Ar notarui neprivaloma turėti kasos aparato?

Notarai neprivalo turėti kasos aparato, tačiau, prireikus, turi pateikti dokumentą prilyginamą kasos aparato kvitui. Taip teigia Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė Rasa Virvilienė.

LRT Radijo klausytoja iš Kauno teigia, kad jai tenka naudotis notarų paslaugomis, ir nori sužinoti, kodėl notarai, sumokėjus pinigus, neišduoda čekio.

„Kodėl notarai neišduoda čekio? Ar notarams neprivaloma turėti kasos aparato? Juk atsiskaitome grynaisiais pinigais“, – sako LRT Radijo klausytoja.

„Notarams neprivaloma naudoti kasos aparatų, pagal vyriausybės nutarimą, kaip gyventojams, vykdantiems individualią veiklą ir teikiantiems paslaugas“, – teigia Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė R. Virvilienė.

Tačiau pagal kitą teisės aktą, pasak teisės specialistės, gyventojai, kurie verčiasi individualia veikla, turi naudoti tokius apskaitos dokumentus, kaip grynųjų pinigų priėmimo kvitas, sąskaita faktūra, PVM sąskaita faktūra ir kiti apskaitos dokumentai, pvz., mokėjimo pavedimai .

„Taigi iš esmės išduotas kitas analogiškas dokumentas yra prilyginamas kasos aparato kvitui ir, pirkėjui arba paslaugas gaunančiam asmeniui paprašius, visais atvejais turi būti išduotas“, – tvirtina R. Virvilienė.

Pašnekovės teigimu, pagal teisės aktą, notaras gali neišduoti prieš tai paminėtų dviejų dokumentų, t. y. grynųjų pinigų priėmimo kvito ir sąskaitos faktūros, jei pirkėjas arba paslaugos gavėjas nepageidauja arba neprašo tokio dokumento. „Tačiau, kai pirkėjas arba paslaugos gavėjas išreiškia tokį pageidavimą, individualią veiklą vykdantis asmuo, t. y. notaras, tokį dokumentą privalo išduoti“, – kalba Valstybinės mokesčių inspekcijos Teisės departamento direktorė.


Šiame straipsnyje: Notaraskasos aparataskvitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jura

Jura portretas
ne tik notarams bet ir advokatams reikia sustatyti kasos aparatus....tai bent zinosim kad tie plesikai mokescius saziningai moka,...

Danute,

Danute, portretas
Mano supratimu tokios specialybes asmenys turetu buti saziningi ir rodyti pavyzdi kitiems, bet...susidurus teko nusivilti :1 val pokalbis(nepilnai, uztrukome 20min.) paeme 500litu, nieko ir veliau nepadejo tik pareiske , kad reiktu kreiptis i teisma, tik..reikia sumoketi uz atstovvavima teisme ir dar ten uz kazka 2700Litu, likimas buvo palankus , pati siaip ne taip susitvarkiau savo reikalus is tos nevilties ir kvito uz 20 min pokalbi pamirsau paprsyti, beje advokate nors buvo labai maloni, gal ir negaila vien uaz tai 500litu.

Tai jau taip

Tai jau taip portretas
Notarai, kaip jau įprasta, aukščiau įstatymų. Ar ne laikas pakeisti posakį "durniams įstatymai nerašomi" į "notarams įstatymai nerašomi"?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių