Apie tragišką prokurorų stygių: iš darbo išėjo virš 40, o naujų – vos keturi

  • Teksto dydis:

Per dvejus metus iš darbo išėjo per 40 prokurorų, o naujų – vos keturi. Taip kalba generalinė prokurorė Nida Grunskienė apie tragišką prokurorų kaitą ir stygių specialistų, kurie tiria nusikaltimus. Maža to, pasak N.Grunskienės, prokuratūros sistema skęsta skolose. Apie tai plačiau pokalbis su generaline prokurore.

– Kodėl prokurorams reikia didinti algas?

– Prokurorams tikrai reikia didinti algas, kadangi prokuratūros kolektyvas sensta, iki 30 metų neturime nė vieno prokuroro. Nuo 30 iki 40 turime tik 47 prokurorus. Toliau amžius nuo 50 iki 60, nuo 40 iki 50 – daugiau nei 200 prokurorų. Šiais metais nė vienas nelaikė egzamino į prokurorus, kadangi neatsirado norinčių skaičius, kad būtų galima rengti egzaminą. Šiais metais priėmėme tik keturis naujus prokurorus, kadangi neturime finansavimo. Mūsų profesija, specialybė tapo nepatraukli. Yra labai didelė atsakomybė ir maži atlyginimai.

LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar prokurorų trūksta jau dabar?

– Taip. Mums reikia atsinaujinti, reikia jaunų žmonių. Pernai išėjo 22 prokurorai, šiemet – jau 20. Dar kartą paminėsiu, tik keturis prokurorus priėmėme naujus. Vadinasi, išėjusių žmonių krūvis tenka kitiems prokurorams.

– Kokios srities prokurorų dabar daugiausia trūksta?

– Labai skirtingai. Ir apylinkių prokuratūrose dirbančių prokurorų, ir specializuotuose skyriuose dirbančių prokurorų tikrai mums trūksta.

Krūviai didžiuliai, o uždarbis neadekvatus.

– Kodėl prokurorai nesiveržia net į vadovaujamas pozicijas?

– Pirma – labai mažas atlyginimų skirtumas tarp prokuroro ir aukštesniojo prokuroro. Antra – atsakomybės klausimas.

– Esate minėjusi, kad net griūvantys pastatai atbaido nuo noro dirbti prokuratūroje.

– Taip. Tiek teismų, tiek prokuratūrų finansavimas, manau, turėtų rūpėti visiems, ne tik teisėjams ir prokurorams, nes kiekvienas žmogus tikisi, kad atliksime savo pareigas greitai ir kokybiškai. Kaip galima reikalauti iš žmonių, kaip galima atlikti pareigas, kai sėdi po kiauru stogu, užlopytomis skylėmis, kad balandžiai neįskristų. Pastatai mus nukelia į 1990 m. ir reikalauja remonto. Pas mus neateina jauni specialistai, net studentai, ką tik baigę teisės studijas, gauna daug didesnį užmokestį dirbdami advokatų kontorose pusę dienos ar kitose įstaigose.

Nida Grunskienė (L. Balandžio / BNS nuotr.)

– Kiek dabar vidutiniškai uždirba prokuroras ir kokia alga, jūsų nuomone, turėtų būti, kad žmonės norėtų dirbti prokurorais?

– Labai sudėtinga atsakyti. Eilinis prokuroras, pradėjęs dirbti apylinkės prokuratūroje, uždirba iki 1 500 eurų. Manau, tai neadekvačiai mažas atlyginimas.

– Kaip dabar atrodo prokurorų darbas? Kiek bylų vienu metu tenka vienam prokurorui? Ar nenukenčia tyrimo kokybė?

– Tikrai nukenčia. Pas prokurorus labai skirtingas kontroliuojamų ikiteisminių tyrimų skaičius. Rajonuose gal turi 40–50, tačiau Vilniuje – situacija labai sudėtinga, prokurorai kontroliuoja apie 70–80 teisminių tyrimų. Prokuroras atsakingas už ikiteisminio tyrimo sėkmę, kokybę, jis privalo kontroliuoti ir organizuoti ikiteisminius tyrimus. Krūviai didžiuliai, o uždarbis neadekvatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai aleliuja

Tai aleliuja portretas
Gal pagaliau pasidarė bent minimalius testus kvalifikacijai ir reputacijai įvertinti ir išsiskaičiavo, kad visų vaikai narkomanai, reputacija tokiu atveju netinkama eiti prokuroro pareigas. O be to, jei diplomai iš MRU, iš viso tokius diplomus galima drąsiai nuleisti į kanalizacijos vamzdį ar sunkmečio metu nusivalyti išmatas po pasituštinimo.

...

... portretas
tai iš Ukrainos parsiveškit

tegul eina š...

tegul eina š... portretas
Tegul išeina visi
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių