Ar valgyklos tam pasiruošusios?

Vaikams – patiekalai su mažiau cukraus ir druskos, be iš dalies hidrintų riebalų. Tai netrukus taps privaloma. Ar ugdymo įstaigos, maisto produktų tiekėjai ir atsakingos už kontrolę institucijos pasiruošę šiems pokyčiams?

Jau kitais metais

Maitinimas ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose organizuojamas remiantis teisės aktais ir nuolat tobulinamas. Dar vieni pasikeitimai įsigalios nuo ateinančių metų sausio 1 d.

Šiuo metu suderinti su atsakingomis institucijomis ir vadinamieji pavyzdiniai valgiaraščiai turi būti peržiūrimi kiekvienos ugdymo įstaigos, ar atitinka naujo teisės akto ribas. Ar valgiaraščius pakartotinai reikės derinti su atsakinga institucija – juk sumažinus cukraus kiekį, kalorijos neatitiks rekomenduojamų paros normų? Kiek cukraus ir druskos bus leidžiama maisto produktuose ir patiekaluose?

Gėrimai, kakava, kompotai, sausainiai, bandelės, uogienės, saldūs padažai ir gaminami patiekalai, kurių sudėtyje cukraus yra daugiau kaip 5 g šimte gramų, negalės patekti ant vaikų stalo ugdymo įstaigose. Vaikams maitinti tiekiamame sūryje ir mėsos gaminiuose druskos negalės būti daugiau kaip 1,7 g viename šimte gramų. Kituose produktuose ir gaminamuose patiekaluose druskos galės būti ne daugiau kaip 1 g šimte gramų.

Kontrolierius bus sąžinė?

Šiuo metu galiojančiuose pavyzdiniuose valgiaraščiuose, kuriais vadovaujasi didžioji dalis Lietuvos ugdymo įstaigų, cukraus kiekis viršija kai kuriuose maisto produktuose ir patiekaluose netrukus įsigaliojančias normas.

"Pavyzdžiui, cukraus kiekis maisto produkto 100 gramų yra: kompote – apie 8 g, arbatoje – apie 6 g, bandelėse – nuo 8 iki 16 g, saldžiuose padažuose – apie 25 g. Todėl ugdymo įstaigos, maisto produktų tiekėjai jau dabar turi ruoštis šiems pokyčiams", – perspėja viešosios įstaigos "Tikra mityba" direktorė Danguolė Gasparavičienė.

Maisto produktai – sausainiai, bandelės, uogienės, džemai, gėrimai, dešrelės, sūriai, netgi duona ir kiti maisto tiekėjų pristatomi produktai, kurie negaminami ugdymo įstaigose, taip pat turės neviršyti cukraus ir druskos kiekio. Kas tai kontroliuos? Ugdymo įstaiga mato tik produkto ženklinimo informaciją, kurioje cukraus kiekis nėra žymimas. Maisto produktų tiekėjas turės reikalauti iš gamintojų nurodyti cukraus kiekį produktuose, o ugdymo įstaiga turės pasitikėti maisto tiekėju?

Kai kurie jau rengiasi

Produktus su druska galima vertinti ir patiems, jei ant jų pakuotės pateikta maistingumo deklaracija, kurioje nurodomas druskos kiekis.

Tačiau ar visi atsakingi už vaikų maitinimą žino, kad kasdienėje mūsų duonoje druskos kiekis labai dažnai yra daug didesnis, nei bus reikalaujama.

Su šiais naujais reikalavimais Kauno rajono ugdymo įstaigose jau dabar supažindinami maisto produktų tiekėjai ir už gamybą atsakingos įmonės bei darbuotojai.

"Vaikams tiekiamų maisto produktų sąrašas yra peržiūrimas, kad atitiktų naujus reikalavimus. Šiuo metu mokyklų dietologės ir valgyklų vadovės koreguoja visas saldžių gėrimų – arbatų, kompotų, kakavos receptūras, mažinant juose cukraus kiekį iki leistino", – informuoja Kauno rajono savivaldybės administracijos Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Žydra Narbutienė.

Hidrinti iš dalies

Konditerijos gaminiai, tokie kaip sausainiai, bandelės, pyragai, kuriuose yra iš dalies hidrintų riebalų, negalės patekti ant vaikų stalo, nes yra kenksmingų riebalų rūgščių transizomerų šaltinis.

"Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vengti riebalų rūgščių transizomerų, kurių gauname tik su maistu ir suvartojimas turėtų būti mažesnis nei 1 proc. bendrojo paros energijos kiekio. Neigiamas poveikis sveikatai kyla suvartojant net ir mažą riebalų rūgščių transizomerų kiekį, tačiau kiek tiksliai produkte, turinčiame iš dalies hidrintų riebalų, yra riebiųjų rūgščių transizomerų, pasakyti negalima. Mat Lietuvoje galiojanti ženklinimo sistema nereikalauja nurodyti esamo riebiųjų rūgščių transizomerų kiekio", – pastebi D.Gasparavičienė.

 


Šiame straipsnyje: valgyklosmaistasmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

egle

egle portretas
tai šaunus sumąstymas del vaikų mitybos, betreikia , kad atsakingi valdžios atstovai kurie gerai žino maisto technologią, kad sudaryt9 bent vieną tikrą pavyzdinį valgiaraštį, kuriuo butų galima naudotis ugdymo istaigų virtuvems ir , kad virejas labai gerai suprastų ir moketų pagaminti tiksliai pagal visas nuorodas.

egle

egle portretas
tai šaunus sumąstymas del vaikų mitybos, betreikia , kad atsakingi valdžios atstovai kurie gerai žino maisto technologią, kad sudaryt9 bent vieną tikrą pavyzdinį valgiaraštį, kuriuo butų galima naudotis ugdymo istaigų virtuvems ir , kad virejas labai gerai suprastų ir moketų pagaminti tiksliai pagal visas nuorodas.

x

x portretas
kaip su viešais pirkimais, juk sutartys sudarytos ir sausainiams, ir kompotams....
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių