FTB ištiesė ranką STT

JAV slaptosios tarnybos padeda Lietuvos agentams kelti kvalifikaciją. Rudens pradžioje baigėsi pirmasis JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) ir Lietuvos Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT)specialistų mainų etapas.

Vasarą žvalgybos agentai iš Lietuvos stažavosi FTB mokymo centre Teksase, o rugsėjį Lietuvoje dvi savaites dirbo FTB analitikas, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba.

„Lietuva nuo 2002-ųjų turi tarpvyriausybinį susitarimą su FTB, bet iki šiol jo įgyvendinimas buvo iš esmės vienpusė FTB pagalba mums. Specialistų mainai - tai esminis pokytis pradedant glaudesnį institucijų bendradarbiavimą", - sakė STT žvalgybinės veiklos valdybos viršininkas Valdas Jacynas.

Pasak jo, dabar STT ir FTB darbas organizuojamas panašiai, o atliekant kai kurių sričių tyrimus Lietuva turi daugiau galimybių nei JAV. „Mes esame nedidelė šalis, todėl mums tenka dirbti su mažesniais informacijos srautais, lengviau ją apdoroti. Kita vertus, FTB turi daug didesnę patirtį", - kalbėjo STT pareigūnas.

STT bendradarbiauja ir su kitomis užsienio tarnybomis ir tyrimų institutais. Nuo metų pradžios pradėtas vykdyti projektas „Kovos su korupcija stiprinimas", kuriam ES skyrė 3,1 mln. litų.

STT žvalgybos agentai ir analitikai šiemet tobulinosi britų žvalgybininkų kursuose, pagal apsikeitimo patirtimi programą stažavosi Vokietijos Kriminalinės policijos valdybos padaliniuose. Analitikai dalyvavo JAV CŽV saugumo studijas rengiančios kompanijos „Janes Information Group" kursuose, žvalgai - Londono Metropoliteno policijos pareigūnų pratybose ir mokymuose. STT taip pat pasitelkė kviestinį ekspertą - buvusį britų žvalgybininką - parengti mokymus apie STT žvalgybos modelį ir rekomendacijas dėl žvalgybos veiklos organizavimo.

STT per šiuos mokymus stiprina žvalgybos ir analizės įgūdžius. Pasak V.Jacyno, analitinė žvalgybinė veikla pastaruoju metu stiprinama visų šalių specialiosiose tarnybose, ypač JAV.

„Rugsėjo 11-osios išpuoliai parodė tarpinstitucinio ir tarpvalstybinio keitimosi informacija trūkumus, dėl to JAV FTB ir kitų valstybių teisėsaugos institucijos dabar daugiau dėmesio skiria analitinės žvalgybinės veiklos tobulinimui", - sakė pareigūnas.
Projekto "Kovos su korupcija stiprinimas" lėšomis - maždaug 1 mln. litų - finansuojamas baudžiamojo persekiojimo stiprinimas, į kurį įeina minėti mokymai STT operatyviniams darbuotojams, analitikams ir tyrėjams. Pasak V.Jacyno, baudžiamasis persekiojimas resursų prasme yra brangiausia STT sritis - jį vykdo dauguma STT darbuotojų, jai skiriama lėšų dalis sudaro apie 80 proc. viso tarnybos biudžeto. Be to, šio projekto lėšos taip pat skiriamos prevencijai bei antikorupciniam gyventojų švietimui plėtoti.

Metų pradžioje pradėtas vykdyti projektas bus įgyvendinamas iki 2008-ųjų pabaigos. Šį rudenį dar planuojama išsiųsti keletą STT specialistų stažuotis į Austrijos vidaus reikalų ministerijos antikorupcinį padalinį.


Šiame straipsnyje: ftbSTTagentai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių