Bendros ES mobiliosios programėlės karantinui nebus?

Bendros Europos Sąjungos (ES) mobiliosios programėlės švelninant karantiną greičiausiai nebus, tačiau ieškoma būdų tarpusavyje integruoti nacionalines programėles, sako Lietuvos ambasadorė prie Europos Sąjungos.

„Kaip tik šios savaitės pradžioje vyko diskusija apie tai, ar reikėtų europinės programėlės, ar tai turėtų būti nacionalinių valstybių programėlės, kurios galėtų sąveikauti. Labai didelio entuziazmo kurti europinį appsą, europinę programėlę, tikrai nėra“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė Lietuvos ambasadorė prie Europos Sąjungos Jovita Pranevičiūtė-Neliupšienė.

Pasak jos, didžiausia kliūtis bendrai programėlei kurti būtų tai, kad kai kurios šalys yra „pakankamai toli pažengusios“ kurdamos savo nacionalines programėles.

„Jos yra adaptuotos nacionaliniam kontekstui, konkrečiai šaliai, konkrečiai situacijai“, – sakė J. Pranevičiūtė-Neliupšienė.

„Dabar tikimasi, kad diskusijos bus pratęstos, kad tos programėlės galėtų sąveikauti tarpusavyje – tai nėra taip paprasta, kaip atrodo, diskusijos dar tiktai prasidėjo“, – sakė ji.

Apie tai, jog reikėtų vienos programėlės visai ES, trečiadienį svarstė Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

Jo nuomone, žmonėms, kurie įsidiegia tokias programėles, galėtų būti taikoma mažiau suvaržymų nei tiems, kurie tai daryti atsisako.

„Kas nenori dėtis tokios programos, turėtų tam tikrus suvaržymus ir apribojimus. Kas tą nori padaryti, būtų tikrai palengvinimas. Ir manau, tikrai palengvintų, kalbant apie galimų užsikrėtusių žmonių arba epidemiologinį tyrimą, kalbant apie atskiras teritorijas“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė Vyriausybės vadovas.

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį pratęsė karantiną iki gegužės pabaigos, tačiau atlaisvino judėjimo tarp valstybių sąlygas: nuo pirmadienio, gegužės 11 dienos, į Lietuvą be saviizoliacijos galės atvykti Lenkijos piliečiai, bet apibrėžtas jų judėjimo tikslas – darbas, verslas ar mokslas.

Nuo gegužės 15 dienos atlaisvinamas susisiekimas atvykstantiems iš Latvijos ir Estijos. Judėjimas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų vyks laisvai, atvykus nebus reikalaujama izoliacijos.

Programėles koronavirusui stebėti naudoja Jungtinė Karalystė ir Italija.

Lietuvoje veikia programėlė „Karantinas“, skirta stebėti privalomoje saviizoliacijoje esantiems žmonėms bei padedanti gyventojams sekti savo sveikatos būklę ir naujausią informaciją.


Šiame straipsnyje: ESprogramėlėkarantinaskoronavirusasKoronavirusas LietuvojeJovita Pranevičiūtė-NeliupšienėCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

politikas

politikas portretas
pasaulio valdovai dabar panikos,viskas daroma skubos tvarka...musu politikai daro ta pati.arteja atpildo diena,todel vakcinas darys su policija ir lausis i namus

skiedalai

skiedalai portretas
o programėlės kūrimui policajus dar pusę milijono skirtų?

Jojonas

Jojonas portretas
Totalus piliečių sekimas,taip reikėtų vadinti šią programėlę.Ir pasibaigus visokiems karantinams,atsiras šimtai priežasčių ją toliau naudoti.Kas darosi su Europa ir jos laisvėmis ir demokratija?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių