ir uogauti, naudotis infrastruktūra rekreacijai, mes tai palaikome. Svarbu, kad būtų užtikrinta saugomų rūšių, buveinių apsauga.

Pasak aplinkos ministro, dėl teismo sprendimo artimiausiu metu bus kalbama su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba dėl tolesnių veiksmų.

„Turbūt kalbėsime apie atsakomybes, apie tą lėšų sumą, kuri buvo priteista. Ir tada prašysime veiksmų, kuriuos turi atlikti pati Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba“, – teigė K. Mažeika.

Jis pernai birželį pasirašė įsakymą dėl rezervato plėtros sustabdymo, tam priešinosi gamtosaugininkai.

Punios šilas užima daugiau nei 2,7 tūkst. hektarų teritoriją, o rezervatas šiuo metu yra 457 hektarų plote. Rezervatą buvo planuojama išplėsti iki beveik 2,2 tūkst. hektarų.

Alytaus rajone Nemuno kilpos gaubiamas Punios šilas yra vienas vertingiausių Lietuvoje plytinčių miškų masyvų. Jis yra Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ dalis.

Jame gausu šimtamečių gamtos paminklais paskelbtų ąžuolų ir kitų medžių, taip pat čia randama daugiau nei 100 į Raudonąją knygą įrašytų augalų ir gyvūnų rūšių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS  ZUBINAS  portretas
KĄ MŪSŲ LAIKŲ GAMTININKAI SUPRANTA APIE GAMTĄ? AR JIE PAŽISTA, M.KPOERNIKO ir ROMUALDO ZUBINO, ATRASTUS KETURIS ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS FIZINIUS JUDĖJIMUS?! NE! AR JIE ŽINO - KODĖL KLIMATAS KINTA? NE! AR JISE ŽINO, KAD NUO 2500-jo ŠIMTMEČIO, ŠIAURINIAME ŽEMĖS PUSRUTULYJE, VYRAUS TIKTAI VIENAS METŲ LAIKAS - VASARA IR DIENA ?! NE! AR JIĖ ŽINO, KAD NUO 2500-jų METŲ ŽEMĖJE PRASIDĖS ŽEMĖS AŠIGALIŲ KAITA?! NE! AR JIE ŽINO, KAD NUO ŠIAURINIŲ KALNŲ ŠLAITŲ JAU PRASIDĖDA VIS INTENSYVĖJANČIOS SNIEGO ir LEDYNŲ NUOŠLIAUŽOS, KURIUOS, NUO KALNŲ ŠLAITŲ, NUŠLUOS ne tiktai MIESTUS ir GYVENVIETES, bet IR ĮVAIRIUS STATINIUS BEI UŽTVANKAS! NE! JAU SENIAI LAIKAS IŠ PAVOJINGŲ VIETŲ IŠKELTĮ GYVENTOJUS!!!!!!!!

tadas

tadas portretas
susiktas medziotojas.

>>Cha

>>Cha portretas
Teisingai, vidus priklauso ne nuo išvaizdos. Užtat veido išraiška nuo vidaus dar ir kaip priklauso! O dėl klano nario elgesio tai sutinku šimtu dviem procentais.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių